Sokkoló nap a Tour de France-on, erre senki sem számított + videó

Olyasmi történt a Tour de France-on, amire senki sem számított: a címvédő dán Jonas Vingegaard (Jumbo–Visma) az eddigi tizenöt szakaszon tíz másodperc előnyt hozott össze nagy riválisa, a kétszeres Tour-győztes szlovén Tadej Pogacarral (UAE Team Emiretes) szemben, a mai időfutamon viszont 1:38 percet vert rá. Pedig a mezőnyben Pogacar volt a második legjobb.

Magyar Nemzet
2023. 07. 18. 18:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vasárnap Párizsban, a Champs-Élysées-n záruló 110. Tour de France-on a hétfői pihenőnapon a 15. szakasz után a címvédő dán (Jumbo–Visma) őrizte az összetettben vezetőt megillető sárga trikót, de csak tíz másodperc volt az előnye a francia kerékpáros-körversenyen 2020-ban és 2021-ben győztes szlovén Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) előtt. A két klasszis nagy csatában van egymással és kiemelkedik a mezőnyből, a harmadik helyen álló spanyol Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers) hátránya 5:21 perc volt Vingegaard mögött. A dán és a szlovén az eddigi szakaszokon csak egymásra figyelt; a mai 16. etapon viszont ezt nem tehette meg: az idei Tour egyetlen egyéni időfutamára került sor, Passy és Combloux között 22,4 kilométeres távon.

 

Emlékezetes, Pogacar a 2020-as Tourt úgy nyerte meg, hogy az utolsó előtti szakaszon, egy 36,2 kilométeres időfutamon 1:56 percet vert az összetettben addig vezető honfitársára, Primoz Roglicra, és így 59 másodperccel a maga javára fordította a párharcot. Roglic amúgy ötödik lett azon a szakaszon, vagyis szó nincs arról, hogy a vert mezőnyben végzett volna.

Most az volt a nagy kérdés, mire megy Pogacar Vingegaard-ral. Mivel nem sík terep várt rájuk, hanem két emelkedő is, és ezeken a dán jól megy, megoszlottak a vélemények, hogy melyikük teljesít majd jobban. Ám nagy időkülönbséget nem vártak közöttük a szakértők. 

Azt, hogy a második kategóriás Cote de Domancyra nem vezetett könnyű út, a fentebbi szintrajz nem igazán adja vissza, az alábbi annál inkább:

 

Az időfutamokon a mezőny az összetett állásának megfordított sorrendjében indul, a legvégére maradnak az izgalmak. Az utolsó előttiként rajtoló Pogacarnak az első időmérő pontnál, 7,1 kilométernél 26 másodperccel jobb volt az ideje, mint az addigi elsőnek, de utána jött Vingegaard, aki még nagyobb tempóban kezdett, 16 másodperccel nála is gyorsabb volt. Pogacar az időfutamkerékpárját a hegy lábánál lecserélte az országúti bringájára, de ekkor, 16,1 kilométernél már 31 másodperccel volt lemaradva a Jumbo versenyzőjétől.

A dán nem cserélt kerkpárt, de az emelkedőn sem lankadt, a harmadik ellenőrző pontnál, 18,9 kilométernél már 1:05 perccel vezetett nagy riválisa előtt. Vingegaard végül 32:36 perccel zárt, és hatalmas fölénnyel nyerte meg az időfutamot, 1:38 percet vert a második Pogacarra, aki csaknem utolérte a két perccel előtte indult Rodríguezt. Viszont nem sokkal utána érkezett Vingegard, akinek az összetettben a tíz másodpercről 1:48 percre nőtt az előnye. 

Bár vasárnapig még két hegyi szakasz is lesz – szerdán jön a királyetap –, nagyon úgy néz ki, hogy akárcsak tavaly, idén is Jonas Vingegaard nyeri meg a Tour de France-t. Ő maga azonban az első interjújában sietett leszögezni, hogy még nincs vége a versenynek. S ne legyen kétségünk afelől, hogy az UAE Team Emirates és Pogacar – aki sportszerűen gratulált Vingegaard-nak – megpróbálja a szinte lehetetlent. 

Tour de France, 16. szakasz, Passy–Combloux, 22,4 km, időfutam:
1. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo–Visma) 32:36 perc
2. Tadej Pogacar (szlovén, UAE Team Emirates) 1:38 perc hátrány
3. Wout van Aert (belga, Jumbo–Visma) 2:51 p h.
...7. Adam Yates (brit, UAE Team Emirates) 3:12 p h.
...12. Carlos Rodríguez (spanyol, Ineos Grenadiers) 3:36 p h.

Az összetett élcsoportja:
1. Vingegaard 63:06:53 óra
2. Pogacar 1:48 p h.
3. A. Yates 8:52 p h.
4. Rodríguez 8:57 p h.

Borítókép: A Tour de France-on Jonas Vingegaard mai nagy győzelmével hatalmas lépést tett a címvédés felé (Forrás: Twitter/Team Jumbo-Visma cycling)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.