Lauge parádéjával a Veszprém idén harmadszor is legyőzte a Szegedet

Az év harmadik klasszikusa is veszprémi győzelemmel ért véget. Pedig a Szeged mindent megpróbált a férfikézilabda Magyar Kupa döntőjében, de a második félidő közepén a címvédő ellépett az ősi riválisa mellől, végül 35-32-re nyert.

2023. 04. 09. 18:44
FRIMMEL, Sebastian; MACKOVSEK, Borut
Gyõr, 2023. április 9. Sebastian Frimmel (b), a Veszprém és Borut Mackovsek, a Szeged játékosa a férfi kézilabda Magyar Kupa döntõjében játszott Telekom Veszprém - Pick Szeged mérkõzésen a gyõri Audi Arénában 2023. április 9-én. MTI/Krizsán Csaba Fotó: MTI/Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A férfikézilabda Magyar Kupa döntőjét a papírforma szerint a két nagyágyú, a Veszprém és a Szeged játszotta. A két régi rivális az utóbbi egy hónapban már harmadszor került össze, az első két, Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő meccset a Veszprém nyerte, és a harmadik felvonás előtt is a kupában címvédő csapat tűnt esélyesebbnek.

Ehhez képest nem alakult ki olyan jelentős lélektani fölény, mint az említett két BL-meccsen, sokkal szorosabban alakult a meccs, mint ahogy azt várni lehetett. 5-5-ig fej fej mellett haladtak a csapatok, főleg Borut Mackovsek, a szegediek balátlövője volt elemében, a szlovén játékos négy gólt szerzett. 
Ekkor lépett el három góllal a Veszprém, 9-6-nál kért időt Juan Carlos Pastor, és ez hatott. Bodó Richárd és Bogdan Radivojevics góljával megint szorosabb lett a meccs. 
12-nél érte utol a Szeged az ellenfelét. Elsősorban azért, mert Bodó támadásban tarthatatlan volt, elöl pedig nem volt hatékony a veszprémi támadások befejezése. Mirko Alilovic kivédte Nilsson ziccerét.

Mackovsek remekül kezdte a meccset      Fotó: Nemzeti Sport/Koncz Márton

A félidő hajrája a Veszprémé volt, ez többek között Bodó kihagyott ziccereinek és Sebastian Frimmel elrontott hétméteresének volt köszönhető. A sokkal kevesebbet hibázó csapat vezetésével (17-15) zárult az első félidő, amely abból a szempontból mindenképpen különleges volt, hogy a Szeged annak ellenére meccsben maradt, hogy nem tudta érvényesíteni a legfőbb taktikai fegyverét, a beálló játékot. gyakorlatilag észrevétlen volt az első harminc percben.

NILSSON, Andreas; BODÓ Richárd; MACKOVSEK, Borut
Nilsson jó százalékban használta ki a helyzeteit      Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A folytatásra visszaálltak a veszprémi kezdőemberek: a belső posztokon Remili, Lauge és Eldera, a szegediek is visszahozták a kezdőiket, leszámítva Szita Zoltánt. 18 gólnál érte megint utol a Szeged az ellenfelét, majd Eldera és Lauge villanásával megint „elhúzott” két góllal a Veszprém. Bő negyedóra telt el a második félidőből, amikor Bodó közelről fejen találta Rodrigo Corralest, a Veszprém kapusát, a játékvezetők némileg érthetetlen módon nem küldték ki két percre a szegedi átlövőt. A döntés előtt percekig állt a játék, Momir Ilics nagyon felhúzta magát az eset miatt, a veszprémi edzőt le kellett fogni, nehogy nekimenjen a játékvezetőknek. 

A konfliktushelyzetből a Veszprém jött ki jobban, zsinórban három gólt szerezve alakította ki az addigi legnagyobb, négygólos különbséget. 

S hogy miért volt különleges a meccs? A 45. percben dobhatta  a Veszprém első hetesét, és a Szeged csapatkapitánya, Bánhidi Bence ekkor is gól nélkül állt. 

Mivel Ilics folyamatosan forgatta a csapatát, a kulcsembereit pihenten küldhette vissza a meccs döntő szakaszára. Szemben a Szegeddel, amely Miguel Martinst és a múlt év legjobb magyar játékosának választott Rosta Miklós kissé érthetetlen módon nem kapott lehetőséget. 30-24-es veszprémi vezetésnél, bő tíz perccel a vége előtt kikérte a harmadik idejét is Juan Carlos Pastor. 

Rosta az 50. percben lépett pályára, góllal kezdett, majd Mackovsek is betalált. A megnyugtatónak tűnő hatgólos veszprémi előny négyre csökkent, Momir Ilics úgy érezte, időkéréssel tudja megnyugtatni a csapatát. 

Az időkérés hatott, a Veszprém nem engedte ki a kezéből az előnyt. A csapatkapitány, a végül 10 gólig jutó Rasmus Lauge vezérletével 35-32-re győzött, és megvédte a címét a Magyar Kupában. 

Férfikézilabda Magyar Kupa-döntő: Telekom Veszprém–OTP Bank-Pick Szeged 35-32 (17-15). A harmadik helyért: Dabas–Tatabánya 23-22.

Borítókép: Mackovsek (kék mezben) és Lauge a két csapat legjobb embere (Fotó: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.