Már nem Margot Robbie-ra, hanem Djokovicsra vár Cicipasz

Sztefanosz Cicipasz négy szettben, összességében mégis simán győzte le az orosz Karen Hacsanovot az Australian Open első férfi elődöntőjében. A 24 éves görög teniszező negyedszerre jutott be a legjobb négy közé, de csupán először döntős a tornán, az ellenfele a Novak Djokovics–Tommy Paul mérkőzésen derül ki, amelyre a szerb klasszis édesapja a körülötte gerjedt feszült hangulat miatt inkább nem látogat ki a Melbourne Parkba.

Magyar Nemzet
2023. 01. 27. 9:04
null
Greece's Stefanos Tsitsipas hits a return against Russia's Karen Khachanov during their men's singles semi-final match on day twelve of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 27, 2023. (Photo by DAVID GRAY / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE -- Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első játszma úgy torkollott rövidítésbe, hogy előtt mindkét játékos kétszer-kétszer brékelt. A ráadásban aztán Cicipasz dominált, 7-2-re hozta a játékot, és vezetést szerzett. A második szettet a mérkőzés talán legérdekesebb labdamenete határozta meg. 4:4-es állásnál Hacsanov adogatott. 15-30-nál többször beüthette volna a labdát a 30-30-hoz, de Cicipasz háromszor is hárította a pontatlan lecsapást, majd megnyerte a labdamenetet, és brékelt.

Cicipasz már a harmadik játszmában lezárhatta volna a mérkőzést, hiszen elvette az ellenfele adogatását, és vezetett 5:3-ra. Ekkor azonban Hacsanov ihletett formába lendült, semmire hozta két adogatását, és közben elvetette Cicipaszét. 6:6 után jött a rövidítés, amit ezúttal az orosz – részben, miként Melbourne-ben erről beszélt, örmény – bírt jobban idegekkel (8-6), és szépített.

A negyedik szettben Cicipasz végig meggyőző volt, 6:3-ra hozta ezt a szakaszt, és megnyerte a meccset. Utána az interjúban már nem került szóba a görög játékos kedvenc színésznője, az ausztrál Margot Robbie, akit a negyeddöntő után meghívott a Melbourne Parkba, annál inkább Novak Djokovics. Cicipasz elhárította, hogy túlzottan érzelmes válaszokat adjon, csak azt hangsúlyozta, sohasem hitte volna, hogy valaha is ilyen fogadtatásban lesz része a Melbourne Parkban.

Sztefanosz Cicipasz három elődöntő (2019, 2021, 2022) után először döntős az Australian Openen. Grand Slam-tornán korábban csupán egyszer, 2021-ben a Roland Garroson szerepelt a fináléban.

Djokovics apja kihagyja a fia meccsét

A másik elődöntő közép-európai idő szerint 9.30-kor kezdődik – Szrdjan Djokovics távollétében. Novak Djokovic apja azután döntött így, hogy bírálatok érték, mivel még a szerdai negyeddöntő után Oroszországot és Vlagyimir Putyint támogató szurkolókkal fotózkodott a stadionon kívül.

– Kizárólag azért vagyok itt, hogy a fiamat támogassam. Nem állt szándékomban, hogy szalagcímekbe kerüljek, sem az, hogy zavart keltsek – fogalmazott közleményében Szrdjan Djokovics, hozzátéve, hogy inkább otthon nézi az elődöntőt.

A vitatott esetet úgy magyarázta: fia szurkolóival volt, mint minden más mérkőzés után, hogy együtt ünnepeljék a győzelmét, hogy közös fotók, videók készüljenek, de ezzel nem szándékozott felfordulást okozni.

Botrány abból kerekedett, hogy szerb szurkolók egy csoportja Putyint, Oroszországot és az ortodox testvériséget támogató demonstrációt tartott a Melbourne Parkban, amin Szrdjan Djokovicsot is azonosították, amint parolázik az egyik tüntetővel. Minderről egy videó felkerült egy oroszbarát ausztrál YouTube-csatornára. Az ukrán nagykövet persze emiatt élesen tiltakozott, és azt követelte, hogy vonják vissza Szrdjan Djokovics akkreditációját. Sőt még Novak Djokovicstól is bocsánatkérést várt, holott ő egyáltalán nem volt érintett az ügyben.

Az ausztrál sportági szövetség (TA) jelezte, hogy a játékosokat és a csapataikat végig arra kérte, ne kerüljenek olyan helyzetbe, amely felzúdulást okozhat, egyúttal tudomásul vette, hogy Djokovics apja nem ül a lelátóra az elődöntő alatt. A TA egyúttal megerősítette, hogy tilos orosz és fehérorosz zászlók bevitele a létesítményekbe.

Australian Open, férfi egyes elődöntő:

Cicipasz (görög, 3.)–Hacsanov (orosz, 18.) 7:6 (7-2), 6:4, 7:6 (8-6), 6:3
később, 9.30-tól:
Djokovics (szerb, 4.)–T. Paul (amerikai)

Borítókép: Sztefanosz Cicipasz egyre magabiztosabb (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.