Sebők Balázs védelmébe vette a pellengérre állított magyar újságírókat

Az egyik finn lap külön cikket szentelt a magyar újságírók viselkedésének a jégkorong-világbajnokságon, annak tamperei csoportjában. A finn kolléga szerint botrányos, hogy a magyar média képviselői örülnek a magyar góloknak és barátságosan üdvözlik a játékosokat. A csapat nevében a Finnországban tizennégy évet lehúzott Sebők Balázs vette védelmébe a magyar újságírókat.

Magyar Nemzet
2023. 05. 20. 9:42
SEBÕK Balázs
Tampere, 2023. május 17. Sebõk Balázs, a magyar jégkorong-válogatott tagja (b) kezet fog egy drukkerrel a tamperei Nokia Aréna melletti szurkoló zónában 2023. május 17-én. A franciákat legyõzõ nemzeti csapat tagjai köszöntötték azt a közel háromszáz szurkolót, akik ezen a szünnapon is a finn városban maradtak a világbajnokság helyszínén. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Iltalehti.fi portálon megjelent írásában Santtu Silvennoinen bírálta a magyar újságírók viselkedését a házigazda Finnország ellen 7-1-re elveszített mérkőzés után, miként arról az Origó helyszíni tudósítója beszámolt. Silvennoinen kolléga szerint a magyar újságírók nem tudnak viselkedni, mert hogy örültek Sebők Balázs találatának, horribile dictu még meg is tapsolták a magyar válogatott szépítőgólját.

Mit mondhatnánk erre? Silvennoinen kolléga egyszer nézzen és hallgasson bele az egyik dél-amerikai labdarúgó-mérkőzés közvetítésébe, arrafelé a riporterek olykor a szurkolókon is túltesznek. De persze a jégkorong, bármennyire is kemény, az etikettje szerint úri sportág, mégsem illendő, hogy az újságírók egy örvendezzenek az övéikkel… Pláne ott fenn, a hűvös északon. A 2009-es, svájci világbajnokságon is napirendre került a magyar újságírók viselkedése, ott szívélyesen arra kérték őket, ne viseljenek nemzeti színeket a ruházatukon.

Más kérdés, hogy a finn válogatott nyitómérkőzése, az Egyesült Államoktól elszenvedett vereség után a finn játékosok éppen arra panaszkodtak, hogy semmi támogatást sem kaptak a nézőtéren fagyott csendben szemlélődő hazai nézőktől.

Tanácsot is adhatnánk a finn újságíróknak: inkább azzal foglalkozzanak, a magyar játékosokkal ugyan miért viselkednek a rendezők kirekesztő módon, miért a mieinknek jutott a legkisebb öltöző, miért kap a magyar válogatott rendre hátrányos bíráskodást?

Sebők Balázs: Nagyon jó érzés

Silvennoinen kolléga kritikus észrevételeit megosztotta Sebők Balázzsal, a legmagasabban jegyzett magyar játékossal is, aki tizennégy évet húzott le Finnországban, de a következő idényt már Németországban kezdi meg. Nos, Sebők „Balu” – mert hogy a magyaroknak még becenevük is van… – nem volt hajlandó megbotránkozni.

Sebők Balázs az újságíró kérdésére válaszolva elmondta, Magyarországon családias hangulat övezi ezt a sportágat, amely lehet, hogy mások számára meghökkentő. „A média és valamennyi riporter is kedvel bennünket. Nem úgy kezelnek minket, mint Finnországban vagy más helyeken” – felelte a magyar hokis.

Sebők abban sem lát kivetnivalót, hogy az újságírók olykor ökölpacsival köszöntik a játékosokat. „Nagyon jó érzés” – forrázta le Sebők Santtu Silvennoinent, hozzátéve, nem tiszte megítélni, hogy a magyar újságírók rajongóként viselkednek-e, s ha igen, akkor mindez megfelelő-e egy világbajnokságon.

Írjuk Silvennoinen kolléga javára, hogy noha Sebőktől nem azokat válaszokat kapta, amiket remélt, mégis csorbítatlanul közölte a magyar hokis véleményét.

Mit mondhatnánk? Előre is megköszönjük a finn újságírók és szurkolók támogatását az Ausztria elleni, hétfői sorsdöntő mérkőzésen.

