Ezen a hétvégén is volt fontos gólszerzője a magyar légiónak

Németh Andrással a jelek szerint nagyon jól járt a német másodosztályban a feljutásért játszó Hamburg, a fiatal magyar csatár csereként beállva ismét gólt szerzett. A német első osztályban az öt magyar közül ezúttal csak kettő lépett pályára a hétvégén, Szlovákiában pedig a DAC és a Slovan Bratislava is keresi a megoldást Balogh Norbert, illetve Holman Dávid jövőjére.

2023. 02. 13. 7:05
Fussball
Rostock - HSV Fotó: LeonieHorky
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németországban egy hete már nemcsak az első-, hanem a másodosztályra is érdemes odafigyelnünk, amikor a légiósokról szólunk, most ráadásul ott találunk magyar főszereplőt. Az élvonalban pedig magyaros rangadót rendeztek, a Bayern München mögött meglepetésre régóta második Union Berlin az RB Leipzig vendége volt, ezen a meccsen ideális esetben négy magyar is pályára léphetne, ám hárman is hiányoztak. A lipcsei csapatból a súlyos sérüléséből lábadozik, a héten őssejtet adott egy ember életének a megmentése miatt, a néhány napos kihagyás miatt csak a kispadon ülhetett, és egyedül játszott, ő viszont végig.

 

A Union Berlin két hete ismét nélkülözni kénytelen a sérüléséből az év elején visszatért Schäfer Andrást, de ez nem torpantotta meg, és 0-1-ről fordítva 2-1-re nyert Lipcsében, amivel természetesen továbbra is ott liheg a Bayern München nyakában. Bár marokkói, nem pedig magyar, ezért csak az érdekesség kedvéért említjük meg, hogy a Ferencvárostól január végén Berlinbe szerződtetett középpályás végig ott volt a győztes csapatban. A Freiburg 2-1-re nyert a Vfb Stuttgart ellen, kezdett, a 79. percben cserélték le.

 

Ami pedig a Bundesliga másodosztályát illeti, Németh András másfél hete igazolt a belga Genktől a német Hamburgba, és a múlt héten a hosszabbításra beállva góllal mutatkozott be. Most előbb kapott lehetőséget, a csapata 3-0-s vesztésre állt, amikor az edzője a 66. percben pályára küldte, és hat perccel később már lendített is a Hamburgon: ezúttal hat méterről, a szlovákiai Bénes László beadásából (múlt héten is a szlovák válogatott középpályás adta a gólpasszt neki) fejelt a kapuba. Ezután a német másodosztály góllövőlistáját vezető Robert Glatzel is betalált, majd a 88. percben Bakery Jatta egyenlített. A HSV a 3-3-as döntetlen után továbbra is második a tabellán négy ponttal a Heidenheim előtt és eggyel a Darmstadt mögött.

A ciprusi élvonal listavezetője, az AEK Larnaca toronymagas esélyesnek számított a sereghajtó Akritasz ellen, ám nagy meglepetésre 1-1-es döntetlennel ért véget az összecsapás. Gyurcsó Ádám sérülés miatt nem lépett pályára az AEK-ban, Onódi Ákos pedig csak a kispadon kapott helyet az Akritaszban. A hazaiaknál ott volt Nikolics Nemanja, aki betalált ugyan a kapuba, de les miatt érvénytelenítették a találatot. sem örülhetett, az Omonia hazai pályán 2-1-re kikapott az Arisz Limassoltól.

Az AZ Alkmaar felemás héten van túl, mert a kiesett a Holland Kupából, miután Kerkez Milossal a fedélzeten hosszabbításban 2-1-re hazai pályán kikapott az Utrechttől, a magyar futballistát a 110. percben cserélték le, a pénteki bajnokin viszont a csapat 5-0-ra kiütötte az Exelsiort, Kerkez ezúttal is kezdett, és 67 percet kapott. Összeállításunkban ritka vendég a Premier League, most azért bukkanhat fel itt, mert Hegyi Áron volt a West Ham United cserekapusa a Chelsea ellen 1-1-re végződött meccsen, de nem kellett beállnia. Az angol másodosztályban Callum Styles sérült, ezért a Millwall nem nevezhette a QPR ellen. 

