Mourinho olyan volt, mint a kezes bárány a győztes rangadón

A Serie A 25. fordulójának rangadóján a Roma a Juventust fogadta a Stadio Olimpicóban, és Gianluca Mancini bombagóljával nyert. Győzelmével a Roma a BL-indulást jelentő negyedik helyre jött fel az olasz bajnokság tabelláján.

Magyar Nemzet
2023. 03. 05. 22:58
Jose Mourinho of AS Roma gestures during the Serie A match between AS Roma and Juventus FC at Stadio Olimpico on March 05 2023 in Rome, Italy (Photo by Giuseppe Maffia/NurPhoto) (Photo by Giuseppe Maffia / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP/Giuseppe Maffia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz labdarúgó-bajnokság 25. fordulójának rangadóját José Mourinho őrültnek tűnő összeesküvéselmélete vezette fel. Az AS Roma portugál edzője piros lapot kapott csapata előző meccsén, a Cremonese ellen elveszített mérkőzésen. Mourinho a negyedik játékvezetőt vádolta meg azzal, hogy minősíthetetlen hangnemben beszélt vele, később Marco Serra származása is problémaként vetődött fel. Serra ugyanis torinói születésű, és ez bizony kellő támadási felületet jelentett Mourinhó számára, aki nem kevesebbet állított, mint hogy azért packázott vele Serra, hogy provokálja, eltiltsák, és így ne lehessen ott a csapata Juventus elleni bajnoki mérkőzésén.

A botrány eszkalálódását úgy tudta megakadályozni az Olasz Labdarúgó-szövetség, hogy felfüggesztette Mourinho eltiltását, így a portugál ott lehetett a kispadon a Juve elleni rangadón. Mivel a Milan kikapott Firenzében, a Roma az esetleges győzelmével felléphetett volna a tabella harmadik helyére. A nyolcadik helyen álló Juve négy meccses győzelmi sorozattal érkezett a Stadio Olimpicóba. 

Vlahovics nem tudott kibontakozni Smalling szorításában                  Fotó: AFP

A rangadó komoly taktikai harcot hozott, a Roma nem akart, a Juve nem tudott kockáztatni. Kevés lehetőséget lehetett feljegyezni az első félidőben: a korábbi Juve-játékos, a tavaly nyáron az olasz fővárosba Dybala 27. percben lőtt, Szcesny vetődve védett. A 42. percben Locatelli lőtt 40 méterről, de ez nem okozott gondot Rui Patriciónak. A félidő záróakkordja a Juventus játékosa, Adrien Rabiot fejelt közvetlen közelről, Rui Patrício nagy bravúrral, a kapufa segítségével védett. 

A szünet után, az 54. percben megszerezte a vezetést a Roma: az előrehúzódó védő, Gianluca Mancini bombagólt lőtt 18 méterről a jobb alsó sarokba. Későn léptek ki rá, a sistergő lövése Rabiot lábai között tette meg az utat a kapuba, Szcsesnynek nem volt esélye a védésre. 

A gólszerző       Fotó: AFP

Újabb Juve-kapufa következett: Juan Cuadrado szabadrúgásból találta el a jobb oldali kapufát.

A hátránya tudatában változtatott a Juve, átállt, pontosabban visszaállt a három védős rendszerre. A középpályás Fagioli helyett Federico Chiesát küldte be a Juve mesterem Massimiliano Allegri. Szűk fél óra volt még hátra ekkor a rendes játékidőből. A szélen elég passzívan futballozó Zalevski helyére a korábban rengeteget kritizált Karsdorp érkezett a római oldalon. 

Később Dybala és Wijnaldum is lejött, Abraham és Bove szállt be. Mourinho szándéka egyértelmű volt: Abraham, a magas angol center fejjátékára és a labdát megtartó képességére építette fel a hátralevő negyedóra játékát. Allegri is belenyúlt a meccsbe: Pogba és Paredes, a francia és az argentin világbajnok középpályás szállt be Locatelli és Kosztics helyére. 

Tíz perccel a vége előtt Pogba felrúgásáért szabadot kapott a Juve 22 méterre a Roma kapujától: a hazai közönség füttykoncertjétől kísért lövést végül Di María lövése szögletre vágódott. Beszorult a Roma, Paredes szöglete a kapufát találta el. 

A mérkőzést önmagára erőltetett fegyelemmel követő Mourinho Lorenzo Pellegerinit is lehívta, Andrea Bellottit küldte be az utolsó öt percre. Cuadrado helyett Kean jött a Juvénál, de egy percet sem töltött el a pályán, mert szándékos törlesztésért azonnal piros lapot kapott. 

Az eredmény már nem  változott. A Roma Gianluca Mancini góljával az 54. percben megszerezte a vezetést, és ezt meg is őrizte a végéig. 

Serie A, 25. forduló: AS Roma–Juventus 1-0 (0-0), gólszerző: Mancini (54.) . Az élcsoport: 1. Napoli 65 pont, 2. Inter 50, 3. Lazio 48, 4. Roma 47.... 8. Juventus 35. 

Borítókép: José Mourinho kulturáltan viselkedett a rangadón (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.