Ő volt Jürgen Klopp zseniális húzása, a Liverpool egy vagyont spórolt vele

Miközben a Liverpool legnagyobb riválisai rekordösszegeket költöttek el védekező középpályásokra, Jürgen Klopp nemzetközi mércével szinte aprópénzért, mindössze 20 millió euróért szerezte meg Endo Watarut a Stuttgartból. A japán mostanra a Liverpool egyik leghasznosabb tagja lett, Angliában olyan vélemény is akad, amely szerint nem Szoboszlai Dominik, hanem ő volt a legnagyobb nyári erősítése a Klopp-csapatnak.

2023. 12. 27. 12:36
English Premier League - Manchester City vs Liverpool
epa10994408 Liverpool manager Juergen Klopp (L) brings on Wataru Endo from the bench during the English Premier League soccer match between Manchester City and Liverpool FC, in Manchester, Britain, 25 November 2023. EPA/PETER POWELL EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos, 'live' services or NFTs. Online in-match use limited to 120 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. Fotó: PETER POWELL
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg korábban általában a támadókért fizették ki a legtöbb pénzt az átigazolási időszakban, idén nyáron fordult a kocka, és a védekező középpályások váltak a legértékesebb futballistákká. A legutóbbi átigazolási időszakban két védekező középpályás, Declan Rice (Arsenal) és Moisés Caicedo (Chelsea) voltak a legdrágább vételek az egész világon, mindkettejükért 116 millió eurót fizettek. Ehhez képest Jürgen Klopp és a Liverpool, amely szintén védekező középpályást keresett a nyáron, mindössze 20 millióért csapott le Endo Watarura.

UEFA Europa League - Liverpool vs Toulouse
Endo Wataru volt Jürgen Klopp és a Liverpool egyik legnagyobb nyári erősítése. Fotó: EOPA/Adam Vaughan

Sokan nem értették, hogy Klopp miért egy olyan játékosban bízik, aki 30 éves korára csak a Stuttgartig jutott, amelynek a színeiben három idényt töltött el a Bundesligában, az volt pályafutása addigi csúcsa. De Klopp német edzőként jól ismeri a Bundesligát, és alighanem ez volt a helyzeti előnye. Fel tudta mérni Endo különleges képességeit, aki már csak a kora miatt sem szerepelt a játékosmegfigyelők kívánságlistáin.

Nagyobb erősítés, mint Szoboszlai?

Angliában már olyan véleményt is megfogalmaztak , hogy Endo volt a Liverpool legnagyobb nyári erősítése, nem pedig Szoboszlai Dominik vagy Alexis MacAllister.

Az biztos, hogy a számok alapján Endo nagy és pozitív hatással van a Liverpool játékára. 

Ha a kezdőben kapott helyet, több pontot szerzett a csapat (2,4 vs. 2,1), de ami igazán feltűnő, hogy a japánnal a pályán mennyivel kevesebb gólszerzési lehetőség jutott az ellenfeleknek. Amikor Endo kezdett, mindössze három gólt kapott a Liverpool, amikor nem, akkor tizenkettőt, és az együttes kapuját eltaláló lövések is hasonló különbséget mutatnak (2,7 vs. 4,2).

Nem csoda, hogy Jürgen Klopp is nagyon jó véleménnyel van a japánról. – Meg kell mondanom, hogy szeretem a játékát – jelentette ki Klopp Endóról a legutóbbi, Burnley elleni meccs után. – Sajnálom, hogy el kell mennie az Ázsia Kupára, de ilyen a futball. Januárban többnyire nélküle kell majd játszanunk, de legalább a Newcastle ellen még velünk lesz. Kellett neki egy kis idő, de mostanra megmutatta, milyen nagyszerű játékos, aminek nagyon örülök.

Mit rejteget a szájában Endo?

Érdekesség a japán középpályással kapcsolatban, hogy a meccsek alatt gumiból készült fogvédőt visel, amelyet általában olyan sportágakban hordanak, mint a rögbi vagy a jégkorong – írja a Mandiner.

– Németországban találkoztam egy japán fogorvossal, aki azt mondta, hordjak fogvédőt, mert ez megváltoztatja a pályán nyújtott teljesítményemet, miközben a fogaimat is megvédi. Amikor kimegyek a pályára, ezzel úgy nézek ki, mint egy harcos – árulta el Endo.

Borítókép: Jürgen Klopp jó vásárt csinált Endóval (Fotó: EPA/Peter Powell)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.