Mentális betegség miatt lemondott posztjáról a holland sztárcsatár az Ajaxnál

Tovább romlik a nem túl rózsás helyzet az Ajax futballcsapatánál, miután a technikai vezetői posztot betöltő Klaas-Jan Huntelaar ideiglenesen lemondott a posztjáról, és betegszabadságra vonult. A holland válogatott történetének harmadik legjobb góllövője, a Real Madrid, a Milan és a Schalke korábbi csatára kiégéssel küszködik. Huntelaar ezzel tovább szaporítja a mentális betegséggel bajlódó sportolók táborát.

2023. 10. 21. 11:16
Huntelaar, Klaas-Jan
Fortaleza, 2014. június 29. A holland Klaas-Jan Huntelaar, miután büntetõrúgásból gólt szerzett a brazíliai labdarúgó-világbajnokság Hollandia-Mexikó nyolcaddöntõ mérkõzésén a fortalezai Castelao Stadionban 2014. június 29-én. (MTI/EPA/Vasszil Donyev) Fotó: Vasszil Donyev
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két hete írtunk arról, hogy az Ajax történelmi mélypontja süllyedt, a nagy múltú amszterdani együttes augusztus óta nem tudott meccset nyerni, azóta hét témeccsen négy vereség és három döntetlen volt a mérlege. Az Európa-liga csoportkörében a bolgár Ludogorets is legyőzte a csapatot Amszterdamban, a holland bajnokságban pedig jelenleg mindössze a 16. helyen áll az Ajax, amely az eddigi hat mérkőzéséből egyetlen egyen tudott csak győzni. A válság most Klaas-Jan Huntelaar döntésével tovább mélyülhet.

Huntelaar, Klaas Jan
Klaas-Jan Huntelaar 2020-ban még futballozott az Ajaxban (Fotó: MTI/AP/Olaf Kraak)

Az Ajax poroblémái Marc Overmars sportigazgató zaklatási botrányával kezdődtek, s a csapatot korábban remekül felépítő szakember 2022-ben dicstelenül távozott. Azóta az együttes zuhanórepülésbe kezdett, és sorra hagyják el a süllyedő hajtót a kulcsfigurák. Tavaly nyáron távozott az együttes sikeres vezetőedzője, Eric ten Hag, aki a Manchester United irányítását vette át, majd bejelentette a visszavonulását a klubot irányító korábbi legendás kapus, Edwin van der Sar.

Ezután egyre nagyobb szerepet kapott a vezetőségben Huntelaar, aki június elején még 2027-ig meghosszabbította a szerződését a klubbal, és főleg az együttes utánpótlása tartozott hozzá, de az új sportigazgató, a megbukott Sven Mislintat távozása óta az első csapat ügyeibe is egyre inkább bele kellett folynia.

Huntelaar nincs egyedül a mentális betegségével

A negyvenéves Huntelaar holland sajtóhírek szerint kiégésre panaszkodva vonult vissza a feladataitól meg nem nevezett időre. Ezzel a holland válogatott történetének harmadik legeredményesebb, a nemzeti csapatban 42-szer eredményes korábbi futballistája a mentális betegséggel küzdő sportolók táborát erősíti. Csak a közelmúlt példáit kiemelve, a tornászlegenda Simone Biles, az úszófenoménok, Caeleb Dressel és Adam Peaty, vagy éppen a hazai vizeknél maradva Milák Kristóf is kiégés miatt tartott/tart hosszabb szünetet a karrierjében.  

A holland válogatott legjobb góllövői:

1. Robin van Persie 50 gól
2. Memphis Depay 44
3. Klaas-Jan Huntelaar 42
4. Patrick Kluivert 40
5. Dennis Bergkamp 37
5. Arjen Robben 37
7. Faas Wilkes 35 
7. Ruud van Nistelrooy 35
9. Abe Lenstra 33
9. Johan Cruyff 33

Huntelaar Overmashoz és Van der Sarhoz hasonlóan ezer szállal kötődik az Ajaxhoz, hiszen játékosként ő is itt futott be, két részletben összesen 257 meccsen 158 gólt ért el a csapat színeiben. Később megfordult a Real Madrid, az AC Milan és a Schalke mezében is, utóbbi együttesnél Szalai Ádám csatártársa is volt.

Borítókép: Klaas-Jan Huntelaar a holland válogatott történetének harmadik legeredményesebb góllövője (Fotó: MTI/EPA/Vasszil Donyev)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.