Fiatal magyarok Veszprémben: türelem és kivándorlás

A nyári korosztályos világbajnokságon ezüstérmet szerzett a magyar U21-es válogatott. Sótonyi László csapatának meghatározó játékosai közül a két veszprémi, Ilic Zorán és Lukács Péter is külföldön folytatja a pályafutását. Vajon miért állnak idegenlégiósnak a fiatalok, miért csak Ligetvári Patrik maradt az egyetlen magyar játékos a bajnok Telekom Veszprém keretében? Ennek próbáltunk utána járni a bajnokcsapat sportigazgatója, Nagy László segítségével.

2023. 07. 13. 5:25
LIGETVÁRI Patrik
Férfi kézilabda NB I – Telekom Veszprém – Pick Szeged Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utánpótlásban jártas szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy a fiatal játékosok megfelelő versenyeztetése alapjaiban határozza meg egy-egy ifjú tehetség kibontakozását. Tehát nem mindegy, hogy a „fiatal felnőttek” mennyit játszhatnak a klubjaikban. Az évről évre Bajnokok Ligája négyes döntőjét megcélzó Telekom Veszprém két emberrel képviseltette magát a nyári U21-es vb-n ezüstérmes magyar válogatottban, a jobbátlövő, Ilic Zoran bekerült a torna all star csapatába, a szintén tehetséges Lukács Péter az irányító poszton játszott.

ILIC Zoran
Ilic Zorán a januári felnőtt vb-n is játszott. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ám egyikük sem marad Veszprémben, Ilic a világ legerősebb bajnokságában, a német Bundesligában szereplő Hamburghoz igazolt. Lukács Péter is légiósnak állt, ő korábbi csapatába, az Elverumba igazolt.

A Fradi más úton jár

Itthon a Ferencváros férficsapata egyfajta modellváltásnak köszönhetően csak magyar játékosokat alkalmaz, őket két „mentor”, a korábbi veszprémi, és a Szegedről is ismert Balogh Zsolt terelget a pályán, a pályán kívül pedig Pásztor István utasításait hallgatják. A németországi U21-es vb-n ezüstérmes csapat fradista tagja, Ónodi-Jánoskuti Máté és Imre Bence is alapember volt a korosztályos válogatottban. Az első számú hazai utánpótlás-nevelő műhely, a Nemzeti Kézilabda Akadémia a Krakovszki fivérek, a már a felnőttválogatottban is bemutatkozott Zsolt és Bence mellett további hét játékost adott a vb-keretbe.

Tavalyelőtt Momir Ilics edző kinevezésekor elhangzott, hogy négy saját nevelésű játékos, Bodor Márk balátlövő, Dörnyei Borisz jobbszélső, Lukács Péter irányító és Ilic Zoran jobbátlövő csatlakozik a csapathoz. A veszprémi sportigazgató, felidézte a tavalyelőtti kijelentést. – Momir Ilics kinevezésekor valóban bejelentettük, hogy szeretnénk teret adni a magyar tehetségeknek, ugyanakkor hangsúlyoztuk, hogy ez nem mehet az eredményesség rovására. Bodor Márk és Dörnyei Borisz már nincs klub kötelékében. Ilic Zorán megkapta a lehetőséget, sokszor élni is tudott vele, de ő úgy ítélte meg, hogy kipróbálja magát a világ legerősebb bajnokságában, a német Bundesligában. Úgy köszöntünk el egymástól, hogy a kétéves hamburgi szerződése lejárta visszatérhet. Lukács Péter kezét sem engedtünk el, az ő kölcsönszerződése 2025-ig érvényes. Őt is visszavárjuk Veszprémbe. A legfontosabb az, hogy a fiatalok megfelelő mennyiségű játékpercet kapjanak, lehetőleg magas színvonalú mérkőzéseken. Ez a fiatal játékosok és a magyar kézilabda érdeke is egyben – kezdte a korábbi jobbátlövő.

Lukács Péter Norvégiába szerződött. Fotó: Nemzeti Sport/Koncz Márton

A már a válogatottban is bemutatkozott Ilicnek voltak kifejezetten erős meccsei, az idei Szeged elleni bajnoki döntő második mérkőzésén főszerepet vállalt. Ám talán felmérte, hogy a francia világsztár, Nedim Remili, a felépülő egyiptomi válogatott, Omar Jahja és a nyáron érkező vb-ezüstérmes svéd Lukas Sandell mellett nehezen tudna kibontakozni.  

Lukács Pétert az irányító poszton is klasszis Remili, a szintén olimpiai bajnok francia Kentin Mahé és a nyáron érkező spanyol Agustin Casado is megelőzi a hierarchiában. A következő szezonban egy magyar, a 27 éves Ligetvári Patrik lesz a Telekom Veszprém keretében. Nagy László hozzátette, a klubja továbbra sem tett le a magyarosításról. – A fiatal magyarok beépítését továbbra is célnak tekintjük, különösen egy olyan klubban, ahol egykor a két Iváncsik testvér, Gergő és Tamás, Ilyés Ferenc, Fazekas Nándor, Gulyás Péter és jómagam játszottunk, ez nem is lehet másképp. A kapus poszt speciális, kevésbé korhoz kötött, mint a mezőnyjátékosok esetében, de örömmel mondhatom, hogy Mikler Krisztián és Palasics Kristóf a jövő embere. A mezőnyjátékosok közül a Bajnokok Ligája-résztvevő lengyel Plockban szerepel kölcsönben az irányító, Fazekas Gergő, aki jövő nyáron csatlakozik hozzánk. Idővel alapember lehet. Hozzáteszem, hogy az utánpótlásképzés színvonala meghatározza a mozgásterünket, Veszprémben nincs idő a kísérletezésre, de még egyszer hangsúlyozom, azon vagyunk, hogy idővel, akár két-három év múlva egyre több magyar játékosuk legyen – mondta a sportigazgató.

A türelem játékpercet terem. Persze az is kérdés, hogy meddig tart egy játékos türelme.

Borítókép: Ligetvári Patrik maradt az egyetlen magyar Veszprémben (Fotó: Nemzeti Sport)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.