Marco Rossi Eb-résztvevő válogatottjának tétre megy az évzáró is

A csütörtöki, Bulgária ellen elért 2-2-es döntetlennel biztossá vált, hogy a magyar labdarúgó-válogatott ott lesz a 2024-es németországi Európa-bajnokság mezőnyében. Marco Rossi csapata vasárnap, a Montenegró elleni hazai mérkőzéssel zárja az évet, s habár az Eb-részvétel már biztos, nem lesz tét nélküli ez a meccs sem a magyar válogatott számára.

2023. 11. 17. 7:35
Labdarúgó Eb-selejtező - Bulgária-Magyarország Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

az első szövetségi kapitány, aki két Európa-bajnokságra is kivezette a magyar labdarúgó-válogatottat. Korábban az 1964-es tornára Baróti Lajos, az 1972-esre Illovszky Rudolf, a 2016-es Eb-re Bernd Storck irányításával jutott ki a nemzeti csapat, Marco Rossi 2021 után másodszor is sikerrel járt. S egyben az olasz szakember az első, akinek az Eb-kijutás kiharcolásával még nem ért véget a selejtezősorozat: vasárnap, az utolsó fordulóban Montenegró ellen játszunk, s a csütörtöki ünneplés ellenére ennek a meccsnek is lesz tétje.

Marco Rossi szövetségi kapitány magyar válogatott
Marco Rossi szövetségi kapitány Istennek is hálát adott az Eb-részvétel kiharcolása után. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az, hogy Montenegró tétmérkőzésre készül, nyilvánvaló: mivel csütörtökön 2-0-ra nyert Litvánia ellen, megőrizte elméleti esélyét az Eb-részvételre, igaz, annak kiharcolásához nem elég számára, ha nyer a Puskás Arénában, szükséges lenne a szerbek hazai, Bulgária elleni veresége is. Mivel Montenegró tavaly, a Nemzetek Ligájában nem szerepelt jól, a pótselejtezős részvételre már matematikai esélye sincs.

 

Mi kell a magyar válogatottnak a csoportelsőséghez?

Nekünk már nem kell számolgatnunk a kijutás miatt, a pótselejtezőt is a lehető legjobb okból felejthetjük el. Ám amíg a bulgáriai 2-2-es döntetlen az Eb-részvételt biztossá tette, a csoportelsőségünket még nem. Ehhez legalább egy pontot itthon kell tartanunk Montenegró ellen, ebben az esetben teljesen mindegy, hogy mi történik a Szerbia–Bulgária meccsen.

A hazai pontszerzés nemcsak a csoportelsőséget biztosítaná be, hanem azt is, hogy veretlenül zárjuk a selejtezősorozatot. Erre az Eb-selejtezők történetében egyetlen alkalommal, az 1964-es torna előtt volt példa, akkor még teljesen más rendszerben, három oda-visszavágós párharcon ért el a magyar csapat négy győzelmet és két döntetlent.

Érdekesség, hogy amikor legutóbb egy világbajnoki selejtezősorozatot veretlenül zárt a nemzeti csapat, a két győzelem és négy döntetlen nem volt elég, hogy részt vehessen az 1974-es vb-n.

 

Miért fontos, hogy Marco Rossi csapata csoportelső legyen?

A veretlenség önmagában különösebb következménnyel nem jár, ugyanakkor a csoportelsőség azt jelenti, hogy amikor december 2-án elkészítik az Európa-bajnokság csoportbeosztását, Magyarország a második kalapból várja majd a sorsolást.

Elméletileg az első kalapra is lenne esély, de ehhez az öt legjobb mérlegű csoportelső közé kellene kerülnünk, ami az eddigi eredmények alapján nem reális. Ugyanakkor a rangsorban a csoportelsők mindenképpen megelőzik a csoportmásodikokat, így jutna Marco Rossi csapatának a második kalap.

Ha viszont az utolsó fordulóban a csoport második helyére csúsznánk – ez csak akkor lehetséges, ha kikapunk Montenegrótól, Szerbia pedig legyőzi Bulgáriát –, akkor a második kalapra semmi esélyünk nincs, de akár még a harmadikból is kicsúszhatunk, függően más selejtezőcsoportok alakulásától.

Azaz a csoportelsőség egyértelműen jobb kiindulópozíciót jelentene az Európa-bajnokságra.

 

Majdnem telt ház lesz

A csoportelsőség és a veretlenség megőrzése mellett még egy nagyon fontos szempont: Bulgáriában csak néhány cseles magyar szurkoló láthatta a lelátón a kijutás kiharcolását, a vasárnapi meccsre viszont pillanatok alatt elkeltek a jegyek. Csak azért nem telik meg a Puskás Aréna, mert az UEFA Montenegrót sújtó büntetése miatt vendégszurkolók nem lehetnek a lelátón.

Ünneplés mindenképpen lesz, de nyilvánvalóan sokkal jobb hangulatban telne, ha szép eredménnyel zárná az évet és a sikeres selejtezősorozatot Marco Rossi csapata.

Borítókép: A magyar válogatott Bulgária után vasárnap hazai pályán is megünnepelheti az Eb-részvétel kivívását (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.