Nincs meglepetés: Lionel Messi a FIFA-nál is felült a futball trónjára

A Real Madridból egyik díjra jelölt érdekelt sem ment el Párizsba a FIFA The Best díjátadóra, mert megorrontották, hogy nem nyernek, tarolnak az argentinok. Az értesülésük igaznak bizonyult, az év kapusa, edzője és játékosa is argentin lett. A legnagyobb érdeklődéssel várt díj, azaz 2022 legjobb játékosának járó elismerés nem hozott meglepetést, az argentin válogatottal világbajnokságot nyert Lionel Messi a hetedik Aranylabdája után a FIFA-nál is felülhetett a sportág trónjára.

Magyar Nemzet
2023. 02. 27. 22:52
MESSI, Lionel
Párizs, 2023. február 27. Lionel Messi argentin válogatott labdarúgó, a Paris Saint-Germain játékosa (b), miután átvette az Év legjobb játékosának járó elismerést a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA díjkiosztó gálaestjén Párizsban 2023. február 27-én. MTI/AP/Michel Euler Fotó: Michel Euler
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Titkok márpedig nincsenek. Minden díjátadón arra törekednek a szervezők, hogy a díjazottak kiléte az utolsó pillanatig rejtve maradjon a nyilvánosság előtt, ám minden rendszernek akadnak gyenge pontjai: aki elkészíti a díjakat, a televíziósok, akik ismerik a forgatókönyvet, és így tovább. A szivárgás elkerülhetetlen, bár a FIFA The Best idei gálája előtt tulajdonképpen nem is igen volt szükség szivárogtatásra, viszonylag könnyű volt tippelni a legfontosabb kategóriák győzteseire.

Ezért is adhatta hírül a spanyol Marca, hogy a Real Madridot csak Emilio Butragueno, a klub intézmények közötti kommunikációért felelős igazgatója képviseli az eseményen. A tekintélyes lap úgy tudta, Carlo Ancelotti vezetőedző (aki az Év Edzője díj egyik esélyese) mellett (az Év Játékosa-díj egyik finalistája) és sem lesz ott a párizsi Pleyel-csarnokban sorra kerülő rendezvényen. Az ok az, hogy tudomásukra jutott a győztesek kiléte, tripla argentin siker várható a főbb kategóriákban, valamint az is, hogy a Profi Labdarúgók Nemzetközi Szövetsége (FIFPro) által megválasztott Év Csapatának még a 26-os keretébe sem került be.

INFANTINO, Gianni
Fotó: Yoan Valat

Ezt talán túlzás lenne botrányos fordulatnak nevezni, mindenesetre a Bajnokok Ligája-győztes Real Madrid az információk birtokában úgy döntött, tekintettel a csütörtöki, Barcelona elleni Király-kupa-elődöntőre, inkább minden érintett otthon marad, és nem utazik. A gála persze nélkülük is gond nélkül lezajlott. A megjelenteket értelemszerűen Gianni Infantino, a FIFA elnöke köszöntötte, majd egy film következett a tavaly év végén elhunyt isteni Peléről, ami után a felesége posztumusz Életmű-díjat vehetett át. Többen is megemlékeztek róla, többek között az egykori csapattárs Jairzinho és a Fenomén, azaz Ronaldo is. A megható pillanatok után következett a díjátadó, amelyben a férfiaknál először valóban argentin siker született: a múlt év legjobb kapusa Emiliano Martínez, a világbajnokságon híres, utána pedig hírhedt futballista lett.

PELÉ
Fotó: Michel Euler

Az Év edzője az argentin válogatott szövetségi kapitánya, Lionel Scaloni lett, azaz a jelek szerint a Real Madrid információi fedték a valóságot, ugyanis nehezen lehetett elképzelni, hogy a legnagyobb érdeklődéssel várt kategóriában ne nyerjen…

– Köszönöm mindenkinek, különösen a játékosoknak, akik rám szavaztak, és külön köszönöm annak a huszonhat játékosnak, akikkel megnyertük a világbajnokságot – mondta Scaloni, aki külön, név szerint is megemlítette a segítőit és a szövetség vezetőit. – A szurkolóké is ez a díj, no és a családomé is, nekik köszönhetően állok most is. Köszönöm a hazámnak is!

