Elhunyt az olimpiai bajnok Varga János, a Nemzet Sportolója

Életének 84. évében elhunyt a magyar birkózás legendája, a Nemzet Sportolója, az olimpiai, kétszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok Varga János, nyugalmazott honvéd ezredes – osztotta meg Facebook-oldalán a szomorú hírt Németh Szilárd, a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) elnöke.

Magyar Nemzet
2022. 12. 29. 12:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga János 1939. október 21-én született Abonyban, ott ismerkedett meg a sportág alapjaival, majd a Budapesti Honvédban teljesítette ki páratlan pályafutását. A szőnyegen óriási önfegyelem, kitartás és rendkívüli fizikum jellemezte, összesen tíz világversenyes érmet, köztük öt aranyat szerzett. Az egyike azon hat magyar birkózónak, aki olimpiai, vb- és Eb-győztesnek is mondhatja magát. Kötött- és szabadfogásban egyaránt a földkerekség legjobbjai közé tartozott, első világbajnoki címét törött bordával vívta ki 1963-ban, 1968-ban Kozma István mellett ő is a mexikóvárosi ötkarikás dobogó tetejére állhatott. Varga János versenyzői pályafutása után sem fordított hátat a szőnyegnek, a Budapesti Honvéd és a junior válogatott szakvezetőjeként dolgozott. Mesteredzői címet szerzett, tanítványai közül Sípos Árpád és Faragó József Európa-bajnok lett. Mindemellett nemzetközi versenybíróként is tevékenykedett.

Lapunknak négy éve így emlékezett vissza az olimpiai győzelmére, a mexikóvárosi diadal 50. évfordulóján:

– Nagyon jól sikerült a felkészülésem. Persze, ezért sokat tettem, a napi kötelező négy óra helyett inkább nyolcat edzettem, és a sok kötélmászás is megtette a hatását. Ha satuba szorítottam az ellenfelem karját, csak akkor tudott volna kiszabadulni, ha levágják vagy leszárad neki… Akkoriban még egészen más volt a lebonyolítás, és az utolsó meccsemen a román Baciu ellen a pontozásos vereség is jó lett volna nekem, akkor is én vagyok az olimpiai bajnok. De hogy nézett volna ki, ha aranyérmesként vereséggel jövök le a szőnyegről? Akció­dús döntetlenre végeztünk.

Mexikóvárosban a sportolók zavaros politikai helyzetbe csöppentek, tüntetések zajlottak, még lőttek is, és a kétezer méter fölötti magasság is ijesztően hangzott. Varga  Jánost azonban semmi sem zökkentette ki

– Mi, birkózók az olimpia előtt kétszer is kiutaztunk Mexikóba, hogy hozzászokjunk a magaslathoz, és ezzel nem is volt gondunk. Az étkezéssel már lehettek volna problémáink, de vittünk szakácsot, és amikor a helyiek egy zöld marhacombot akartak rásózni, megmondta nekik, hogy tartsák meg. A városban már csak azért sem csámborogtunk, mert amikor az olimpiai faluból vittek bennünket a versenyszínhelyünkre, láttunk egy-két felgyújtott autót, de egyébként is a saját versenyünkkel voltunk elfoglalva.

Idén augusztus 20-án írtunk arról, hogy a Magyar Birkózók Szövetsége, Abony és a térség vezetői, valamint természetesen az olimpiai, világ- és Európa-bajnok névadó, a Nemzet Sportolója jelenlétében avatták fel a Varga János Birkózócsarnokot a Pest megyei városban, a legendás birkózó szülőhelyén. 

Varga Jánost a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Birkózók Szövetsége és a szülővárosa, Abony saját halottjának tekinti, katonai tiszteletadás melletti temetéséről később intézkednek.

Varga János az Abonyi TSZ SK-ban, majd a Budapesti Honvédben versenyzett. Edzői id. Skultéty Sándor, Kárpáti Károly, Tóth Gyula, Matura Mihály, Gurics György és Polyák Imre voltak – Kárpáti Károly és Polyák Imre is olimpiai bajnoki aranyig jutottak versenyzőként.

Varga János legjobb nemzetközi eredményei:

olimpia: 1. (1968)

világbajnokság: 1. (1963, 1970), 2. (1961, 1967), 3. (1962, 1971)

Európa-bajnokság: 1. (1967, 1970), 2. (1968)

díjai, elismerései: Abony város díszpolgára (1962), mesteredző (1985), MOB-érdemérem (2007), Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje (2010), Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje (2015), a Nemzetközi Birkózó Hírességek Csarnoka tagja (2016), a Nemzet Sportolója (2018), a MOB tiszteletbeli tagja (2019), a Magyar Birkózó Hírességek Csarnoka tagja, az új abonyi birkózó- és tornacsarnok az ő nevét viseli (2022).

Borítókép: Varga János az 1968-as, mexikóvárosi olimpián lett aranyérmes (Fotó: Magyar Birkózók Szövetsége)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.