 

A belga második vonalban a Lommel otthon kapott ki 2-0-ra a Lierse-től, a házigazdánál a magyar válogatott Vancsa Zalán kezdőként 62 percet töltött a gyepen. És még mindig másodosztály, de már Olaszország: a Pisa Nagy Ádámot végig a pályán tartva nyert 2-0-ra a Reggiana vendégeként, a Parma viszont csak 1-1-re végzett a Ternana stadionjában, a vendégeknél Balogh Botond az elsőtől az utolsó percig ott volt a védelemben. A svájci élvonalban a Grasshoppers a nem nevezett Bolla Bendegúz nélkül kapott ki 2-1-re Servette-ben. Ausztriában a LASK az Altach otthonából hozta el a három pontot az 1-0-s sikerével, amelynek a becserélt Kecskés Ákos a 91. perctől lehetett aktív részese.

Folytatódott a szlovák első osztályban is a bajnokság, rögtön a nagy rangadóval: a Dunaszerdahely a Slovan Bratislavát fogadta. A DAC magyarjai közül csak Kalmár Zsolt kezdett, Veszelinov Dávid a cserekapus volt, és Szánthó Regő is a kispadon kezdett. Balogh Norbert októberben egyike lett annak a két játékosnak, akiket a másodosztályú Homonnától elszenvedett kupavereség után, azonnali hatállyal kizártak a keretből. A klub akkori magyarázata szerint hozzáállásbeli problémák miatt tehette parkolópályára a 26 éves támadót is Adrián Guľa vezetőedző, és Balogh azóta sem tudott visszakerülni az első csapatba, nem is edzhet együtt a legjobbakkal. Esetében az is gondot jelent, hogy alkata miatt sem fér bele a szakvezető elképzeléseibe. 

Kalmár Zsoltot alighanem a kiállítás miatt cserélték le Fotó: Lelkes Ernő / DAC

Balogh szerződése két és fél évig érvényes még Dunaszerdahelyen, és egyelőre a klub még nem talált rá vevőt. Hasonló cipőben jár a Slovan Bratislavánál Holman Dávid, ő előbb 2021 januárjában, majd tavaly júliusban is súlyos térdsérülést szenvedett, ami miatt hónapokat kellett kihagynia – a magyar válogatott játékos ebben a szezonban eddig 31 találkozót kényszerült kihagyni. A szélsőnek azonban az idény végén lejár a szerződése a pozsonyi alakulattal, s Vladimír Weiss vezetőedző szerint könnyen elképzelhető, hogy Holman hamarosan el is hagyja a Slovan Bratislavát, állítólag visszatér a magyar élvonalba. 

Magán a mérkőzésen a vezetést a hazaiak szerezték meg, majd Riszvanisz kiállítása után ötvenperces emberelőnybe került a pozsonyi csapat, amely a második félidőben kiegyenlített. A tabellán így megmaradt a hárompontos Slovan-előny. Kalmár Zsoltot a 42. percben le kellett cserélni, alighanem a kiállítás áldozata lett, Szánthó Regő pedig a 81. percben állt be. Bár Kleinheisler László a múlt héten győztes gólhoz segítette a Panathinaikoszt, a görög bajnokság hétvégi fordulójában az Arisz ellen nem került be a kezdőcsapatba, a 74. percben viszont 1-1-es állásnál becserélték. Így ő is ott lehetett a 84. percben született győztes gól ünneplésénél.

A török bajnokságot a húszezernél is több áldozatot követelő földrengés miatt érthetően felfüggesztették, ezért a Fenerbahcéban bizonytalan ideig nem léphet pályára. 

Borítókép: Németh András nagyszerűen száll be a Hamburgba (Fotó: Hsv.de)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.