 

És folytatódott az argentin henger: a szurkolók díját is ők kapták. 

A férfiaknál így alakult 2022 álomcsapata, amelyre csak a játékosok szavazhattak:

A hölgyeknél 2022 legjobb játékosa a barcelonai lett, ő ezzel címet védett, mert tavaly is ő vehette át a díjat. 

Ezután következett a csúcs: a világ legjobb férfi futballistája. A három jelölt Karim Benzema, és Lionel Messi voltak, és mint már szó volt róla, a világbajnokság megnyerése után nem is lehetett más a díj győztese, mint Lionel Messi. Őt az újságírók (Magyarországot a Nemzeti Sport főszerkesztője, Szöllősi György képviselte, aki kikérte előtte az olvasók véleményét is), a férfi- és a női válogatottak szövetségi kapitányai és csapatkapitányai, illetve a FIFA honlapján regisztrált szurkolók együttesen választották meg. A hétszeres aranylabdás argentin másodszor lett az Év játékosa a FIFA-nál, de hozzá kell tenni, a FIFA-nak és az Aranylabdát átadó France Football szaklapnak 2010 és 2015 között közös díja volt FIFA-Aranylabda néven, és azt is elnyerte négyszer.

– Nagyszerű érzés és megtisztelő itt lenni, csodálatos év volt – mondta a színpadon. – Különösen hálás vagyok a csapattársaimnak, Lionel Scaloninak, nélkülük nem lehetnék itt. Szeretném megköszönni nekik azt, amit elértünk. Régóta dédelgettük ezt az álmot, a legcsodálatosabb siker, amelyet átélhettem a pályafutásom során. Végül szeretnék köszönetet mondani a családomnak, az argentin embereknek, sohasem felejtem el azt, ahogyan együtt ünnepeltük a világbajnoki címet. 

A férfiaknál az argentinok taroltak, de ha a világbajnokságra gondolunk, ez tényleg nem meglepő.

 

A DÍJAZOTTAK

az év legjobb férfi játékosa: Lionel Messi (argentin, Paris Sain-Germain)
az év legjobb női játékosa: Alexia Putellas (spanyol, FC Barcelona)
az év férfi kapusa: Emiliano Martínez (argentin, Aston Villa)
az év női kapusa: Mary Earps (angol, Manchester United)
az év edzője férfi csapatnál: Lionel Scaloni (argentin, Argentína férfi válogatottja)
az év edzője női csapatnál: Sarina Wiegman (holland, Anglia női válogatottja)
FIFA különdíj: Pelé (brazil)
FIFA Puskás-díj (az év legszebb gólja): Marcin Oleksy (lengyel, Warta Poznan)
FIFA Fair Play-díj: Luka Locsosvili (georgiai, Wolfsberger AC/Cremonese)
az év szurkolója: az argentin szurkolók

Az Év férfi csapata:
Thibaut Courtois (belga, Real Madrid) – Joao Cancelo (portugál, Manchester City/Bayern München), Asraf Hakimi (marokkói, Paris Saint-Germain), (holland, Liverpool) – (brazil, Real Madrid/Manchester United), (belga, Manchester City), Luka Modric (horvát, Real Madrid) – Karim Benzema (francia, Real Madrid), (norvég, Borussia Dortmund/Manchester City), Kylian Mbappé (francia, Paris Saint-Germain), Lionel Messi (argentin, Paris Saint-Germain)

Az Év női csapata:
Christiane Endler (chilei, Olympique Lyon) – Lucy Bronze (angol, Manchester City/FC Barcelona), Mapi León (spanyol, FC Barcelona), Leah Williamson (angol, Arsenal), Wendie Renard (francia, Olympique Lyon) – Alexia Putellas (spanyol, FC Barcelona) - Keira Walsh (angol, Manchester City/FC Barcelona), Lena Oberdorf (német, Wolfsburg) – (amerikai, Orlando Pride/San Diego Wave), Sam Kerr (ausztrál, Chelsea), Beth Mead (angol, Arsenal)

 

Borítókép: Nem nyerhetett más, mint Lionel Messi (Fotó: Michel Euler)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.