Hosszú Katinka: Az úszás igen, de úszónak lenni nem elvárás

Bár egy célját még nem érte el úszóként Hosszú Katinka, nem bánkódik miatta, hogy – átmeneti jelleggel legalábbis – jelenleg nem versenyezhet. Az első gyermekével várandós sportoló az új szerepével való kihívásokra készül, és legfrissebb interjújában azt is elárulta, szerinte miként lehet teljes életet élni.

Magyar Nemzet
2023. 04. 23. 23:18
HOSSZÚ Katinka
Róma, 2022. augusztus 14. Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszó interjút ad az M4 Sport stábjának a római vizes Európa-bajnokságon 2022. augusztus 14-én. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

márciusban jelentette be, hogy első gyermekét hordja a szíve alatt. A háromszoros olimpiai bajnok úszó akkoriban csak sejtelmesen nyilatkozott pályafutása folytatásáról, és talán kevesen hitték, hogy a május 3-án 34. születésnapját ünneplő klasszis a baba megszületése után újra versenyezni fog.

Hosszú azonban most, egy hónap elteltével az M4 Sportnak adott exkluzív interjújában felfedte a jövőre vonatkozó terveit. Mint mondta, egyelőre nem tekinti lezártnak életének ezt a fejezetét, vagyis az úszókarriert, jelenleg viszont az új szerepére készül.

– Régebben is elképzeltem magam anyaként. Akkor élünk teljes életet, ha sok mindent átadunk, és egy gyereknek átadni a tapasztalataim, mindent, amit megtanultam, őt felnevelni talán a legszebb dolog a világon. Ami most következik, nekem kihívás lesz – fogalmazott Hosszú Katinka a sportcsatornán vasárnap levetített interjú során. – A sportolói státuszom most is aktív. Még nem tudom elképzelni, hogy milyen lesz, ha a baba megszületik, hogyan fogok mellette sportolni, mennyi idő, energia jut majd az úszásra mellette.

A sikerhalmozó sportoló születendő gyermekével kapcsolatban elárulta, bár úszni mindenképp szeretné megtanítani őt, a pályaválasztásába nem szól bele.

– A pályafutásom befejezése után sem szeretnék elszakadni az úszástól. Jó lenne továbbadni, amit megtanultam. Kérdéses, hogy a saját gyermekemnek átadom-e. Úszni majd megtanul, de nem fogom ráerőltetni, hogy úszó legyen belőle. Az viszont fontos, hogy sportoljon, mert a rohanó világban a sport az, amiből rengeteget tudunk tanulni. A sport megmaradt a régi, itt sokat kell dolgozni a célokért, tervezésre, kitartásra tanítja a gyerekeket – emelte ki.

 

Küzdelmes évek Iron Lady-ként

Sikerekkel tűzdelt pályafutása során Hosszú elmondása szerint már mindent elért, amit szeretett volna. Egy kivétellel, hogy 97-ről százra bővítse a világversenyeken elért érmei számát.

– Az elmúlt években a nagyapám azt mondta nekem, hogy bármit csinálok, az már csak bónusz lesz. Beszéltem a száz éremről, készültem rá, hogy megszerezzem őket. De van már kilencvenhét, ami a legtöbb a világon, így most nem olyan nehéz nem ott lenni az országos bajnokságon, és a világbajnokságra készülni – magyarázta, majd a mögötte álló évek nehézségeiről is szót ejtett:

– Nagyszerű készség, hogy ennyi időn keresztül ilyen színvonalon, Iron Lady üzemmódban teljesítettem. Ugyanakkor küzdelmes is volt hosszú éveken keresztül Iron Lady-nek lenni. Nem volt időm barátkozni, pedig erre minden embernek szüksége van. De a feszített tempóba ez nem fért bele.

Hosszú Katinka januárban szomorú hírt osztott meg a követőivel, miszerint elveszítette nagyapját, egyben nevelőedzőjét, Bakos Lászlót. Az úszó a róla készült filmben valamilyen formában viszontláthatja őt, hiszen a híres unoka mellett a nagypapa is fontos szerepet játszik benne.

– Anyukámmal arról beszélgettünk, hogy örülünk a film elkészültének, és annak is, hogy papa ekkora szerepet kapott benne. Sok felvétel megmaradt róla, nekem pedig mindig nagyon jó érzés őt látni a filmben.

A Katinka című film televíziós premierje a Duna TV-n lesz május 7-én 21 órakor.

Borítókép: Hosszú Katinka a római vizes Európa-bajnokságon 2022-ben (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.