Akarva-akaratlanul feladtuk a németek elleni meccset

A magyar jégkorong-válogatott furcsa összetételben, energiatakarékos üzemmódban 7-2-re kikapott Németországtól az A csoportos világbajnokság tamperei csoportjában. Egyetlen mérkőzés maradt hátra, az Ausztria elleni hétfői sorsdöntő ütközet. A mieinknek nyerniük kell a bennmaradás érdekében. Némi könnyebbség, hogy elég lenne hosszabbításban legyűrni az osztrákokat.

Magyar Nemzet
2023. 05. 21. 17:37
TERBÓCS István
Jégkorong-vb – Magyarország - Németország Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feladni vagy megpróbálni? Ez a kérdés motosztált a magyar jégkorong-válogatott játékosainak és edzőinek a fejében a Németország elleni vasárnapi mérkőzésre készülve. Van-e értelme beleállni az összecsapásba a bravúr reményében? Hiszen győzelem esetén a mieink hétfőn már csak gálameccset játszanánk az osztrákokkal. Ellenkezőleg, inkább tartalékolni kell-e az erőt, annál is inkább, mert az osztrákoknak kedvezőbb a sorsolásuk, ők vasárnap pihenhetnek.

Vérbeli sportember persze előre nem ad fel egyetlen küzdelmet sem, mégis inkább azt mondanánk, a magyar válogatott köztes megoldást választott. A felállás is árulkodó volt. Először is, nem az első számú kapus, Bálizs Bence, hanem Horváth Dominik védett. Másodszor Kevin Constanitine teljesen összekutyulta a csatársorokat. Íme: Kóger, Nagy G., Csányi – Vincze P., Papp K., Terbócs – Erdély, Bartalis, Sofron – Szirányi, Sebők B., Galló. Hári eleve pihenőt kapott, a válogatottságtól a vb-n búcsúzó Szirányi hátvéd létére csatárt játszott, egyedül Erdély, Bartali és Sofron trióját hagyta együtt a magyar válogatott szövetségi kapitánya. Ezt a meccset hiába videózták az osztrákok, de azért valószínűleg megtéveszteni sem tudtuk őket.

A mieink az első néhány percet megnyomták – Kiss Roland ziccert hibázott, öt méterről lőhetett tisztán –, de utána mintha visszavettek volna a tempóból.

Nehéz eldönteni, szerencsés volt-e vagy sem, hogy a németek már a 6. percben megszerezték a vezetést. Schutz lövését Horváth Dominik ugyan védte mamuttal, ám nagyon rossz helyre pattant ki róla a korong, éppen a balon oldal érkező Stachowiak felé, aki felvarrta a rövid felsőbe a korongot (0-1).

 

A második harmad 7. percében Csányi remek korongot adott Kógernek, ő helyzetbe hozta aki sajnos nem élt a lehetőséggel. Az akció elején Szuber csúnyán leütközte Csányit, ötperces kiállítás lett a büntetése.

Sőt, Seider kiállítása után két percen át öt a három ellen játszhattunk, sajnos eredménytelenül. Bár ez így nem teljesen igaz. A 8. percben Sofron hatalmas gólját nem adták meg, sőt Bartalist küldték ki botfogásért. Lélektanilag nem sikerült feldolgozni az elszalasztott – elvett? – óriási lehetőséget.

A németek ezután egy percen belül két gólt is szereztek. A 36. percben Seider talált be, majd egy lövés lecsorgott Horváth Dominikről, az érkező Sturmnak nem volt nehéz dolga (0-3). Ezzel érdemben eldőlt a mérkőzés, ráadásul a 38. percben  Sturm  góljával már 4-0 volt oda.

A tét nélküli harmadik húsz percben a magyar válogatott felszabadultan és jól játszott. Előbb ugyan újabb gólt kapott – ez bizony potyagól volt, Horváth beszedte Peterka éles szögből leadott nem is túl erős lövését –, de aztán kettőt is szerzett, előbb Terbócs, majd Fejes talált be, különösen utóbbi volt látványos (2-5).

Ezután a németek még két gólt berámoltak, így végeredményben 7-2-re győztek.

A magyar válogatottnak egyetlen mérkőzése van hátra a világbajnokságon, az osztrákok elleni hétfői sorsdöntő ütközet. Nyerni kellene… Némi könnyebbség, hogy elég lenne hosszabbításban. Reméljük, sikerült annyira takarékoskodni az erővel a németek ellen, hogy nem az erőnléten múlik majd az osztrákok elleni meccs.

A csoport (Tampere) 6. forduló:
Németország-Magyarország 7-2 (1-0, 3-0, 3-2)
Gólszerzők: Stachowiak (8.), Seider (35.), Sturm (36., 38.), Peterka (42.), Kahun (51.), J. Müller (58.), illetve Terbócs (47.), Fejes (49.)

A magyar válogatott vb-mérkőzései Tamperében, az A csoportban:

Május 13., Magyarország–Dánia 1-3
Május 14., Magyarország–USA 1-7
Május 16., Magyarország–Franciaország 3-2 – hosszabbításban
Május 18., Magyarország–Svédország 1-7
Május 19., Magyarország–Finnország 1-7
Május 21.: Magyarország–Németország 2-7
Május 22., hétfő, 19.20: Magyarország–Ausztria

Borítókép: Terbócs István szerezte a szépítő gólunkat (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.