A Fradinak nincs szégyenkeznivalója, idén nem viselt sapkát a feröeri kapus

Feröeri focicsodák vannak és voltak. Hogy lesznek-e, az még kérdéses, de egy biztos, nem a Fradi volt az első kárvallottja a félprofi futballisták szárnyalásának.

Magyar Nemzet
2023. 08. 03. 14:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Téved, aki azt hiszi, hogy idén nyáron, szinte a semmiből született meg az első feröeri futballcsoda. Habár a Klaksvík eddigi sikereit a Bajnokok Ligája selejtezőjében nehéz lesz überelnie az utódoknak. A KÍ előbb a magyar bajnok Ferencvárost takarította el az útból, majd ezen a héten a svéd BK Häcken otthonában tizenegyesekkel jutott tovább a sorozat következő fordulójába.

Az 1993-as hős, Jens Martin Knudsen, a kalapos kapus önéletrajzi könyve      Fotó: Origó/Lantos Gábor

A két győztes párharccal legrosszabb esetben a Konferencialiga csoportkörében szerepelhet a feröeri bajnok, de szerencsés esetben akár újabb csoda sem kizárható, így továbbra is van esély az Európa-liga, sőt még a Bajnokok Ligája főtábáláján való szereplésre is.

Visszatérve a feröeri futballcsodákra, az Origó leporolt egy 33 éves emléket: a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők 4-es csoportjában a Feröer-szigetek 1-0-ra nyert Ausztria ellen a svédországi Landskronában. Az 1990-es olaszországi világbajnokságon szereplő osztrák válogatott ellenfele a félprofi játékosokat felvonultató kis csapat volt. Az esélyeket tükrözte az osztrák szövetségi kapitány, Josef Hickersberger meccs előtti nyilatkozata, aki az ellenfélről gyakorlatilag egy szót sem ejtett. Ez már csak azért is volt arcátlanság, mert a feröeri válogatottnak ez volt az első nemzetközi tétmérkőzése bármely selejtezősorozatban.

Ehhez képest az 1-0-s feröeri győzelem maga volt a világszenzáció, s ez természetesen Hickersberger állásába került. Akkoriban még nem volt közösségi média, a játékosokból nem lettek percek alatt sztárok, de harminchárom év távlatából is szórakoztató az, ahogy a feröeri kapust jellemezte a korabeli szaksajtó. Jens Martin Knudsen ugyanis sapkában védett, a laikusok azt hitték, sísapka van a fején, valójában egy gyapjúból készült fejfedőt viselt, ami Klaksvík város múzemában van kiállítva. Knudsen így mesélt erről a cikk szerzőjének. – Nem passzióból hordtam: egy gyermekkori fejsérülés volt az oka annak, hogy a meccsek közben is viselnem kellett. Az idő múlásával hozzám nőtt. Sokan kérdezték: hány ilyen fejfedőm volt? Tudom, meglepő lesz a válasz, de csak egy. Sokat mostam, ám jó birka gyapjából készíthették, mert mindent kibírt – mondta a kapus, aki könyvet is írt, valóságos tévésztár lett akkoirban a hazájában.

A teljes cikket ITT lehet elolvasni.

Borítókép: Knudsen, a sapkás kapus (Fotó: AFP)

Az 1993-as Feröer-szigetek–Ausztria Eb-selejtező mérkőzés összefoglalója 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.