Liverpool- és Real Madrid-legenda keserítheti meg a Fradi életét

Xabi Alonso tavaly ősszel lett a Bayer Leverkusen vezetőedzője, amely az Európa-liga (El) nyolcaddöntőjében a Fradi ellenfele lesz. A Liverpool, a Real Madrid és a Bayern München korábbi legendás, világ- és Európa-bajnok spanyol középpályása edzőként még a szárnyait bontogatja, amit a Leverkusen hullámzó eredményei is alátámasztanak. Xabi Alonso azonban edzői karrierje első nagy vizsgáján már átment, és a Fradi ellen is nyerni akar.

2023. 02. 28. 15:46
Bayer Leverkusen - FC Schalke 04
Bayer Leverkusen-FC Schalke 04 Fotó: MARIUS BECKER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig 19 mérkőzésen irányította Xabi Alonso a Leverkusen együttesét, amelytől edzői pályafutása első jelentős megbízatását kapta tavaly október 5-én, így jövő héten csütörtökön a Fradi elleni El-nyolcaddöntő első meccsén már több mint öt hónapja ül majd a német csapat kispadján.

Xabi Alonso eddigi mérlege – a nyolc győzelem, négy döntetlen és hét vereség – közepesnek mondható, de érdemes figyelembe venni, hogy a Bundesliga 17. helyén állt a csapat, amikor érkezett. Egyöntetű vélemény, hogy a spanyolnak minden adottsága megvan ahhoz, hogy a jövő egyik edzőzsenije legyen, és ilyen szempontból is érdemes figyelni a Fradi elleni El-meccseit.

Xabi Alonso Bayer Leverkusen
Xabi Alonso talán már a Fradi elleni taktikán is töri a fejét Fotó: AFP

A Leverkusen a nyolcaddöntőbe jutásért folytatott párharcban a Ferencváros volt csoportbeli ellenfelét, az AS Monacót fektette két vállra, méghozzá nagy feltámadást végrehajtva, a hazai pályán elszenvedett 3-2-es vereség után Franciaországban ugyanilyen arányban győzve, majd tizenegyespárbajban kiharcolva a továbbjutást.

A Fradi ellen is folytatni akarja

A Kicker véleménycikkében úgy fogalmaztak, hogy a Monaco elleni Xabi Alonso edzői pályafutásának eddigi legfontosabb győzelme volt, az első nagy vizsga, amelyen átment. Rámutattak, hogy a Monaco elleni kudarc katasztrofális lett volna a Leverkusen, s vele együtt Alonso számára is. A klub a Német Kupából már kiesett, a Bundesligában a 11. helyen áll, és a BL-indulást jelentő top négyről nem is álmodozhat, így az El-kudarc gyakorlatilag romba döntötte volna az utolsó megmaradt reményt a sikeres szezonzárásra.

Ahogy a Kicker megjegyezte, a Monaco elleni vereség „alapjaiban rengette volna meg a hitet abban, hogy az egykori világklasszis játékosból hasonló kaliberű edző válhat”. Ugyanez a Fradi elleni párharcra nézve is igaz lesz.

– Más játékosként és más edzőként megélni ezeket a pillanatokat, büszke vagyok a csapatra, amiért helytáll, de még hosszú út áll előttünk – nyilatkozta Xabi Alonso a Monaco elleni siker után, és a Stern hasábjain már az FTC elleni csatára is utalt. – Folytatni akarjuk az európai porondon, ameddig csak lehetséges. Nem tudom, meddig tart majd számunkra a sorozat, de örömmel viseljük a csütörtök–vasárnap meccsritmust.

Az üzenet egyértelmű, a Fradi ellen a továbbjutás a Leverkusen célja, Xabi Alonso pedig újabb lépést tehetne meg az első igazán nagy edzői sikere felé. Játékosként BL-győztes volt a Liverpool és a Real Madrid színeiben is, edzőként az Európa-liga-siker is kiváló belépő lenne. Ha tavaly az Eintracht Frankfurtnak sikerült, akkor a Leverkusen is esélyes, gondolhatják a németek.

A Real Madrid utánpótlásában kezdte a szakmát

Ugyanakkor Xabi Alonso csapata egyelőre nagyon hullámzó teljesítményt nyújt. Tavaly november és idén január között volt egy ötmeccses győzelmi szériája a Leverkusennek a Bundesligában, és akkor úgy tűnt, hogy Xabi elkapta a fonalat, de aztán februárban váratlan vereségek törték meg a jó sorozatot az Augsburg és a Mainz ellen.

Különösen az utóbbi miatt sok kritikát kapott a 41 éves edző, aki felforgatta a csapatot, hat helyen változtatott az eggyel korábbi kezdőhöz képest, és nem jött be a rotáció, a Mainz 3-2-re nyert idegenben. Négy nappal később viszont a Monacóban több mint 120 perces csatában aratott siker valamelyest igazolta Alonso döntését.

Miután 2017-ben a Bayern München játékosaként bejelentette a visszavonulását, az UEFA edzőképzését korábbi spanyol csapattársai, Raúl és Xavi társaságában végezte el – előbbi manapság a Real Madrid B csapatát irányítja, utóbbi pedig az FC Barcelona főnöke. Alonso a Real U14-es csapatánál kezdett edzősködni, majd hazatért első profi klubjához, a Real Sociedadhoz, amelynél a harmadik vonalban szereplő második együttesnél dolgozott. 2021-ben feljuttatta a csapatot a másodosztályba, ahová 1962 után először tért vissza a Sociedad B.

Játékosként a legnagyobb edzőktől tanult

– Xabi játékosként szerencsés volt, hogy a világ legjobb edzőivel dolgozhatott együtt, mint John Toschack és Raynald Denoueix, akiknél a labdabirtoklásra épült a játék, vagy Rafa Benítez, az egyik legnagyobb stratéga, meg José Mourinho, Vicente del Bosque, Pep Guardiola és persze Carlo Ancelotti – ecsetelte a Goal.com-nak Robert Olabe, a Sociedad sportigazgatója. – Mennyire szerencsésnek kell lenni, hogy tőlük mind tanulhass? Ismerve, hogy Xabi mennyire okos, biztos sok mindent ellesett tőlük.

Xabi Alonso volt főnöke ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a Leverkusennél nincs könnyű dolga a fiatal edzőnek: – A saját képére formálhatja a csapatot, de közben óriási nyomás alatt áll, hogy hozza a győzelmeket. Tizenéves kora óta most először tagja egy olyan együttesnek, amely komolyan szenved.

Alonso persze bírja a nyomást, 2000-ben a Real Sociedad edzője, John Toshack mindössze 19 éves korában nevezte ki őt csapatkapitánynak, az újdonsült vezérével pedig szárnyalt a baszk együttes, amely 2003-ban második lett a La Ligában.

– Készültem rá, hogy egy nap edző leszek, és most jött el a megfelelő pillanat – nyilatkozta Xabi Alonso a kinevezésekor. – Azt érzem, hogy fontos szerepet játszhatok Leverkusenben, képes leszek lendíteni a csapaton és én is fejlődni tudok majd. Modern futballt akarunk játszani: domináns, intenzív, dinamikus futballt.

Erre kell készülnie a Fradinak is. Az El-nyolcaddöntő első meccsét március 9-én Leverkusenben játsszák, a visszavágóra egy héttel később kerül sor a Puskás Arénában.

Borítókép: A Liverpool és a Real Madrid színeiben BL-győztes Xabi Alonso hamarosan a Fradi ellen irányítja a Leverkusent (Fotó: Marius Becker/DPA/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.