Egy görög félisten, aki Budapesten kiugrana a világból

A távolugrás is az amerikaiak felségterülete atlétikában – vágnánk rá nem is alaptalanul, hiszen az olimpiákon többnyire az amerikaiak nyernek. Tokióban meglepetésre egy görög atléta, Miltiadesz Tentoglu nyert a férfiak között. A 860 cm-es egyéni csúccsal rendelkező Tentoglu a tavalyi vb-n csak második lett a kínai Wang Jian mögött, s persze az a célja, hogy a budapesti vb-n visszavágjon neki.

Magyar Nemzet
2023. 07. 16. 11:49
Miltiadesz Tentoglu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hónappal és három nappal a budapesti atlétikai világbajnokság rajtja előtt a férfi távolugrók rangsorának negyedik helyét foglalja el a tokiói aranyérmes Miltiadesz Tentoglu, de várhatóan nem a jelenleg előtte álló két indiaitól és egy tajvanitól (Aldrin és Sreeshankar, illetve Yu-Tang Lin) kell majd tartania augusztus 24-én, amikor elérkezik a döntő napja, hanem inkább azoktól, akik most még mögötte sorakoznak. Ha megismétlődik a tavalyi eugene-i világbajnokságon bekövetkezett drámai fordulat, akkor annak haszonélvezője másodszor is a kínai Wang lehet, aki az öt ugrás után biztosan vezető görögtől az utolsó kísérletével vette át a vezetést, amire újabb csattanós válasz már nem érkezett. Abból persze semmiképpen sem lehet messzemenő következtetést levonni, hogy Wang idei legjobbja egyelőre csak 826, amivel az aktuális rangsorban a tizenegyedik, ahogy abból sem, hogy Tentoglou 838-nál tart, jócskán elmaradva a 860 centis szabadtéri egyéni csúcsától.

Miltiadesz Tentoglu egyéni legjobbja 860 cm (Fotó: EA)

Ahogy Armand Duplantisnak, a rúdugrás svéd koronázatlan királyának, úgy az olimpiai aranyérmes, szabadtéri vébén második, fedettpályán viszont győztes, emellett kétszeres szabadtéri és háromszoros „tető alatti” Európa-bajnok hellászi gumiembernek is meg van a jól ismert beceneve. Előbbié Mondo, utóbbié Miltosz.

 

Kisvárosi srácból lett Görögország nagy kedvence

– Grevenában, egy észak-görögországi kisvárosban jöttem a világra, ahogy felcseperedtem, először az járt a fejemben, hogy a nekem a MotoGP világában lehetne a helyen vagy éppen a hivatásos szörfösök között. A környékbeli srácokhoz csatlakozva eleinte csak kedvtelésből futottam akadályokkal nehezített pályákon, meg versenyeztünk is egymással, míg egy napon Vaggelisz Papanikosz, a helyi klub edzője kiszúrta, hogy az átlagosnál fürgébb vagyok, és a rúgóim is jók, majd azt mondta nekem, hogy inkább az igazi atlétikával kellene foglalkoznom. Hallgattam rá, csak ma tudom igazán, hogy jól döntöttem – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Miltosz, akire a görög honfitársai olyan büszkék, mint a közülük való Oscar-díjas zeneszerző és zenész Vangelisre, igazi nevén Evángelosz Odiszeász Papathanasziura.

Az atlétika volt tehát Miltosz első választása, és az is maradt, amelyet elsőként a 2015-ös Caliban megrendezett U20-as világbajnokság igazolt, ahol úgy lett 766 centiméteres ugrással ötödik, hogy elmondása szerint feleannyit sem edzett, mint a vetélytársai. Rákapcsolt, egyre komolyabban vette az edzéseket, mert még nagyobb sikerekre vágyott, érmekre, dicsőségekre.

– Az én hazámban az atlétika nagy népszerűségnek örvend, ami olyan kiváló versenyzőknek is köszönhető, amilyen például Katerina Stefanidi, a rúdugrás olimpiai, világ- és Európa-bajnoka, Gyémánt Liga-győztese volt, akit méltán emlegetnek minden idők legsikeresebb görög sportolónőjeként, az olimpia szellemének és üzenetének megtestesítőjeként. Mi, atléták sokat köszönhetünk a szurkolóink megbecsülésének és a morális támogatásuknak, ami sajnos nem párosul a kormányunk jelentősnek mondható anyagi elismerésével. Ezért különösen fontos számunkra, hogy a szponzorok felfedezzék bennünk az értéket és az együttműködés lehetőségét – hangsúlyozta Miltosz, aki keményen megdolgozott azért, hogy jó szerződéseket írhasson alá és jelentős pénzdíjakban is részesüljön.

 

 

Két példakép, több nagy cél

– Sok nagy atléta technikai tudása és hidegvérű versenyzése tetszett meg nekem, ilyen volt például a kubai Ivan Pedroso, az olimpiai bajnok és négyszeres világbajnoki aranyérmes távolugró a 871 centiméteres legjobb eredményével, ugyanúgy az orosz magasugró Marija Lasitskene a 206 centiméteres egyéni csúcsával, aki szintén olimpiai aranyérmet nyert és három világbajnokságon is győztes volt. Nem csak csodáltam őket, hanem tanultam is tőlük.

Csak egyetlen cél létezik számára a budapesti világbajnokság előtt, főleg azok után, hogy tavaly az utolsó sorozatban fordult a kocka, és csúszott le az elsőről a második helyre.

– Kompromisszumokat nem ismerő, megszállott atléta vagyok, ezért csak az első hely megszerzése lehet a célom a budapesti világbajnokságon. A mezőny várhatóan erősebb lesz a tavalyinál, eddigi tapasztalataim szerint az amerikai Marquis Dendy és az elképesztően sokoldalú svájci Simon Ehammer lehetnek a nagy riválisaim, feltéve, hogy utóbbi a távolugrást választja a világbajnokságon. Meglepetést pedig a jamaikaiak okozhatnak, közülük is elsősorban Pinnock. Egy viszont már most biztos a számomra: az aranyéremhez 850-nél nagyobb teljesítményre lesz szükség – szögezte le az SzPressnek nyilatkozó görög sportember, aki a jövőben 875-re szeretné javítani az egyéni csúcsát. – Hetedik éve Georgi Pomaski a mesterem, kiváló a kapcsolat közöttünk, amely kölcsönös bizalomra épül. Szerintem ő az edzői szakma egyik legjobbja. Ami a jövőt illeti, bízok abban, hogy nem a párizsi lesz az utolsó olimpiám, ahogy az egyéni rekordjaim megjavításában is. Egyelőre úgy érzem, hogy még messze vagyok képességeim felső határától – szögezte le a 25 éves görög félisten.

Borítókép: Miltiadesz Tentoglu a görögök büszkesége (Fotó: Greek Times) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.