Kirúgták a magyar kapitányt, akit három hete ünnepeltek az Eb-n

Szeptember közepén a malmői asztalitenisz-csapat Európa-bajnokságon férficsapatunk a negyeddöntőben 3-2-re legyőzte az esélyesebb angolokat, ezzel kijutott a jövő évi vb-re, majd a negyeddöntőben hajszálra volt a világszenzációtól: úgy kapott ki 3-2-re a később aranyérmes, házigazda svédektől, hogy három meccslabdája is volt. Ezt „megköszönve” ma kirúgták Muskó Péter szövetségi kapitányt, és a nőket irányító Bátorfi Zoltán is erre a sorsa jutott.

2023. 10. 05. 18:15
MADARÁSZ Dóra; ECSEKI Nándor
Krakkó, 2023. június 26. Ecseki Nándor és Madarász Dóra a német Dang Qui és Nina Mittelham ellen játszik az asztaliteniszezõk vegyes páros számának döntõjében az Európa Játékokon a krakkói Hutnik Arénában 2023. június 26-án. A magyar páros három játszmában elveszítette a finálét, így ezüstérmet szerzett. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazai asztalitenisz-társadalomban nagy megrökönyödést váltott ki, hogy a szövetség nemrégiben megválasztott elnöksége a férfiválogatott munkáját segítő Aranyosi Pétertől és a női csapatnál dolgozó Bachman Pétertől is megvált úgy, hogy előtte a szövetségi kapitányokkal nem egyeztetett. A két kapitány, Muskó Péter és Bátorfi Zoltán értetlenül áll a döntés előtt, és ennek a Nemzeti Sportban hangot is adtak. 

– Sem az eljárás módjával, sem az időzítéssel nem értek egyet, hiszen az olimpiai felkészülés hajrájában vagyunk – mondta három napja Muskó Péter, akinek irányításával férficsapatunk szeptember közepén szenzációsan szerepelt az Európa-bajnokságon; negyeddöntőbe jutott, ahol hajszál híján legyőzte a később aranyérmes, házigazda svédeket is.

S ma Muskó Pétert és Bátorfi Zoltánt is kirúgták. A menesztésüket Kovacsics Imre, a magyar szövetség júniusban megválasztott elnöke jelentette be sajtótájékoztatón. Az MTI kérdésére válaszolva a sportvezető azt mondta, az ománi versenyre pénteken utazó versenyzőket a volt válogatott, magyar bajnok Lindner Ádám kíséri el, és az olimpiai ciklus végéig ő irányítja majd a férfi nemzeti csapatot. A női kapitány személyét a jövő héten jelentik be, a szakmai bizottság már megtette javaslatait, a tárgyalások pedig még zajlanak.

Bátorfi Zoltán 2017 februárja, Muskó Péter 2020 áprilisa óta irányította a női, illetve a férfiválogatottat.

Kovacsics Imre struktúraváltással indokolta a döntést, ahogy fogalmazott: „Ez a stáb nem alkalmas azoknak a nagy ívű terveknek a megvalósítására, amelyeket kitűztünk magunk elé.” 

Az elnök azt mondta, jövőre százéves lesz a szövetség, ők pedig szeretnék felépíteni a következő száz év alapjait, és ehhez új kezdet kell. Felidézte, hogy júniusi megválasztásakor megígérte: mindenhova elmegy az országban, ahova hívják, s az elmúlt négy hónapban, több mint 28 ezer kilométert megtéve, ezt be is váltotta. A tapasztaltak alapján szerinte minél több gyermeket kell bevonni a sportágba, az elmúlt 30-40 év viszonylagos sikertelensége pedig arra vezethető vissza, hogy a kiválasztás, a menedzselés és a szakmai munka valószínűleg nem volt megfelelő.

Azzal kapcsolatban, hogy a szeptemberi csapat Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében a férfiak bejutottak a legjobb nyolc közé, ahol meccslabdájuk volt az elődöntőhöz, s ezzel az éremhez, Kovacsics Imre azt mondta: nekik ennél nagyobb céljaik vannak. 

Szeretnék megerősíteni a szövetség anyagi forrásait és elérni, hogy Magyarország 2-3 év múlva Európában, 5-6 év elteltével pedig világszinten is meghatározó nemzet legyen a sportágban.

Muskó Péter: Ma délben közölték velem a döntést. A párizsi olimpia végéig szólt a szerződésem, és szerintem jó úton voltunk afelé, hogy teljes csapattal ott legyünk a francia fővárosban. Maximálisan hiszek benne, hogy ennek a csapatnak, amely ötödik lett az Eb-n, ott a helye az olimpián. Így tíz hónappal a rajt előtt nem érint jól a menesztésemről szóló döntés.

 Bátorfi Zoltán: A szövetség elnöksége így határozott, ezt elfogadom, de a lányokat sajnálom. Sok munkám van bennük, remélem, hogy sok kvótát szereznek a párizsi olimpiára. Játékosként olimpikon voltam, és büszke vagyok arra, amit a válogatottal elértem. Nekem mindig az volt a fontos, hogy megfeleljek a saját lelkiismeretemnek, és most is bele tudok nézni a tükörbe. Sok sikert kívánok a magyar asztalitenisznek!

Borítókép: Júniusban a krakkói Európa-játékokon Ecseki Nándor és Madarász Dóra egyes párosban ezüstérmet szerzett (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.