A Fradi legendája, Kökény Beatrix nem tesz terhet az utódaira + videó

A Ferencváros női kézilabda csapata a klub történetében először részt vehet a Bajnokok Ligája négyes döntőjén. A hétvégén esedékes budapesti Final Four előtt a Fradival 1997-ben és 2001-ben a hagyományos lebonyolítású sorozatban az elődöntőig jutó Kökény Beatrix valamivel több esélyt ad a szombati ellenfélnek, a dán Esbjergnek. Ugyanakkor a korábbi kiváló irányító szerint a négyes döntő sajátos műfaj, még az is elképzelhető, hogy szeretett csapata lesz a végső győztes.

2023. 06. 01. 5:05
null
Budapest 20150402 Kézilabda 2015 Tavasz nők női Interjú Kökény Bea aki a Ferencváros FTC kézilabda csapatának ügyvezetője Fotó: Földi Imre Nemzeti Sport Fotó: Földi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor legutóbb a Ferencváros Bajnokok Ligája-elődöntőt játszott, Kökény Beatrix volt a csapat irányítója. A dán Viborg elleni párharc óta huszonkét év telt el, a Fradi virtuóz irányítója még a hagyományos lebonyolítású, oda-visszavágós párharcban lépett pályára, előbb idegenben, majd a Népligetben 1997-ben és 2001-ben, mindkétszer a Viborg ellen. A legutóbbi párharc hazai mérkőzéséről élénk emlékeket őriz a zöld-fehérek klublegendája. 

EHF Champions League: Team Esbjerg - Brest Bretagne Handball
Nora Mörk életveszélyes a kapu előtt    Fotó: Frank Cilius/AFP

– A 2001-es BL-elődöntő mélyen belém ivódott. Előtte fél évvel a romániai Eb-n győzelemmel búcsúztam a válogatottól. 

Abban reménykedtem, hogy szép befejezése lehet a pályafutásomnak, ha a Fradival bejutunk a BL-döntőbe, és esetleg meg is nyerjük a sorozatot. Idegenben három góllal kikaptunk, az itthoni meccsen tizenhét helyzetet és öt hetest hagytunk ki, naggyá tettük a két kapust, Susanne Munk Lauritsent és Heidi Tjugumot. Kikaptunk. Amikor összegzem a pályafutásomat, azzal szembesülök, hogy hiányzik a nemzetközi kupagyőzelem, de nem cserélném el erre a válogatott nyert érmeket – mondta lapunknak az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes korábbi kézilabdázó.

Az idén újra célba veszi a Ferencváros a BL-győzelmet, mindössze két lépés választja el a Magyar-kupagyőztest a végső sikertől. Először a dán Esbjerget kell legyőzni, Kökény szerint az ellenfél átlövőire különösen figyelni kell. 

Henni Reistad (piros mezben) az Esbjerg és a világ egyik legjobb játékosa       Fotó: Ferenc Isza/AFP

– Ha azt veszem alapul, hogy az Esbjerg keretében szerepel Henni Reistad és Nora Mörk, akkor azt kell mondanom, hogy borzasztó nehéz dolga lesz a csapatnak – folytatta az FTC Kézilabda Akadémia sportigazgatójaként tevékenykedő korábbi klasszis. – Sokan úgy tartják, hogy Reistad az egyik legsokoldalúbb játékos a nemzetközi mezőnyben, a másik norvégot, Mörköt pedig nála is jobban ismerjük. Három évet játszott Győrben, az utóbbi két évben a norvég Vipers alapembere volt. Ellenük, illetve az Esbjerg ellen csak akkor lehet esély, ha összeáll, és végig feszes lesz a védekezés.

Büszkeség és szerencse

Kökény Beatrix és az olimpiai ezüstérmes párbajtőrvívó, Imre Géza fia, Imre Bence a Ferencváros fiatal kézilabdázója áprilisban kilenc góllal mutatkozott be a válogatottban a Litvánia elleni Eb-selejtező mérkőzésen. A 23 éves jobbszélsőre nagyon büszke az édesanyja, ugyanakkor a helyén kezeli a sikert. – Természetesen nagyon büszkék vagyunk Bencére, de tudjuk, hogy két, tét nélküli mérkőzésre készülő kísérleti keretbe kapott meghívót, és nagy boldogságunkra tudott élni a lehetőséggel. Akkor jelenthetjük ki, hogy tartósan lehorgonyzott a válogatottban, ha már ötven-hatvan meccset játszott a nemzeti csapatban. Ehhez kell egy jó adag szerencse is, hála Istennek, nekem ez megadatott a pályafutásom során. Tizenhét évesen bekerültem a Laurencz László vezette Építők tizenkét fős meccskeretébe, és sikerült megragadnom az esélyt. Húszévesen kezdő irányító lehettem abban a válogatottban, amelyik a B vb-n szerepelt, majd sajnálatos módon kiesett a C osztályba. Szerencsére elkerültek a komolyabb sérülések, és később sok szép sikerben volt részem, 2000-ben a magyar győzelemmel zárult Európa-bajnokságon játszottam utoljára a válogatottban.

Kökény szerint nehéz megtippelni a Bajnokok Ligája győztesét. 

– A Győrnek van a legnagyobb tapasztalata, a Vipers nyert az előző két évben, az Esbjerg nagyon megerősödött, mi elsőbálozók vagyunk. A Final Four sajátos műfaj, az első mérkőzésen, az elődöntőn mindent bele kell adni, és ha sikerül a továbbjutás, a döntőben bármi előfordulhat – mondta a korábbi klasszis.

Borítókép: Kökény Beatrix két BL-elődöntőt játszott a Fradival (Fotó: Nemzeti Sport)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.