Cristiano Ronaldo lehet 2023 legjobbja, és Varga Barnabás is a top tízben

Csaknem pontosan egy évvel ezelőtt szerződött Cristiano Ronaldo Szaúd-Arábiába, december 30-án írt alá az al-Nasszrhoz. Ki hitte volna akkor, hogy egy évvel később még mindig ő lesz a mérce? Ha a puszta a gólmennyiséget nézzük, így van, 2023-ban Ronaldo szerezte a legtöbb gólt eddig, és már csak Erling Haaland előzheti meg, ha pályára lép még egyáltalán az év végéig. Nagy magyar siker, hogy Varga Barnabás is a top tízben végezhet.

2023. 12. 27. 14:57
UEFA EURO 2024 qualification - Portugal vs Iceland
epa10985425 Portugal's Cristiano Ronaldo watches during the UEFA EURO 2024 Group J qualifying soccer match between Portugal and Iceland in Lisbon, Portugal, 19 November 2023. EPA/RODRIGO ANTUNES Fotó: RODRIGO ANTUNES
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

és kedd este találkozott újra a pályán a szaúdi bajnokságban korábbról elhalasztott al-Ittihad–al Nasszr mérkőzés pótlásakor. A Real Madrid két korábbi klasszis támadója közül Ronaldo lehetett az elégedettebb a lefújás után, hiszen az al-Nasszr 5-2-re győzött, miután Benzemáék a 66. perctől emberhátrányba kerültek. Az al-Nasszrben ketten is dupláztak, a Liverpool korábbi sztárja, és Ronaldo is kétszer vette be a kaput.

UEFA EURO 2024 qualification - Portugal vs Iceland
Cristiano Ronaldo feje még mindig aranyat ér. Fotó: EPA/RODRIGO ANTUNES

A 38 éves portugál mindkét találatát tizenegyesből lőtte, amivel átvette a vezetést 2023 legjobb góllövői között. Ronaldo már 53-szor volt eredményes a januártól december végéig terjedő időszakban, amivel már biztos megelőzte a második helyen holtversenyben álló párost, ők ugyanis már nem lépnek pályára idén. Gyakorlatilag már csak egyvalaki, az 50 gólos előzheti meg Ronaldót, hiszen a norvég a Manchester Cityben még gyarapíthatja a góljai számát, de sérülés miatt kérdéses a játéka. Egy meccset ráadásul még az al-Nasszr is vív 2023-ban.

Varga Barnabás is a legjobbak között

Magyar szempontból szép eredmény, hogy Varga Barnabás is ott van a top tízben, jelenleg a kilencedik helyen áll az idén szerzett 38 góljával. Volt az évnek olyan szakasza, amikor a válogatott centere Ronaldót is megelőzte a ranglistán, ám Varga októberben megsérült, azóta csak kétszer lépett pályára, így számára az ősz második fele lényegében kiesett. Így sem panaszkodhat, még az előző idényben a Paks színeiben az NB I gólkirálya volt, a nyáron leigazolta a Fradi, amelyben 21  meccsen 17-szer volt eredményes, és idén a válogatottban is berobbant hét találkozón négy találattal.

Varga kilencedik helyére az Internazionale argentin világbajnoka, Lautaro Martínez lehet veszélyes, aki csak egy góllal van lemaradva mögötte, és olasz klubjában még játszhat a Genoa elleni bajnokin pénteken.

A világ tíz legjobb góllövője 2023-ban az Origó gyűjtése alapján: 

1. Cristiano Ronaldo (al-Nasszr) 53 gól
2. Kylian Mbappe (PSG) 52
2. Harry Kane (Bayern München) 52
4. Erling Haaland (Manchester City) 50
5. Denis Bouanga (Los Angeles FC) 40
5. German Cano (Fluminense) 40
7. Romelu Lukaku (AS Roma) 39
7. Santiago Gimenez (Feyenoord) 39
9. Varga Barnabás (Ferencváros) 38
10. Lautaro Martinez (Internazionale) 37

Borítókép: Cristiano Ronaldo 2023-ban is maradandót alkotott (Fotó: EPA/RODRIGO ANTUNES)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.