A Dortmund a Bajnokok Ligájában is bizonyítani szeretne

A Premier League-ben szenvedő Chelsea a Bajnokok Ligájában próbálja meg menteni az idényét, ám ma a Bundesligában látványosan menetelő Dortmund otthonában roppant nehéz dolga lesz, amelynek viszont éppen az angol csapatokkal szemben lehangoló a mérlege. A nap másik nyolcaddöntőjén a mostanában rossz formában futballozó Club Brugge a portugál bajnokságban magabiztosan szereplő Benficát fogadja.

Magyar Nemzet
2023. 02. 15. 7:30
Soccer DFB Cup / Round of 16 / VfL Bochum - Borussia Dortmund 1:2.
Niklas Süle
Niklas SUELE (Sule) (DO) Action, Soccer DFB Cup Round of 16, VfL Bochum (BO) - Borussia Dortmund (DO) 1: 2, on February 8th, 2023 in Bochum / Germany. (Photo by Anke Waelischmiller/Sven Simon / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyáltalán nem véletlen, hogy a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében szerdára is jut egy angol csapat. A legutóbbi hat BL-idényből ötödször fordult elő, hogy a csoportkörben szerepelt összes angol együttes bejutott a legjobb tizenhat közé, ami jól bizonyítja a Premier League erejét. Itt és most csak mellékesen említünk meg egy másik rekordot: Spanyolországot csak a Real Madrid képviseli ebben a szakaszban, ez most először fordul elő a BL történetében, igaz, a címvédő királyi gárda tovább nyújtja az általa tartott csúcsot, mert még soha nem esett ki a csoportkörben.

Visszatérve az angolokhoz, ma a Chelsea lép pályára, idegenben játszik a Dortmunddal, és papíron nagyon nehéz mérkőzés előtt áll. A legutóbbi nyolc meccsén mindössze négy gólt szerzett, a PL-ben a tizedik helyen szerénykedik annak dacára, hogy a télen alaposan bevásárolva frissítette a keretét. Graham Potter menedzser egyelőre élvezi a vezetés bizalmát, most pedig roppant óvatosan nyilatkozott: – Tudjuk, hogy nagy múltú és minőségi csapat ellen játszunk, amelynek a közönsége fantasztikus hangulatot teremt majd. Muszáj versenyképesnek lennünk, olyan eredményt szeretnénk elérni, amellyel a visszavágón különlegesen szép esténk lehet majd a Stamford Bridge-en.

Fotó: AFP

A Dortmund éppen ellenkező utat jár be, a világbajnokság óta mind a hat tétmeccsét megnyerte, mindegyiken legalább két gólt szerzett, hazai pályán pedig hagyományosan jól szerepel. Az is igaz viszont, hogy az angol csapatokkal szemben igen pocsék a mérlege, a legutóbbi tíz ilyen mérkőzéséből nyolcszor kikapott és egyet sem nyert meg, utoljára 2016 márciusában tudott legyőzni angol ellenfelet, akkor a Tottenham volt az áldozata.

– A Chelsea nyilván a lehető legmesszebbre szeretne eljutni a BL-ben, de mi nem könnyítjük meg a dolgát – mondta Niklas Süle, a Dortmund védője. – Meg akarjuk mutatni, hogy nemcsak a Bundesligában, hanem a Bajnokok Ligájában is erősek vagyunk, képesek a továbbjutásra. A Chelsea veszélyes csapat, a télen megerősödött, de ha bátrak leszünk és hiszünk magunkban, akkor mi nyerjük a párharcot.

Jack Hendry Club Brugge
Fotó: Belga via AFP

A nap második mérkőzésén a mostani kiírás egyik meglepetéscsapata, a Club Brugge a Benficát fogadja. A belga klub a német Leverkusent és a spanyol Atlético Madridot előzte meg a csoportjában, így került a tizenhat közé története során először, ami bravúr, ugyanakkor nem a legjobb előjelekkel várja a portugálok elleni mérkőzést. A világbajnokság vége óta nyolc meccset játszott a bajnokságban, ebből csak egyet tudott megnyerni, azt is idegenben, hazai pályán négy szerény döntetlent ért el, így volt ez a legutóbbi hétvégén is. Emiatt a csapat csak a negyedik a tabellán, és nyolc pont a lemaradása a dobogótól.

Ezzel szemben a Benfica remek formában utazott el Brugge-be. Ugyancsak a világbajnokság végétől számítva hét találkozóját győztesen zárta egy-egy döntetlen és vereség mellett, ráadásul idegenben sorozatban háromszor is nyerni tudott, azaz aligha szeppen meg attól, hogy most sem hazai környezetben kellene a visszavágóra jó eredményt elérnie.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntők, 1. mérkőzések, szerda: Borussia Dortmund–Chelsea 21.00 (tv: M4 Sport), Club Brugge–Benfica 21.00 (Sport 1). Vsszavágók: március 7.

Borítókép: Niklas Süle szerint csak hinniük kell saját magukban a Chelsea ellen (Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.