Csercseszov ugyanazon a blőd kérdésen lovagol, mint Rebrov

Sztanyiszlav Csercseszov nem érti, mitől derbi a derbi… Ennél nagyobb bajuk ne legyen a fradistáknak, a Ferencváros ugyanis Csercseszov irányításával ötből ötödszörre is legyőzte az Újpestet, hétfőn este 3-2-re.

Magyar Nemzet
2023. 05. 01. 21:04
Sztanyiszlav Csercseszov
20230501 Újpest ferencváros labdarúgás Török Attila Nemzeti Sport Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Honvéd és a Vasas nem budapesti csapat? – kérdezett vissza Sztanyiszlav az M4 Sportnak nyilatkozva az Újpest elleni 3-2-es győzelem után, amikor a derbi kiváló hangulata, az azon aratott, a fradistáknak mindennél fontosabb győzelem került szóba.

Csercseszov nylatkozik, a csapat ünnepel
Mialatt Csercseszov nyilatkozott, a csapat ünnepelt a szurkolókkal Fotó: Illyés Tibor

A régi nóta… Annak idején Szergej Rebrov is ezen lovagolt. Mert hogy a derbi az eredeti definíció szerint egy város két klubja közötti meccset jelöli. Európában így vérbeli derbinek számít a Milan és az Internazionale milánói, a Real és az Atlético madridi, a United és a City manchesteri, a Roma és a Lazio római vagy éppen a Crvena zvezda és a Partizan belgrádi összecsapása. Budapest különleges város a tekintetben, hogy négy – az MTK-val együtt olykor öt – neves első osztályú csapata van. Hasonló város Európában csupán egy akad: London, hiszen fővárosi klub a Chelsea, az Arsenal, a Tottenham, a Fulham, a West Ham és a Crystal Palace is. Említhetjük még esetleg Athént (Olimpiakosz, Panathinaikosz, AEK), Moszkvát (Szpartak, CSZKA, Dinamo, Lokomotív) és inkább a múltból Bukarestet (Steaua, Dinamo, Rapid).

No, de vissza a budapesti derbihez. Igen, mondhatjuk, hogy a Ferencváros és az Újpest kisajátítja az elnevezést, de nem csak a jelenben, már évtizedek óta a Fradi és az Újpest (korábban Dózsa) meccse a fővárosi csúcsrangadó, háttérbe szorítva az FTC–MTK örökrangadót.

Sztanyiszlav Csercseszov immár másfél éve a Ferencváros vezetőedzője, a mostani az ötödik derbije volt, ráadásul mindannyiszor győzelemre vezette a csapatát. Inkább büszkének kellene lennie a mérlegére, semmint szőrszálhasogatóan reagálni az elnevezésre.

 

Csercseszov aggódik a sok sérült miatt és Lisztest méltatja

A meccset értékelve a Fradi vezetőedzője cáfolta, hogy a csapata kontrára játszott volna.

– Az Újpest nagyon jó passzban van. Nem kontrákra építettünk, az ellenfelünk jól játszott, amit figyelembe kellett vennünk – jegyezte meg Csercseszov, majd a sérültek miatt panaszkodott: 

– Tokmac és Kovacevic eleve kisebb sérüléssel vállalta a játékot, Kovacevic állapota súlyosbodott, miként a hosszú kihagyás után visszatért Samy Mmaee is újra fájalja a lábát.

Később, a sajtótájékoztatón Csercseszov arról is beszélt, a Kisvárda elleni meccsre nézve ez mit jelent, és dicsérte, Lisztes Krisztiánt.

– Még öt nap van a Kisvárda elleni meccsig, mindig azon vagyunk, ami a legjobb a csapatnak. Fontos, hogy a fiatal játékosokat mérkőzésről mérkőzésre hozzuk megfelelő formába. Lisztes esetében ez jól megy. Remélem, a jövőben nemcsak nálunk lehet kezdő, hanem a válogatottban is – mondta az orosz tréner.

Vignjevics: Nem érdemeltünk vereséget

Nebojsa Vignjevics amiatt kesergett, hiába játszott jól az Újpest, mégis kikapott.

– Gratulálok a Ferencvárosnak és szeretnék köszönetet mondani a szurkolóinknak, fantasztikus hangulatot teremtettek. Jól játszottunk, remek volt az atmoszféra, minden együtt volt, egy pontra mindenképpen rászolgáltunk volna, sajnálom, hogy nem sikerült. Az első félidőben nagyon jól kezdtünk csak a gól hiányzott, talán az önbizalom hiánya volt a gond. A Fradi a bajnokság legjobb csapata, ha esélyt adunk neki, azt kihasználja – értékelt az Újpest vezetőedzője, Nebojsa Vignjevics.

Lisztes: Nagyon jó érzés

A mérkőzés két fradista hőse így nyilatkozott.

Lisztes Krisztián: Nagyon jó érzés nyilván, főleg, hogy már az első Újpest elleni meccsemen sikerült betalálni, úgyhogy nagyon boldog vagyok, nehéz is szavakat találni. Igazából csak arra emlékszem, hogy odapattant a labda elém, és megpróbáltam a kapuba juttatni, szerencsére ez sikerült is.

Amer Gojak: Nagyon boldog vagyok, hogy két gólt is szerezhettem és ezzel hozzájárulhattam a csapat jó játékához. Úgy gondolom, hogy megmutattuk, miért mi vagyunk címvédők és ezt az utat kell folytatnunk. Emlékszem arra, hogy hat évvel ezelőtt volt egy mesternégyesem a horvát bajnokságban, azzal valamilyen szinten történelmet is írtam a Dinamóban, de úgy gondolom, hogy ez a két gól különlegesebb számomra, mert a derbin szereztem őket, és nagyon jól tudom, hogy mit jelent Magyarországon egy derbi. Kilenc pont az előnyünk, de nem ez a fontos, meccsről meccsre haladunk és csak előre nézünk, de a fontosabb, hogy igazi csapatként játszottunk.

A derbi összefoglalója:

Borítókép: Sztanyiszlav Csercseszov olykor mérgelődött a derbin (Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.