Nagy dobások és egy nagy futás – remek főpróba a budapesti atlétikai vb-re

A hazai pályának a közönség biztatása mellett az az előnye is meglesz atlétáink számára az augusztusi budapesti világbajnokságon, hogy pénteken és szombaton már tesztelhették a vb-re épült ultramodern Nemzeti Atlétikai Központot. S az itt megrendezett 128. országos bajnokságon ma a vb-bronzérmes Halász Bence (kalapácsvetés), az olimpiai bronzérmes Márton Anita (súlylökés) és az Eb-ezüstérmes Kozák Luca (100 m gát) is idei legjobbjával győzött. Kozák Luca nem mellékesen kvótát szerzett a jövő évi párizsi olimpiára.

Magyar Nemzet
2023. 07. 08. 21:28
KOZÁK Luca
Budapest, 2023. július 8. Kozák Luca, a nõi 100 méteres gátfutás döntõjében 128. Atlétika Magyar Bajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. július 8-án. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Június közepén egy nagy sikerű családi nappal már megnyitották az augusztusi világbajnokságra épült Nemzeti Atlétikai Központot, pénteken és szombaton pedig maguk az atléták is birtokba vették a 128. magyar bajnokságon. S Kelet-Közép-Európa legmodernebb atlétikai létesítményében, ami egy igazi ékszerdoboz a Duna partján, az ob-re elkészült az edzőközpont is. Utóbbi Csepelhez, a 35 ezer fő befogadására alkalmas stadion Ferencvároshoz tartozik, a Ráckevei-Duna fölött pedig impozáns gyalogos- és kerékpároshíd köti össze, amelyen elektromos kocsikkal szállították a versenyezőket, miként majd a világbajnokságon is. Versenyzőink a két nap során egymásra licitálva áradoztak a körülményekről – a kiváló borítású futópályán dőltek az egyéni csúcsok –, de azt egyelőre el sem tudjuk képzelni, milyen lesz majd a hangulat, amikor a vb-n megtelnek a lelátók. A jegyeladási mutatók mindenesetre errefelé mutatnak.

Azt, hogy a vb-n hány magyar versenyző indulhat, majd a világranglisták július 31-i zárásakor derül ki. Egyelőre kilenc olyan versenyzőnk van, akik teljesítették a nevezési szintet, de a rangsorok alapján – alapvetően az atléták öt legjobb eredményéért járó pontszámokat átlagolják – sokan állnak kvótát érő helyen. Így az általunk hagyományosan kiemelt figyelemmel követett férfi-kalapácsvetésben jó eséllyel három honfitársunkért is szoríthatunk majd a világbajnokságon. A 2019-es dohai vb-n bronzérmes, tavaly Eugene-ban ötödik, majd a müncheni Eb-n ezüstérmes Halász Bence az egyik biztos indulónk, az ob előtt a világranglistán pedig Varga Donát a 21., Rába Dániel a 30. helyen állt. S a vb-n majd 36-an léphetnek dobókörbe. A 2012-es, londoni olimpián győztes, már 41 éves Pars Krisztián nevét is látjuk a rangsorban, de csak az 55. helyen, és nem feltétlenül az életkora, hanem a megszámlálhatatlan sérülése miatt. S bár olimpiai bajnokunk az ob-re benevezett, a versenyen éppen a jelenlegi sérülése miatt nem indult el. 

A versenyszámban Halász idei legjobbjával, 77,52 méterrel győzött, a javuló formája mindenképpen jó előjel a vb-hez közeledve. Varga 75,26-tal vitte az ezüstöt, Rába 72,47-tel a bronzot, és mindketten javítottak a pontszámukon a világranglistán.

HALÁSZ Bence
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Olimpiai bronzérmes, fedett pályás világbajnok súlylökőnk, Márton Anita idei legjobbjával, 18,40 méterrel győzött; nem kérdés, hogy kijut a vb-re, az ob előtt 20. volt a rangsorban, és neki is a legjobb 36 közé kell bekerülnie. 

– Kicsit gyengén kezdtem, idén a versenyzésem nem akar összeállni. Annak viszont örülök, hogy az utolsó két dobásom jó lett, és végre sikerült meglöknöm azt, amit edzéseken is. Ez feltétlenül előremutató – fogalmazott Márton Anita.

A tavalyi müncheni Eb-n női 100 méteres gátfutásban ezüstérmes Kozák Lucának a vb-szintje is megvan, neki emiatt kell számolgatnia. A mostani 12,72 másodperces győztes idejének viszont nagyon örülhetett, hiszen ezzel a jövő évi párizsi olimpia nevezési szintjét (12,77 mp) is teljesítette, vagyis kvótát szerzett.

Az volt a cél, hogy a 12.77-es szintidőn belül fussak, ez 72 lett, boldog vagyok. Nagyon jó verseny volt. a futásommal elégedett vagyok, bár nyilván voltak benne hibák, viszont ebből lehet előrelépni 

– mondta aki elárulta, a vb-n az a célja, hogy 12,69 másodperces egyéni rekordjánál jobbat fusson.

Szólni kell a férfi-gerelyhajításról is, amely a hatodik sorozatban hozott egy nagy dobást. A még csak 18 éves Herczeg György öt métert javítva 79,89 méteres egyéni csúccsal győzött, erre nem volt válasza az addig vezető, esélyesebb, a vb-részvétel határán táncoló Rivasz-Tóth Norbertnek (75,41). Herczeg pedig megerősítette az első helyét az U20-as világranglsta élén – ez nem hangzik rosszul. 

– Hetvenhét méteres eredményt álmodtam meg, így nagyon megleptem még magamat is. Nem gondoltam volna, hogy ekkorát fogok dobni, egy kicsit el is érzékenyültem – nyilatkozta az újdonsült bajnok, aki az aranyat – miként a valamennyi érmes – élő zenére, muzsikaszóra vehette át. 

Tényleg jó hangulatú lett az idei magyar bajnokság.

Borítókép: Kozák Luca a bajnoki arany mellé olimpiai kvótát is szerzett (Forrás: MTI/ Mónus Márton)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.