Székely Norbert szerint valószínűleg ott leszünk az Európa-bajnokságon

Két győzelemmel kezdte el a múlt héten az Európa-bajnoki selejtezőket a magyar női kosárlabda-válogatott. A nyári Eb-n elért bravúros negyedik hely után ez nem meglepetés, ám a csapat hosszú idő után a csoportja esélyeseként vágott neki a sorozatnak, ami ismeretlen érzés volt a játékosok számára. Székely Norbert szövetségi kapitány látta, a szlovénok elleni simább és a finnek elleni nyögvenyelősebb sikerek ellenére miben kell még sokat fejlődnie a válogatottnak.

2023. 11. 14. 11:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ha létezik az esélytelenek nyugalma, akkor a formális logika szerint léteznie kell az esélyesek idegességének is. Tapasztalt ilyet a csapatán?
– Nem. A nyári kontinenstorna felvértezte a játékosokat egyfajta egészséges és reális önbizalommal, ami valós élményből fakad. Tudják, hogy képesek jól, összeszedetten és összefogottan kosárlabdázni, tisztában vannak az értékeikkel, és ez megszabadította őket a felesleges feszültségektől.

Székely Norbert elégedett a selejtezőn látottak zömével (Fotó: fiba.com)

– A szlovénok ellen szemlátomást a magassági fölényt akartuk kihasználva rendszeresen bejátszva a labdát a palánk alá a centernek, ez azonban a finnek ellen már nem működött annyira jól. Miért nem?
– A finnek nagyon alaposan felkészültek belőlünk, sokkal erősebb csapatot alkotnak, mint azt sokan gondolják róluk, ellenünk is megmutatták az erényeiket. Mi most valóban hatékonyak tudunk lenni a magas posztokon, ami nemcsak a pontokat, hanem a lepattanók megszerzését is jelenti, és a második meccsen nem teljesen jól reagáltuk le az ellenfél védekezését. Ha ennyire kiszorítanak minket a palánk alól, akkor a védővonal mögött üres terület marad, azt kell ilyenkor kihasználni, ami nekünk nem sikerült jól.

Székely Norbert elégedett Juhász Dorkával

– Ennek ellenére a kinti játékosok, mint például Studer Ágnes, Lelik Réka vagy Aho Nina pontos távoli dobásokkal hozták a sikereket.
– Ez így van rendjén, a kosárlabda a magasok és az alacsonyak közös sportja. Jó, sőt, fontos, hogy meglegyen a kellő magasság, de rengeteget számít a sebesség is, ezt pedig az alacsonyabbak adják hozzá a játékhoz. Alapstratégiánk, hogy a labdát bejuttassuk a centereknek, mert ott tényleg erősek vagyunk, és dominálni akarunk a palánk alatt, de ugyanakkor jó dobóink is vannak. Gondjaink a passzolással vannak, ami az egész magyar mezőnyre jellemző sajnos, azaz nem tudunk kreatívan és jól passzolni, inkább felesleges labdavezetésekbe bonyolódunk bele, ezért sem reagáltunk jól a finnek védekezésére.

Kiss Virág kulcsjátékos a palánk alatt  (Fotó: fiba.com)

– Ezen hogyan lehet segíteni a válogatott néhány napos edzőtáborai idején?
– Ez az alapvető probléma. A teljes kerettel mindössze három edzésünk volt, a támadójáték pontos felépítése viszont heteket igényelne. Most ráadásul egy-két játékost is be kellett építeni a csapatba, ezért ezen a két selejtezőn nemigen rukkoltunk elő olyan összehangolt mozgássorokkal, mint a nyári Európa-bajnokságon.

– Azt kapta a két selejtezőtől, amit várt?
– Igen, azt. Azt tudtuk, hogy az újak miatt a játékkapcsolatok nem lesznek tökéletesek, mégis, örömteli, hogy sikerült ott folytatnunk az építkezést, ahol a kontinenstornán abbahagytuk, a csapat egysége töretlen maradt, sőt, fejlődött, a védekezésünk pedig folyamatosan stabil maradt. A kosárlabdában ez a siker alapja, ez az alfa és az omega, és a két selejtezőn, de különösen a finnországin ez segített ki minket a bajból. Az pedig, hogy megnyertük mindkét selejtezőt, elégedetté tehet, ez ugyanis azt jelenti, nagy valószínűséggel ott leszünk a 2025-ös Európa-bajnokságon is.

