Két mérges világbajnokkal került egy társaságba 19 éves gerelyhajítónk

Herczeg György az idei eredmények alapján a mezőnyből a nyolcadik legjobb eredménnyel rendelkezett a gerelyhajítás selejtezőjében a budapesti atlétikai világbajnokságon, de nem sikerült bejutnia a 12-es döntőbe. Ám a Ferencváros idén U20-as Eb-címet szerzett 19 éves dobója a legfiatalabb vot az indulók között, a jövő az övé.

Magyar Nemzet
2023. 08. 25. 13:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budapesti atlétikai világbajnokság mai napján férfi és női 4x100 méteres váltónk az esti programban sorra kerülő előfutamokra készülhet, Kéri Bianka a női 800 méter esti elődöntőjére, két versenyzőnk pedig a délelőtti selejtezőkben volt érdekelt: Fekete Fédra magasugrásban, Herczeg György gerelyhajításban. Női magasugrásban a döntőbe jutáshoz 194 centinél húzták meg a határt, de az ugró- és dobószámokban mindig kiegészítik a mezőnyt tizenkét fősre. A 25 éves Fekete Fédra egyéni csúcsa szabadtéren 185 centi, fedett pályán viszont már 187-et is ugrott. Ma a 175-ön elsőre átjutott, a 180-on másodikra, a 185 azonban kifogott rajta és a 35 fős mezőnyből csak egy görög versenyzőt tudott megelőzni.

Fekete Fédra 180 centiméterig jutott Fotó: Origó/Csudai Sándor

Gerelyhajításban Herczeg Györgynek sokkal jobbak voltak az esélyei, hiszen a világbajnokság előtt a végül bronzérmes kalapácsvetőnk, Halász Bence után ő volt a második legmagasabb pozícióban jegyzett indulónk a világranglistán, valamint az adott versenyszám vb-mezőnyében is. Utóbbit nézve Halász az ötödik helyen állt, a még csak 19 éves Herczeg pedig a nyolcadik helyet foglalta el. Pedig az FTC versenyzőjének tavasszal meg sem fordult a fejében, hogy kijut a vb-re, a jeruzsálemi U20-as Eb-re készült, amit augusztus 9-én, egy nappal a 19. születésnapja után meg is nyert 79,45 méterrel. De az igazi nagy dobással még előtte, július 26-án, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség kontinentális sorozatának bronz kategóriás kismartoni viadalán rukkolt ki, amelyen 84,98 méteres országos csúccsal győzött!  Tegyük hozzá, hogy jó szelet fogott ki, a gerelyhajításban ez is fontos tényező. Versenyzőnk nem mellékesen július 8-án a Nemzeti Atlétikai Központ tesztversenyén a magyar bajnokságot is megnyerte 79,89-cel. Tavaly még csak 75,95 volt a legjobbja, ezen tehát idén kilenc métert javított!

Most a döntőbe jutáshoz 83 méteres szintet határoztak meg, és ezt sokan tekinthették reális célnak, hiszen a 35 fős mezőnyből tizenheten már a 85 métert is túldobták. A Nemzeti Atlétikai Központban 10.10-kor szólított A csoport tagjai közül azonban csak csak a tokiói olimpiai bajnok indiai Neeraj Chopra teljesítette a szintet, ő viszont nem sokat vacakolt, elsőre 88,77-ig hajította a gerelyt. Az első csoportban a 80 métert is csak négyen dobták túl, és úgy kalkulálhattunk, hogy a döntőbe jutáshoz 79-80 méteres eredményre lesz szükség.

Ez sajnos később a B csoportban Herczeg Györgynek nem jött össze. Az első dobása 72,31 lett, a második 76,18, a harmadik pedig ennél jóval kisebb, versenyzőnk ezt le sem mérette. A döntőbe jutáshoz végül 79,78 méter kellett, Herczeg György pedig a 23. helyen zárta a világbajnokságot. 

– Boldog vagyok, hogy itt lehettem, sajnos nem tudtam nyolcvan métert dobni. Az utolsó kísérletemben akár benne is lehetett volna, de megingott az egyensúlyom. Még szoknom kell azt a helyzetet, hogy az első három dobásomból a legjobbat tudjam kihozni magamból. A legutóbbi három versenyemen sikerült, sajnos most nem. Nem úgy sikerült a verseny, ahogy szerettem volna – szögezte le Herczeg György, de nem szabad elkeserednie. Tizenkilenc évesen a legfiatalabb volt a mezőnyben, s a legutóbbi két vb-n győztes granadai Anderson Peters (78,49), valamint 2015-ös világbajnok kenyai Julius Yego (78,42) sem jutott be a döntőbe. Ők joggal bosszankodhatnak.

Borítókép: Herczeg Györgynek nem sikerült bejutnia a döntőbe (Fotó: Origó/Csudai Sándor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.