Erősből bombaerőssé vált a magyarok olimpiai selejtezős csoportja

Véget értek az amerikai olimpiai előselejtezők, amelynek a kolumbiai csoportját Kanada nyerte meg, és ezzel a juharleveles válogatott csatlakozik a soproni csoporthoz, amelyben rajta kívül Spanyolország, Japán és rendezőként Magyarország csap össze az olimpiai részvételért. Ez a csoport eddig is erősnek számított, ám a világbajnoki negyedik helyezett Kanadával bombaerőssé vált.

2023. 11. 13. 10:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy lehetőség, olimpiai részvétel kapujában áll a magyar női kosárlabda-válogatott. A legutóbb 1980-ban, Moszkvában léphetett pályára a nyári játékokon, ott a negyedik helyen végzett, négy évvel később kiharcolta a jogot a részvételre, ám a pártvezetés úgy döntött, a többi szocialista országgal együtt Magyarország is bojkottálja a Los Angeles-i olimpiát – azóta viszont esély sem nyílt az ötkarikás szereplésre. Ez a bizonyos kapu júniusban nyílt ki azzal, hogy Székely Norbert csapata meglepetésre a negyedik helyen végzett az Európa-bajnokságon.

A magyar válogatott Európa legjobbjai közé emelkedett  Forrás: Fiba.com

A párizsi repülőjegyhez egy meccset kell megnyerni majd a februári előselejtező tornán. A nemzetközi szövetség, a FIBA a selejtezők sorsolása előtt négy helyszínt jelölt ki, és a belgiumi Atwerpen, a brazíliai Belem, valamint egy kínai város mellett Sopron is otthont ad az egyik tornának, a magyar válogatott természetesen ebbe a csoportba került be. Szükség is lesz a hazai közönség támogatására, mert a sorsolás roppant erős mezőnyt hozott össze: az Eb-ezüstérmes Spanyolországon, az olimpiai ezüstérmes Japánon és persze a házigazda Magyarországon kívül az egyik amerikai előselejtező győztese került össze.

 

Ezt az előselejtezőt, amelyet a kolumbiai Medellinben rendeztek meg, Kanada nyerte meg azzal, hogy a döntőben 77-68-ra legyőzte vasárnap Puerto Rico együttesét, amely a viadal második helyezettjeként a kínai kvalifikációs tornára utazhat majd. Kanadával bombaerőssé vált a mezőny, az észak-amerikai ország csapata tavaly a világbajnokságon a negyedik helyen végzett. A selejtező tornákon a négyesekből három-három csapat utazhat majd Párizsba. Azokból a csoportokból, amelyekben a rendező franciák és a címvédő amerikaiak szerepelnek, mellettük a két legjobb csapat szerez kvótát. 

A magyar válogatott a múlt héten kezdte meg az Európa-bajnoki selejtezőket, csütörtökön Sopronban Szlovéniát, majd vasárnap Helsinkiben Finnországot is legyőzte, így két forduló után vezeti a csoportját. Az Eb-selejtezők jövő novemberben folytatódnak, a következő nagy feladat éppen az olimpiai selejtező lesz, amelyet február 8. és 11. között rendez meg a magyar szövetség Sopronban.

A női kosárlabda olimpiai selejtező csoportjai
Sopron: MAGYARORSZÁG, Spanyolország, Kanada, Japán
Antwerpen: Belgium, Egyesült Államok, Nigéria, Szenegál
Belem: Brazília, Ausztrália, Szerbia, Németország
Kínai helyszín: Kína, Franciaország, Puerto Rico, Új-Zéland

Borítókép: A kanadai válogatott a világ legjobbjai közé tartozik (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.