Ellenfelek az Európa-bajnokságon: Németország, Skócia és Svájc

Az UEFA szombaton este Hamburgban megtartotta a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokság csoportjainak a sorsolását. A Magyarország nevét rejtő gömb a 2. kalapba került a selejtezőkön mutatott teljesítmények alapján, azaz Törökország, Románia, Dánia, Albánia és Ausztria nem lehetett az ellenfele. Végül Marco Rossi csapata az A csoport tagjaként a házigazda németekkel ezen az Eb-n is megmérkőzik, a másik két ellenfele pedig Skócia és Svájc lesz.

2023. 12. 02. 18:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elképesztően régóta várt erre a pillanatra a magyar labdarúgás. Utoljára az 1986-os mexikói világbajnokságra jutott ki egyenes ágon a magyar válogatott, és bár azóta két Európa-bajnokságon is részt vehetett, azokhoz pótvizsgára volt szüksége. Most végre ezt is elkerülte, ott lehetett szombaton este a neve a gömbök egyikében a jövő évi kontinenstorna csoportjainak a sorsolásán, egyike annak a 21 válogatottnak, amely már biztosan ott lesz nyáron Németországban.

ROSSI, Marco
és Dinnyés Márton érkezik a hamburgi sorsolásra Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

És így persze ott lehetett a magyar küldöttség is. Az UEFA protokollja alapján meghívót kapott a hamburgi ceremóniára minden résztvevő csapat szövetségi kapitánya (a mi esetünkben Marco Rossi), a csapatmenedzser (Tömő Attila), a válogatott sajtófőnöke (Szabó Gergő) és egy szövetségi elöljáró is. Ebben a szerepkörben Vági Márton főtitkár képviselte az MLSZ-t, amelynek elnöke, Csányi Sándor a FIFA Európából delegált alelnökeként alanyi jogon részt vehetett az eseményen, és rendszeresen tagja az MLSZ küldöttségének az ilyen eseményeken Berzi Sándor nemzetközi ügyekért felelős alelnök, Barczi Róbert sportigazgató, valamint Dinnyés Márton, az MLSZ kommunikációs osztályvezetője is.

 

Az már korábban eldőlt, hogy az Eb-selejtezők alapján a magyar válogatott a 2. kalapból várta a sorsolást. A kalapok így álltak össze:

1. kalap: Németország (házigazda), Portugália, Franciaország, Spanyolország, Belgium, Anglia.
2. kalap: Magyarország, Törökország, Románia, Dánia, Albánia, Ausztria.
3. kalap: Hollandia, Skócia, Horvátország, Szlovénia, Szlovákia, Csehország.
4. kalap: Olaszország, Szerbia, Svájc és a 3 pótselejtezőről kijutó válogatott.

A sorsolást zenei program nyitotta meg, majd a címvédő olaszok nevében a legendás kapus, a 176-szoros válogatott Gianluigi Buffon hozta be a színpadra az Európa-bajnokság trófeáját, a hivatalos meccslabdával pedig a világ- és kétszeres Európa-bajnok spanyol David Silva érkezett. Giorgio Marchetti, az UEFA főtitkár-helyettese volt a sorsolás levezénylője, aki először ismertette a technikai részleteket, majd megkezdődött a golyók kihúzása. Ami a számunkra a legfontosabb, a magyar válogatott a rendező Németország mellé került az A kalapból, az első meccsét pedig Kölnben játssza 2024. június 15-én a negyedik kalapból érkezett Svájc ellen, a harmadik ellenfele pedig a harmadik kalapból kihúzott Skócia lesz. Marco Rossi válogatottja a svájciak elleni találkozó után június 19-én Stuttgartban csap össze, majd június 23-án ugyancsak Stuttgartban Skócia ellen zárja a csoportmeccseket. 

Az Európa-bajnokság csoportjai

A csoport: Németország, Magyarország, Skócia, Svájc

B csoport: Spanyolország, Albánia, Horvátország, Olaszország

C csoport: Anglia, Dánia, Szlovénia, Szerbia

D csoport: Franciaország, Ausztria, Hollandia, pótselejtező A ág győztese (Lengyelország/Wales/Finnország/Észtország)

E csoport: Belgium, Románia, Szlovákia, pótselejtező B ág győztese (Izrael/Bosznia-Hercegovina/Ukrajna/Izland)

F csoport: Portugália, Törökország, Csehország, pótselejtező C ág győztese (Georgia/Görögország/Kazahsztán/Luxemburg)

Borítókép: Az egykori holland klasszis, Wesley Snejder húzta ki a mi gömbünket (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd))

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.