A szupercsapat újabb hihetetlen triplával ünnepelt + videó

Tovább folytatódott a Jumbo–Visma dominanciája. A Tourmalet után az idei Vuelta a Espana második legendás emelkedője, az Angliru tetején is hármas győzelmet aratott Valter Attila csapata. Ezúttal Primoz Roglic nyert Jonas Vingegaard előtt. A születésnapos Sepp Kuss kissé lemaradt tőlük, de így is a harmadik helyen futott be, s nyolc másodperc előnyt még mindig megőrzött összetettben, azaz továbbra is az amerikai kerékpárosé a piros trikó.

2023. 09. 13. 17:48
ROGLIC, Primoz
Ólvega, 2023. szeptember 7. Primoz Roglic, a Jumbo-Visma szlovén versenyzõje a Vuelta a Espana spanyol országúti kerékpáros körverseny tizenkettedik, Ólvega és Zaragoza közötti 151 km-es szakaszának rajtja elõtt 2023. szeptember 7-én. MTI/EPA-EFE/Manuel Bruque Fotó: MTI/EPA-EFE/Manuel Bruque
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei Vuelta a Espana a Tourmalet után a harmadik hétre is tartogatott ikonikus, gyilkos emelkedőt a kerekesek számára. Az Angliru 1999-ben szerepelt először a spanyol kerékpáros-körverseny útvonalában, de rövid idő alatt is kiemelt helyre került a sportág történetében. Remco Evenepoel viszont a két korábbi emelkedő iránt érdeklődött, hogy megerősítse előnyét a hegyi pontverseny élén. A belga terve szökésből sikerült, az Anglirun viszont már az összetett esélyesek csoportja utolérte, azaz ott volt a Jumbo–Visma triója: Sepp Kuss, és Primoz Roglic is.

Sepp Kuss Jumbo–Visma Vuelta a Espana
Sepp Kuss, a holland szupercsapat amerikai versenyzője még mindig vezet összetettben. Fotó: MTI/EPA-EFE/Manuel Bruque

Nem a holland csapat diktált azonban kemény tempót, hanem a Bahrain–Victorious, Mikel Landa sora. A spanyol honfitársai, az összetettben negyedik Juan Ayuso (UAE) és Enric Mas (Movistar) leszakadtak, Roglicék viszont tartották a lépést.

Az utolsó kilométereken egyre nagyobb ködben tekertek a versenyzők, s itt döntött úgy a háromszoros Vuelta-bajnok Roglic, hogy eljött a támadás ideje. Landa nem tudta őt követni, így Kuss és Vingegaard eredt a szlovén csapattárs után.

A ködben a nézők is nagyon közel akartak kerülni a versenyzőkhöz, de így is csak kevesen látták, ahogy a születésnapos Kuss rádión beszólt a csapatnak, Roglic és Vingegaard pedig eltekert tőle, két kilométerrel a cél előtt.

Vingegaard nem próbálta megelőzni szlovén társát, így a dán után Roglic is megszerezte a második szakaszgyőzelmét. Landa ugyan Kusst utolérte, de az amerikai lehajrázta őt, így a Vuelta két legnehezebb szakaszán egyaránt hármas győzelmet aratott a holland szupercsapat, a Tourmalet után az Angliru tetejére is a Jumbo–Visma három versenyzője ért fel leghamarabb.

Kuss ugyan szakaszgyőzelmet nem kapott a huszonkilencedik születésnapjára, viszont a piros trikót megőrizte, nyolc másodperc az előnye Vingegaard előtt, Roglic egy perccel követi a dánt.

– Azt gondoltam, hogy elvesztettem – vallotta be a célban a trikóról feleségének Kuss, aki egy apró tortával várta a hegy tetején a születésnapost. 

– Boldog vagyok, hogy Sepp megtartotta a pirosat, nagyon örülnék neki, ha megnyerné ezt a Vueltát – mondta a második helyen álló Vingegaard. 

váltóhiba miatt maradt le az esélyesek csoportjától, végül a 36. helyen ért célba.

Vuelta a Espana, 17. szakasz, Ribadesella–Angliru (124,5 km)

1. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo–Visma) 3:15:56 óra
2. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo–Visma) azonos idővel
3. Sepp Kuss (amerikai, Jumbo–Visma) 19 másodperc hátrány
(...)
36. Valter Attila (magyar, Jumbo–Visma) 11:19 perc h.

Az összetett állása

1. Kuss 60:34:21 óra
2. Vingegaard 8 mp h.
3. Roglic 1:08 p h.
(...)
19. Valter 55:34 p h.

Borítókép: Primoz Roglic második szakaszgyőzelmét aratta az idei Vueltán (Fotó: MTI/EPA-EFE/Manuel Bruque)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.