Gerard Piqué egy vagyonról mondott le a váratlan búcsújával

A Barcelona 2-0-ra legyőzte bajnoki mérkőzésen az Almeirát, így a klub legendás védője, Gerard Piqué sikeres meccsen vonult vissza. A héten váratlanul jelentette be a visszavonulását, ami a körülményeket tekintve bölcs döntés volt, amellyel ráadásul segítette is az anyagi nehézségekkel küzdő klubját. Sokak szerint egyszer elnökként tér majd vissza.

Magyar Nemzet
2022. 11. 06. 10:24
null
Fotó: Europress/AFP/Adria Puig
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gerard Piqué bejelentette, hogy búcsúzik, játékosként visszavonul, ez lesz az utolsó meccse. A Barcelona szurkolóit kissé váratlanul érhette a bejelentés, ugyanakkor a futballista alighanem nagyon jól döntött, hiszen az utóbbi időben egyre többet hibázott és egyre kevesebb időt töltött a pályán. Xavi Hernández vezetőedző, aki játékostársa volt Pique-nek, ezt mondta az Almeira elleni találkozó előtt:

– Fontos a jó eredmény Gerard távozása miatt is, aki megérdemel minden szeretetet a szurkolóktól. Nagyra tartottam őt játékostársamként és most edzőként is. Úgy döntött, végleg felhagy a profi labdarúgással, amit teljesen megértek a körülmények fényében. Kevésbé érezte magát fontosnak és hasznosnak. Én is voltam hasonló helyzetben, és ilyenkor normális, ha félreállunk. Élő szerződése van a klubbal, tehát folytathatná, mégis a visszavonulás mellett döntött, ami megmutatja, hogy milyen remek ember. A legjobbakat kívánom Piquének, mindig hálásak leszünk neki. A szurkolóknak tisztelni és becsülni kell őt azért, ami: egy legenda. A szezon előtt volt egy találkozónk, elmondtam neki a benyomásaimat. Nagyon bensőséges beszélgetés volt, edzői pályafutásom egyik legnehezebb pillanata, azért is, mert baráti viszonyban vagyunk, és nagyra becsülöm őt. Minden játékos életében eljön ez a pillanat. Eljutunk arra a pontra, mikor már nem vagyunk annyira fontos része a csapatnak, ezért rosszul érezzük magunkat, ezen átmentem én is. Nehéz ezzel megküzdeni.

Fotó: Europress/AFP/Adria Puig

Xavi betette a kezdőbe a búcsúzó legendát, és a 85. percben lecserélte, hogy a szurkolók külön ünnepelhessék. A csapat akkor már 2-0-ra vezetett, ez is lett a végeredmény úgy, hogy kihagyott egy tizenegyest, a második félidő elején Ousmane Dembélé szép megmozdulás után szerezte meg a vezetést a Barcának, majd Frenkie de Jong lőtt ötről a léc alá. Piqué sírva hagyta el a pályát, és bizony Xavi is megkönnyezte ezt a jelenetet. A védő 769 mérkőzést játszott profi karrierje során, 23-at a Manchester Unitedben, 28-at a Real Zaragozában, 616-ot a Barcában és 102-t a spanyol válogatottban. Harmincöt évesen búcsúzott, fénykorában a világ egyik legjobb és legsikeresebb védője volt, aki 36 nagy trófeát szerzett a csapataival. A mérkőzés után így búcsúzott: – Először is, köszönöm. Minden kollégámnak, a személyzetnek, az edzőteremben dolgozóknak, mindazoknak, akik nap mint nap segítenek nekünk, hogy mindent megkönnyítsenek. Köszönet a vezetőségnek mindezekért az évekért. Az életben, amikor az ember idősebb lesz, rájön, hogy néha szeretni annyi, mint elengedni. Meggyőződésem, hogy a jövőben újra itt leszek. Ez nem búcsú, évekkel ezelőtt elmentem, aztán visszajöttem. Itt születtem, és itt is fogok meghalni.

A Mundo Deportivo úgy tudja, hogy a 35 esztendős futballista lemond a visszavonulása után szerződése szerint neki járó pénz tetemes részéről, ezzel nagyságrendileg harminc-negyven millió eurót vagy akár még több pénzt spórol meg a klubnak. Mindezt annak ellenére, hogy rengeteg kritika érte az elmúlt időszakban mind a média, mind a szurkolók részéről, volt, hogy a Barca-drukkerek fütyülték ki őt a Camp Nouban egy-egy gyengébb mérkőzés után. Joan Laporta klubelnök azt sem tartja kizártnak, hogy Gerard Pique elhatározása mögött éppen a Barcelona gazdasági helyzete áll, hiszen a Barca azzal, hogy nem jutott tovább a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszába, nagyjából húszmillió euró pluszbevételtől esett el.

Ami pedig a visszatérést illeti, még Xavi is úgy gondolja: Gerard Piqué egyszer a klub elnöke lesz, a képességei erre tökéletesen megfelelnek. A IQ-ja 140 feletti, a Harvardon is tanult, és a vezetői tulajdonságai is szinte predesztinálják erre a feladatra.

Borítókép: Gerard Piquét szépen búcsúztatták el a társai (Fotó: Europress/AFP/Adria Puig)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.