Gigászok ellen próbál csodát tenni a magyar válogatott

Az év remélhetően második legfontosabb eseménye vár a magyar női válogatottra. Azért csak a második, mert a legnagyobb az olimpia lenne, addig viszont csak az lehet a leglényegesebb, hogy ki kell harcolni a részvétel jogát a párizsi játékokra. Erre a csapatnak február 8–11-én lesz lehetősége, akkor kerül sor az olimpiai selejtezőkre. Nagy diplomáciai siker, hogy sikerült helyszínnek megkapni Sopront, így a magyar játékosoknak nem kell utazniuk és megküzdeniük az időeltolódásból fakadó gondokkal.

2024. 01. 22. 11:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Székely Norbert szövetségi kapitány hétfőn délelőtt sajtótájékoztatón jelentette be, kik azok a játékosok, akikkel február 2-án megkezdi a felkészülést a selejtezőkre. Illetve, ez így nem pontos, mert ezen a napon csak az itthon játszó kosarasokkal találkozhat, a légiósok február 6-án edzhetnek először Sopronban, azaz a szövetségi kapitány mindössze két napot dolgozhat együtt a teljes kerettel az első mérkőzésig. Az ellenfelek nagyon erősek: a világranglistán negyedik Spanyolország, ötödik Kanada és kilencedik Japán – a magyar válogatott az utóbbi néhány évben az ötvenedik helyről nagyot lépett előre, de így is „csak” a tizenkilencedik. Ez elméletileg beárazza az esélyeket, ám Székely Norbert csapata a tavaly júniusi Európa-bajnokságon megmutatta, képes felborítani a papírformát, így szerezte meg az olimpiai selejtezőkre feljogosító negyedik helyet a kontinenstornán.

Székely Norbert pályafutása egyik legnagyobb kihívása előtt áll Fotó: Fiba.com

– Hét éve készülünk egy ekkora feladatra – mondta a szövetségi kapitány. – Ez a magyar válogatott fokozatosan lépett előre, egyre magasabbra jutva, és most egy igazán nagy lépcsőfok áll előtte, amelyre feljutva kijuthat az olimpiára. Alaposan felmérjük az ellenfeleket, és biztosra veszem, mindegyik arra gondol, hogy mi esünk majd ki a négyesből, de mindent megteszünk, hogy ne így legyen. Japán nem megszokott játékstílust képvisel, magas ember híján egész pályán játszik előre és hátra is, a kosarasai roppant mozgékonyak, de ezt akár a javunkra is fordíthatjuk. 

Kanada viszont komplett csapat, a játéka jobban hasonlít az európai módhoz, tudjuk, kik a kulcsemberei, és készülünk rájuk. A spanyolokat jól ismerjük, eddig előttünk jártak, talán még mindig így van, de a távolság lecsökkent annyira, hogy egy-egy meccsen legyőzhetjük őket, és remélem, ez a meccs éppen február 11-én lesz. 

Nem lesz itt a számunkra verhetetlen Kína, Egyesült Államok és Ausztrália, nem mi vagyunk az esélyesek a továbbjutásra, de esélytelennek sem mondanám magunkat. Számunkra ez a torna nagy lehetőség egy emlékezetesen nagy kiugrásra.

 

A játékosokat  sajtótájékoztatón Varga Alíz képviselte. A Sopron Basket kosárlabdázója otthon léphet pályára, és szerinte ennek is lesz jelentősége:

– Izgatottan várom a tornát, Sopron már jó ideje készül rá, érezni, hogy nagy esemény érkezik a városba. Minden lehetőségünk megvan, hogy kijussunk az olimpiára, ennek megfelelően készülünk. A soproni közönség nagyon motiváló, a hatodik ember lesz az összes meccsen, de remélem, máshonnan is jönnek szurkolni, és megtelik a lelátó. Nagy a szívünk és az akaratunk, szerintem bármelyik csapatot elkaphatjuk, talán a spanyolok ellen a legnagyobb az esélyünk. Nyilván az ellenfelek esélyesebbek, de nem jobbak annyival, hogy reménytelen lenne a helyzetünk.

Juhász Dorka az első tornán vesz rész magyar válogatottként Fotó: Fiba.com

A keretről szólva Székely Norbert elmondta, hogy a tornát megelőző technikai értekezleten kell tizenötről tizenkettőre szűkítenie azt, és menet közben sérülés esetén sem cserélhet. A felkészülésre rövid az idő, de mert ez a keret folyamatosan fejlődik és összeszokott, ez nem okozhat nagy problémát, hiszen a taktikai elemek mindenki számára ismertek, legfeljebb egy-két újdonságot kell majd elsajátítani két nap alatt. 

– A torna három meccsből áll, ezért be kell osztanunk a terhelést – tette hozzá. – A sikerhez egy győzelem is elég lehet, nem súlyozunk a mérkőzések között, mindenkinek úgy kell majd gondolkodnia, hogy a következő ellenfelet meg kell verni.

Az olimpiai selejtezőre készülő keret: Kiss Virág, Dombai Réka, Dubei Debóra, Kányási Veronika, Cyesha Goree, Studer Ágnes, Aho Nina, Török Ágnes, Juhász Dorka, Sitku Zsuzsanna, Varga Alíz, Lelik Réka, Horváth Bernadett, Határ Bernadett, Ruff-Nagy Dóra

Borítókép: Sok örömteli pillanata volt az utóbbi években a női válogatottnak (Fotó: Fiba.com)
 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.