A mieink szerint vállalható a finnek elleni vereség

Törődjünk inkább a magunk dolgával. A magyar jégkorong-válogatott két harmadon át kemény küzdelemre késztette a címvédő Finnországot, negyven perc után csupán egy góllal, 2-1-re vezettek a finnek, igaz, az utolsó játékrészre a mieink elfáradtak, s ekkor öt gólt kaptak. Sebők Balázs a mérkőzésről is elmondta a véleményét – a magyar újságíróknak.

– Büszke vagyok az első negyven percünkre. Sajnos a záró harmad elején gyorsan lőttek nekünk pár gólt, és ezzel visszajött a hazaiak önbizalma – összegzett Sebők Balázs.

HADOBÁS Zétény; BÁLIZS Bence
Bálizs Bence nehéz pillanatokat élt át a kapuban Fotó: MTI/Illyés Tibor

Kevin Constantine, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a Svédország elleni találkozó után nagyon kritikusan nyilatkozott, s noha a finnek ellen ugyanúgy 7-1-es vereség lett a vége, ezzel a teljesítménnyel már-már elégedett.

– Minden ellenfelünk jobb, képzettebb nálunk, ez tény. Azonban ha ilyen csapatok ellen is megfelelő módon küzdünk, akkor meg tudjuk nehezíteni a dolgukat, mint ahogy tettük ezt két harmadon át. Azzal az elképzeléssel vágtunk neki a meccsnek, hogy megmutatjuk, mit tudunk, de azt látni kell, hogy ezen a szinten nagyon nehéz egymást követő két napon is játszani, főleg nekünk. Minden ellenfelünket tiszteljük, de ahogy eddig, úgy a folytatásban is szeretnénk saját játékunkra összpontosítani.

A teljes mérkőzés van most bennem érzelmileg, a teljes 7-1, de az biztos, hogy az első két harmadban jól játszottunk, különösen az első tíz percben – értékelt az amerikai szakember.

A magyar játékosok persze rosszul élték meg, hogy az utolsó harmadban öt gólt is kaptak.

– Úgy jöttünk ki az öltözőből, hogy pontot szeretnénk szerezni. Optimisták voltunk az első két harmad játéka után, most pedig csalódott vagyok – mondta a mérkőzés legjobb magyarjának választott Hadobás Zétény, aki még csak 20 éves, de remekül megállja a helyét a vb-n.

– Már addig is sok kilométer volt a lábakban. A végére elfáradtunk, hiszen csütörtökön is volt egy korcsolyázós meccsünk a svédek ellen. Ezekből tanulnunk kell, és különösen a mai meccsen nyújtott teljesítményre lehet építeni. Más mentalitással jöttünk ki a finnek ellen. Szeretném visszanézni, miként kaptam a gólokat, mi előzte meg ezeket. Pozitív értelemben volt ez egy tanulságos mérkőzés a számunkra – értékelt a 44 finn lövésből 37-et hárító kapus, Bálizs Bence

 

A csapatkapitány Nagy Gergő szerint nem lehet egybemosni a svédek és a finnek elleni 7-1-es vereségeket.

– Két harmadon rajta voltunk a finneken voltunk, persze, akkor is megvoltak a helyzeteik. Küzdöttünk teljes szívünkből. Erre fogunk építeni, azt a pozitív élményt kell tovább vinnünk, amit az első negyven percben átéltünk – ferencvárosi csatár.

Továbbra is Ausztria az utolsó

A péntek esti mérkőzésen Németország 4-2-re legyőzte Ausztriát, így továbbra is Ausztria áll a kieső, utolsó helyen a csoportban.

Az A csoport állás: 1. Egyesült Államok 12 pont/4 mérkőzés, 2. Svédország 11/4, 3. Finnország 10/5, 4. Dánia 8/4, 5. Németország 6/5, 6. Franciaország 4/4, 7. Magyarország 2/5, 8. Ausztria 1/5.

A magyar válogatott vb-mérkőzései Tamperében, az A csoportban:

Május 13., Magyarország–Dánia 1-3
Május 14., Magyarország–USA 1-7
Május 16., Magyarország–Franciaország 3-2 – hosszabbításban
Május 18., Magyarország–Svédország 1-7
Május 19., Magyarország–Finnország 1-7
Május 21., vasárnap, 15.20: Magyarország–Németország
Május 22., hétfő, 19.20: Magyarország–Ausztria

Az Origó Bálizs Bencével hosszabb interjút készített:

Borítókép: Sebők Balázs üdvözli az egyik magyar szurkolót a nyílt napon (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.