Visszatér hozzánk a holland klasszis, a kazincbarcikai győző + videó

Bár a Tour de Hongrie-ra majd májusban kerül sor, a profi kerékpároscsapatok már tervezik az éves versenyprogramjukat, és a magyar körverseny rendezői ma bejelenthették az első érkezőt, amely a legmagasabb nívót képviseli, vagyis World Tour besorolású: az új néven szereplő ausztrál Team Jayco AlUla istállóról van szó. Itt teker a Tour de France-on ötszörös szakaszgyőztes Dylan Groenewegen, aki ugyancsak visszatér Magyarországra.

Magyar Nemzet
2023. 01. 09. 17:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új névvel, de megszokott csapattal vág neki a 2023-as szezonnak az ausztrál Team Jayco AlUla, mely zsinórban harmadszor vehet részt a Tour de Hongrie-n. Az ausztrál WorldTeam 2012-ben Orica GreenEDGE néven rögtön a legmagasabb osztályban debütált, impozáns eredménysorukat pedig a végtelenségig lehetne sorolni. A csapat tagjai összesen ötven nemzeti, kontinentális vagy világbajnoki trikót gyűjtöttek össze, miközben diadalmaskodtak már a Vueltán (Simon Yates, 2018), a Milánó–Sanremón (Simon Gerrans, 2012), a Liége–Bastogne–Liége-en (Gerrans, 2014), a Paris–Roubaix-n (Matthew Hayman, 2016), a Lombardián (Esteban Chaves, 2016) vagy a Tirreno–Adriaticón (Simon Yates, 2020) is.

S a csapat a magyar körversenyen is remekelt: 2021-ben a verseny összetett győztesét az ekkor már Team BikeExchange néven futó egyesületben kellett keresnünk: Damien Howson – tanulva egy évvel korábbi hibájából – tökéletesen időzítette támadását a Kékestetőn, ezzel pedig bebiztosította elsőségét a végelszámolásnál. Howson azóta csapatot váltott, a verseny címvédője azonban idén is a csapat színeiben teker: az ír Eddie Dunbar az INEOS mezét a Jayco AlUla trikójára cserélte. 2019 és 2021 között az ausztráloknál tekert versenyünk korábbi ezüstérmese, a háromszoros magyar bajnok Peák Barnabás is.

A keretnek jelenleg is tagja a már említett Vuelta-győztes Simon Yates, illetve a világbajnoki ezüstérmes Michael Matthews is. A számunkra igazán megkerülhetetlen versenyző ugyanakkor a holland sprinterklasszis, Dylan Groenewegen. A csapat a napokban közölte előzetes rajtlistáját a versenyünkre, melyen az ötszörös Tour de France-szakaszgyőztes neve is szerepel. A névsor szinte megegyezik a tavalyival, kialakításának elsődleges célja pedig egyértelmű: a sprintervonat minél sikeresebb felkészülését biztosítani a Tour de France-ra.

Dylan Groenewegen idén is indul a magyar körversenyen

2022-ben a Tour de Hongrie talán legizgalmasabb történetét Groenewegen és honfitársa, Fabio Jakobsen (Quick-Step Alpha Vinyl Team) küzdelme szolgáltatta. A két versenyző a 2020-as lengyel körverseny első szakaszának befutójánál, Katowicében akadt össze. Az óriási sebességnél bekövetkező bukásban Jakobsen kis híján életét vesztette, az őt a palánkra lökő Groenewegen pedig a versenyről történő kizárása mellett féléves eltiltást is kapott a Nemzetközi Kerékpáros-szövetségtől (UCI).

A páros első közös versenye a tavalyi Tour de Hongrie volt. Székesfehérváron a Quick-Step híres felvezető vonata hibázott, Hajdúszoboszlón egy bukás szakította meg a mezőnyt, Nyíregyházán pedig Groenewegen helyezkedett rosszul, így a negyedik szakaszig kellett várni az első egymás elleni sprintjükre. Bár Kazincbarcikán Florian Sénéchal tökéletesen vezette fel a hajrát Jakobsennek, Groenewegen végül könnyedén kikerülte, és magabiztosan győzött a befutón. 

A Tour de France-on később mind Jakobsen, mind Groenewegen szerzett szakaszgyőzelmet, a magyarországi felkészülés így mindkettőjük számára kifizetődőnek bizonyult.

A 44. Tour de Hongrie versenyére 2023. május 10. és 14. között kerül sor, várhatóan 22 csapat részvételével.

A tavalyi Tour de Hongrie második szakaszának végén (amit Jakobsen nyert meg), Hajdúszoboszlón sajnos hatalmas bukás tötént:

Borítókép: Dylan Groenewegen a tavalyi magyar körversenyen a kazincbarcikai célban  (Fotó: Team BikeExchange-Jayco)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.