Marozsán Fábián egyszerre nyugodt és izgatott, és nehezen tud rangsorolni

Marozsán Fábián nem lassít, a 23 éves teniszező tovább száguld a céljai felé. Immár biztos, hogy alanyi jogon főtáblás az augusztus végén kezdődő US Openen, pályafutása során ma játszik először ATP-verseny főtábláján, hétfőtől a karriercsúcsot jelentő 87. helyen jegyzik a világranglistrán. A világelső Carlos Alcaraz májusi legyőzésével berobbant játékos kezdi megszokni, hogy a spanyol zseni elleni sikerrel azonosítják, ő tudatosan figyel a személyiségére, nem akarja, hogy megváltoztassa a siker. Marozsán arról is beszélt, hogy nem az őszinteségével akart takarózni a trieszti veresége után.

2023. 07. 25. 4:45
MAROZSÁN Fábián; ALCARAZ, Carlos
Róma, 2023. május 15. Marozsán Fábián ünnepel, miután 6:3, 7:6 (7-4)-ra legyõzte a volt és egyben leendõ világelsõ spanyol Carlos Alcarazt a római salakpályás tenisztorna férfi egyesének harmadik fordulójában 2023. május 15-én. Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hirtelen nem is tudom, mihez gratuláljak: a US Open-főtáblás helyezéshez, a karriercsúcsot jelentő 87. helyhez vagy a pályafutása első alanyi jogon ATP-főtáblás versenyéhez. Tud rangsorolni?
– Hát, bevallom, eseménydús napok, hetek állnak mögöttem. És ha minden igaz, ugyanez vár rám a nyár végén kezdődő US Openig. Mindhárom felsorolt eredmény komoly mérföldkő a pályafutásomban, nehéz lenne sorrendet felállítani. Ha mégis ezt kéri tőlem, akkor a US Opent tenném az első helyre, mert mégis csak egy Grand Slam-tornáról van szó, és régi álmom vált valóra azzal, hogy alanyi jogon főtáblás lehetek. Nem sokkal marad el mögötte az ATP-versenyen való főtáblás jelenlét, amit szintén célként fogalmaztam meg. 

Itt, egész konkrétan most Umagban nincsenek gyengébb ellenfelek. Marin Cilic, Stan Wawrinka és Dominic Thiem Grand Slam-győztes teniszező. Lorenzo Sonego is jó nevű játékos, a verseny első számú kiemeltje, Jiri Lehecka. Én az argentin balkezes, Juan Manuel Cerúndolo ellen kezdek. Köztük lenni, ellenük játszani, vagy akár megcsípni egy jó hangulatú meccset a centerpályán, és jól játszani egy nálam sokkal esélyesebb ellenféllel szemben, ez az, ami igazán motivál. 

A karriercsúcs, a 87. hely a világranglistán is szépen fest, jól mutat. Ez egy pillanatnyi állapotot rögzít, én nagyon remélem, hogy van följebb. Talán ezért is helyeztem a karriercsúcsot a Grand Slam-, és ATP-főtáblás szereplés mögé.

Internazionali BNL D’Italia 2023 - Day Eight
Marozsán a római salakpályás versenyen szerzett nemzetközi hírnevet        Fotó: Europress/AFP/Giuseppe Maffia

– A hangjából azt érzem, hogy mintha megszállta volna a nyugalom, eljutott oda, ahova mindig is akart tartozni. És amikor belekezd, hihetetlen lelkesedéssel tud beszélni az előtte álló feladatokról.
– Megpróbálok önmagam maradni, szerény és alázatos, a személyiségemet nem változtatta meg a siker. 

Jól érzi, a lelkesedésem annak köszönhető, hogy extramotivált vagyok. Olykor fáradtnak érzem magam, a trieszti elveszített elődöntő után autóba ültem, és már itt vagyok Umagban. Nem mondom, hogy nem esne jól a pihenés, de ez majd csak a törökök elleni szeptemberi Davis-kupa mérkőzés után esedékes.

– Triesztben fájdalmas vereséget szenvedett a címvédő Passaro ellen, és utána nem rejtette véka alá a véleményét. Ennyire megviselte a vereség?
– Valóban nem volt egyszerű meccs, az ellenfelem húzta az időt, a fair play-től nagyon távol állt a viselkedése, de 

félreértés ne essék, nem akarom erre fogni a vereséget, néhány kommentelő szerint ezzel próbáltam takarózni a kudarc után. Ezt visszautasítom, én tényeket közöltem, és hozzáteszem, ha megtanulom kezelni a nem várt helyzeteket, tapasztaltabb leszek, az ilyen közjátékok nem tudnak kibillenteni, és végig stabilan, kiegyensúlyozottan tudok játszani.

– Szüksége is lesz erre, mert vannak megvédendő világranglistás pontjai.
– Ez pontosan így van. Tavaly Banja Lukában nyertem, egy spanyolországi challenger-versenyen, Alicantéban elődöntőt játszottam, tehát az ezzel járt pontokat meg kell védenem ahhoz, hogy tartósan le tudjak horgonyozni a top 100-ban. Természetesen az a célom, hogy minél több ATP-versenyt játsszak, szokjam ezt a szintet.

– A mezőny tagjaival beszélgetve téma még a májusi győzelme Alcaraz ellen? Még mindig ezzel azonosítják?
– Úgy vettem észre, hogy tisztában vannak az ellenfeleim, a játékostársaim azzal, hogy mit értem el, de ez nem mindig kerül szóba. Korábban is elmondtam már, hogy abból a valóban komoly fegyvertényből nem lehet megélni. Csak úgy tudok megragadni az első százban, ha jól teljesítek.

A római sorsfordító siker  Fotó: ANDREAS SOLARO/AFP

– A közeljövőben hol versenyez a kemény pályás szezon előtt?
– Július végén a németországi Lüdenscheidben indulok egy salakos borítású challenger-versenyen. Augusztus 14 és 20 között Magyarországon készülök, utána indulok Winston Salembe, kemény pályás versenyre, ahol a US Openre igyekszem ráhangolódni. Életem első Grand Slam-főtáblás versenye után majd szeptember vár rám a törökök elleni Davis-kupa mérkőzés

Talán utána lehet egy kicsit fújni, de nem sokat. Azért is dolgozom, hogy az Australian Openen is ott legyen a nevem a főtáblán.

– Az edzője, az Alcaraz legyőzése után bejelentett Balázs György nem rég azt mondta, hogy a közös munka dönti el, sikeres-e az együttműködés. Sikeres?
– Eddig feltétlenül. Sokat segít a jelenléte Umagban, az ellenfelek játékának az elemzésekor, az edzések megtervezésénél. Remélem, hamarosan az eredmények is visszaigazolják, hogy jó úton járunk.

Borítókép: Marozsán Fábián Wimbledonban már játszott Grand Slam-főtáblás mérkőzést (Fotó: AFP)

Az Alcaraz elleni meccs legszebb pillanatai:

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.