Vereséggel is újra európai kupadöntőben a szín magyar csapat

Két év után ismét bejutott az asztalitenisz Európa-kupa döntőjébe az SH-ITB Budaörsi SC csapata. Az elődöntő szombati, hazai visszavágóján a magyar együttes ugyan 3-2-re kikapott a cseh Moravsky Krumlovtól, ám mivel kedden idegenben 3-1-re győzött, összesítésben felülmúlta cseh riválisát. A siker értékét növeli, hogy a Budaörs az európai mezőnyben szinte egyedülálló módon csupa hazai játékosból áll. Nem kisebbítve Fazekas Mária és Dari Helga érdemeit, a visszavágó hőse is Póta Georgina volt, aki mindkét mérkőzését megnyerte.

Magyar Nemzet
2023. 02. 19. 9:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A visszavágón kiderült, mennyire fontos volt, hogy Póta Georgina kedden, Csehországban döntő szettben, azon belül is a legkisebb különbséggel, 6-5-re megnyerte a második mérkőzését, így bebiztosítva a Budaörs 3-1-es győzelmét. A visszavágón ugyanis belefért a 3-2-es vereség is. Persze a magyar csapat nem vereségre készült.

Jól is indult a találkozó, Póta Gina a cseh Lenka Harabaszova ellen állt az asztalhoz. A kétszeres Európa-bajnok magyar úgy nyert 3-0-ra, hogy mindhárom szettben hátrányból fordított, a másodikban például 4-6-ról 11-6-ra. Ezután már csak egy győzelem kellett a továbbjutáshoz. Akkor még bíztunk benne, nem Póta újabb derekes helytállása kell ehhez.

Mégis így alakult. Előbb a 20 esztendős Dari Helga kapott ki három szoros szettben, végeredményben mégis 3-0-ra az orosz Valerija Scserbatihtól. A harmadik párban a trió állandó tagja, a többszörös olimpikon, 47 évesen is aktív Fazekas Mária hatalmas csatában, döntőszettben maradt alul a szintén orosz Jekatyerina Csernyavszkajával szemben. A csehek ezzel 2-1-re vezettek, fokozódtak az izgalmak.

Póta azzal a téttel lépett ismét asztalhoz, hogy ha nem nyer, akkor Dari Helgára hárul a felelősség, hogy Harabaszova ellen kicsikarja a továbbjutást. A 38 éves klasszis megkímélte ettől az izgalomtól fiatal csapattársát. Parádés játékkal, a fontos labdákat rendre beütve 3-1-re verte Scserbatihot. Dari ezután már tét nélkül mérkőzésen szenvedett vereséget Haraboszovától.

A lényegen ez már nem változtatott, 2021 után a Budaörs ismét bejutott a második számú európai sorozat, az Európa-kupa fináléjába. A siker értékét növeli, hogy a Budaörs – szinte egyedüliként a nemzetközi mezőnyben – légiósok nélkül, csupa magyar játékossal kiállva érte el.

A másik ágon a francia ALCL TT Grand-Quevilly és az olasz Quattro Mori Cagliari küzd egymással, itt a szardíniai együttes nyerte az első meccset 3-1-re. A visszavágót március elsején rendezik, a fináléra pedig március végén, április elején kerül majd sor.

– Örülök, hogy sikerült kettőből kettőt nyernem – nyilatkozott boldogan Póta Georgina. – Az első mérkőzésen még nem éreztem a labdát, sokszor kiszervált a cseh lány, így a második találkozón már egy kicsit dühösebben álltam oda, felszívtam magam, tudtam, hogy több kell. Nagyon jó meccset játszottunk hazai közönség előtt, büszke vagyok arra, hogy sikerült bejutnunk a döntőbe.

 

– Természetesen minden vereség fájó, de talán a legkevésbé ez fáj az elmúlt időszakban, hiszen most ez is elég volt a továbbjutáshoz – értékelt Somlyó Gergely, a Budaörsi SC elnöke. – Póta Ginát ki kell emelni, mindkét mérkőzésen hozta magát, négyből négyet nyert. Igazi vezére volt a csapatnak, de rögtön szeretném hozzátenni, úgy jutottunk be a döntőbe, hogy korábban mindenki volt már vezéregyéniség. Ez mutatja a csapat erejét. Összességében az ötödik érmünket nyerjük majd az európai porondon, ez lesz a harmadik döntőnk, úgy gondolom, hogy ez az egész magyar asztalitenisz sikere is.

Erre a sikerre többen felkapják a fejüket az asztaliteniszben. A szombati mérkőzést a női válogatottat szövetségi kapitánya, Bátorfi Zoltán mellett a testvére, az olimpiai negyedik helyezett, négyszeres világbajnoki bronzérmes, kilencszeres Európa-bajnok Bátorfi Csilla is a helyszínen tekintette meg.

Női Európa-kupa, elődöntő, visszavágó:
SH-ITB Budaörsi SC–TT Moravsky Krumlov (cseh) 2-3
Póta Georgina–Lenka Harabaszova 3-0 (10, 6, 9)
Dari Helga–Valerija Scserbatih 0-3 (–10, –11, –8)
Fazekas Mária–Jekatyerina Csernyavszkaja 2-3 (–10, 7, –10, 8, 2-6)
Póta–Scserbatih 3-1 (7, 5, –7, 7)
Dari–Harabaszova 1-3 (10, –9, –8, –6)

Továbbjutott: a Budaörs, 5-4-es összesítéssel
Borítókép: Van ok az örömre (Fotó: Budaörsi SC)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.