Fucsovics magabiztosan nyert, Piros nem utazott el a US Openre

Öt magyarral kezdődik ma az év utolsó Grand Slam-tornájának selejtezője: Valkusz Máté, Gálfi Dalma, Bondár Anna, Jani Réka és Babos Tímea is játszik a US Open főtábláért. Fucsovics Márton alanyi jogon főtáblás New Yorkban, ő a winston-salemi ATP 250-es versenyen hangol, s első meccsen magabiztos győzelmet aratott a kínai Csang Csi-Csen ellen. Fucsovics mellett Marozsán Fábián, Balázs Attila és Udvardy Panna is selejtező nélkül lehet US Open-főtáblás, Piros Zsombor viszont nem vállalta az utazást, inkább Európában, salakon készül a Törökország elleni Davis kupa-párharcra.

Magyar Nemzet
2023. 08. 22. 7:47
Wimbledon Championships 2023 - Day 3
epa10728353 Marton Fucsovics of Hungary plays Tallon Griekspoor of the Netherlands in their Men's Singles 1st round match at the Wimbledon Championships, Wimbledon, Britain, 05 July 2023. EPA/TOLGA AKMEN EDITORIAL USE ONLY Fotó: EPA/TOLGA AKMEN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

fontos győzelmet aratott. A winston-salemi ATP 250-es tenisztorna tizennegyedik kiemeltje esélyes volt a kínai Csang Csi-Csen ellen, és magabiztosan érvényesítette is a papírformát, így megszerezte első győzelmét a nyári amerikai keménypályás idényben, még a jövő hétfőn kezdődő US Open előtt. Az év utolsó Grand Slam-tornáján a selejtezők keddtől péntekig zajlanak öt magyar játékos részvételével, igaz, közülük legfeljebb négy juthat a főtáblára. Piros Zsombor a ranglista alapján kiemelt lenne a kvalifikációban, de nem utazott el New Yorkba.

Piros Zsombor
Piros Zsombor a US Open helyett a Davis-kupára és a pontgyűjtésre koncentrál (Fotó: AFP/Kisbenedek Attila)

Fucsovics Márton Wimbledon óta mindössze két versenyen játszott: egy spanyolországi challenger-viadalon két meccset nyert, majd a cincinnati mesterverseny selejtezőjében első találkozóját elveszítette. Fontos volt tehát a Csang Csi-Csen elleni győzelem pozitív élménye a US Open előtt, ráadásul a magyar éljátékos kétséget sem hagyott afelől, hogy ki lesz a győztes, 6:4, 6:2-re intézte el kínai ellenfelét.

Fucsovics következő ellenfele a harmadik kiemelt amerikai Sebastian Korda vagy a francia Benjamin Bonzi lesz az amerikai nyílt teniszbajnokság utolsó felvezetőversenyén. Hogy a US Openen mit lehet várni Fucsovicstól? A főtábla sorsolása előtt nem érdemes esélyeket latolgatni.

Fucsovics mellett további három magyar játékos, Marozsán Fábián, Udvardy Panna és Balázs Attila is alanyi jogon főtáblás lehet New Yorkban. Előbbi kettő minden bizonnyal él is ezzel az eséllyel, a védett ranglistával főtáblás Balázs viszont április óta nem játszott meccset, s az Australian Open előtt hasonló pozícióból az utolsó pillanatban végül úgy döntött, nem vállalja a játékot.

Míg Balázs esetében még nem tudunk biztosat, Piros Zsombor már bejelentette, hogy nem utazik el New Yorkba. A korábbi junior Australian Open-bajnok nevezett az amerikai Grand Slam-torna főtáblájára, de oda végül nem fért fel. Piros a selejtezőben ugyan kiemelt lehetett volna, azt viszont nem vállalta, inkább Európában, salakon készül a szeptemberi, Törökország elleni, szintén salakpályás Davis-kupa-párharcra.

Piros távollétében is öt magyar teniszező játszik a US Open keddtől péntekig tartó selejtezőjében, igaz, legfeljebb négy juthat a főtáblára. Ha ugyanis a kvalifikáció első körében legyőzi a spanyol Jéssica Bouzast, Jani Réka pedig az amerikai Fiona Crawley-t, a második fordulóban egymás ellen játszanának. A főtáblára jutáshoz három meccset kell nyerni.

Gálfi Dalma és Bondár Anna kiemelt a selejtezőben, előbbi a francia Jessika Ponchet, utóbbi az ukrán Katarina Zavacka ellen kezd.

A férfiak kvalifikációs tornáján Valkusz Máté vesz részt a magyar játékosok közül, neki kezdésként a francia Térence Atmane jutott, aki a már említett spanyolországi challenger-versenyen nagy meglepetésre legyőzte Fucsovicsot.

Borítókép: Fucsovics Márton legyőzte kínai ellenfelét (Fotó: EPA/Tolga Akmen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.