 

– Mindenki kíváncsi volt arra, hogy a WNBA legjobb újonc ötösébe is beválasztott Juhász Dorka hogyan mutatkozik be a felnőtt válogatottban. Mennyire volt vele elégedett?
Jól sikerült a bemutatkozása. Zökkenőmentesen illeszkedett be emberileg is, ami roppant fontos, hiszen remek közösségbe érkezett, és emellett a játékrendszerbe is hamar belesimult, különösen védekezésben teljesített nagyon szépen. Támadásban még csiszolódnia kell, ám nem véletlenül futott be már az első idényében a WNBA-ben, amely a világ egyik legerősebb bajnoksága, szerzett nagyon fontos pontokat, és mi bátorítjuk is a vállalkozásra, mert nagyon jó mozgásai vannak.

Juhász Dorka a FIBA szerint is remekül debütált a válogatottban (Fotó: fiba.com)

– Akad olyan játékos, aki kevesebbet nyújtott a vártnál?
– Mindig akad, de neveket ne várjon tőlem. Ez egyébként független a játékpercektől, és a csapat nyer vagy veszít, ha megvan az egység, akkor elbírja egy-két játékos gyengébb teljesítményét.

– Ha nem lenne a februári olimpiai selejtezőtorna, akkor a női válogatott legközelebb egy év múlva játszana tétmérkőzést. Hogyan lehet így építkezni?
– Ennek a versenyrendszernek nagyon sok a hátránya, de az elmúlt hat évben megszoktuk, és ezzel kell együtt élnünk. Mi így is át tudtuk építeni a csapatot, már ismerjük egymás rezdüléseit is, mindig elő tudunk húzni olyan kapcsolatokat, játékokat, érzelmeket, amelyek tovább lendítenek minket, és fejlődésünket az eredményeink is tükrözik.

Kevés idő lesz a felkészülésre

– Az olimpiai selejtezőben a mi csoportunknak Sopron ad otthont. Ezzel több idő lesz a felkészülésre?
– Csak annyival, hogy nem kell utaznunk. Február 2-án találkozunk, de csak azokkal, akik itthon játszanak, a légiósok 3-án és 4-én még bajnoki meccsen vesznek részt, másnap utaznak, és 8-án lesz az első meccsünk. Mindez azt jelenti, hogy ismét csak három edzést tudok tartani a teljes keretnek. December végén rendezünk egy háromnapos összetartást, de a légiósok azon sem tudnak majd részt venni. A cél az, hogy tovább csiszoljuk a védekezésünket, valamint javítsunk a passzolás és a labdavezetés arányán az utóbbi javára, kérdés, ennyi idő alatt ebből mennyi valósulhat meg.

Székely Norbert már az olimpiai selejtezőkre tervez  (Fotó: fiba.com)

– Hétfőn tudtuk meg, hogy az Eb-ezüstérmes spanyolok, az olimpiai ezüstérmes japánok mellett a világbajnoki negyedik Kanada lesz az ellenfelünk Sopronban. Mit szólt hozzá, amikor megtudta a hírt?
– Nem lepett meg, erre számítottam. Kanada nagyon erős, simán nyerte meg az előselejtező-tornát a hét végén. Kétségtelenül a mi csoportunk a legerősebb. A három vetélytárs szemszögéből nézve mi lógunk ki a sorból, hiszen ők a világ legjobbjai közé tartoznak, de mi ezzel nem foglalkozunk. A lehető legjobban felkészülünk, és megpróbálunk meglepetést okozni, és ha egyiküket le tudnánk győzni, közel kerülnénk Párizshoz.

Borítókép: Székely Norbert a múlt heti két győzelmet is szenvedélyesen élte meg (Fotó: fiba.com)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.