„Szégyelljétek magatokat! Így kell tönkretenni egy meccset”

Az Internazionale nyerte az Olasz Szuperkupát, a rijádi döntőben Lautaro Martínez góljával 1-0-ra győzött a Napoli ellen. Az Inter zsinórban harmadszor nyerte el a trófeát, Simone Inzaghi az első vezetőedző lett, aki ötször is magasba emelhette azt. A Napoli szerint a játékvezető döntött a Szuperkupa sorsáról, Walter Mazzarri stábja bojkottálta a díjátadót, a klubelnök, Auelio de Laurentiis pedig dühében önmagával is ellentmondásba keveredett.

2024. 01. 23. 11:22
null
Inter Milan's Argentine forward #10 Lautaro Martinez gestures after winning the Italian Super Cup final football match between Napoli and Inter Milan at Al-Awwal Park Stadium in Riyadh, on January 22, 2024. (Photo by Fayez NURELDINE / AFP) Fotó: AFP/Fayez NURELDINE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén először a spanyol minitorna mintájára már az olaszok is négycsapatos szuperkupát rendeztek, de végül Szaúd-Arábia fővárosában, Rijádban a hagyományos párosítás alakult ki a döntőre, azaz a bajnok Napoli és a kupagyőztes Internazionale mérkőzött a nevében még 2023-as Olasz Szuperkupa döntőjében. A trófea sorsáról egyetlen gól döntött, Lautaro Martínez a rendes játékidő hosszabbításában vette be az addigra már Giovanni Simeone kiállítása miatt tíz emberrel küzdő Napoli kapuját, így zsinórban harmadszor, összességében nyolcadik alkalommal az Inter nyerte meg az Olasz Szuperkupát.

SSC Napoli Internazionale olasz szuperkupa Walter Mazzarri
Walter Mazzarri, a Napoli vezetőedzője az Inter elleni Olasz Szuperkupa-döntőn is rosszul viselte a játékvezető ténykedését (Fotó: AFP/Fayez Nureldine)

Ez még nem rekord, a Juventus kilenc győzelmet számlál, Simone Inzaghi viszont immár egyedüli csúcstartó, ötödször nyerte meg a szuperkupát vezetőedzőként, az interes triplázás előtt kétszer a Laziót is sikerre vezette.

– Nincs titok, nagyszerű csapatra van szükség, amilyen most az Inter, és amilyen volt a Lazio is – helyezte előtérbe Inzaghi a játékosait. – Talán hamarabb is betalálhattunk volna, de a Napoli nagyon szervezetten játszott.

Az Inter már egyenlő létszámnál is veszélyesebb volt kapura, mint a Napoli, Simeone hatvanadik perces kiállítása után pedig szinte egykapuzott, de Marcus Thuram több lehetőséget is elpuskázott. Fontos kiemelni, hogy kétszer tizenöt perces hosszabbítás nem lett volna, azaz a Napoli közel járt a tizenegyespárbaj kiharcolásához, így még drámaiabb volt Martínez 91. perces találata.

A Napoli stábjának bojkottja

Walter Mazzarri, a Napoli vezetőedzője a gól után az öltözőbe viharzott, s nem is került elő, stábjával együtt bojkottálta a díjátadót, és nyilatkozatot sem tett. A mérkőzés közben viszont megszólalt, Simeone második sárga lapja után például így osztotta ki a játékvezetői csapatot:

Szégyelljétek magatokat! Így kell tönkretenni egy meccset.

Bizonyos szempontból a történelem ismételte önmagát: 2012-ben is Mazzarri volt a Napoli vezetőedzője, amikor a csapat a Juventus ellen hosszabbítás után 4-2-re vesztette el a szuperkupameccset, akkor a teljes vesztes csapat bojkottálta a díjátadót, most a játékosok átvették az ezüstérmüket.

Mazzarri nem nyilatkozott a döntő után, megtette helyett a Napoli elnöke, Aurelio de Laurentiis, aki sosem félt attól, hogy nyilvánosan tegyen meghökkentő kijelentéseket.

– Sajnálom a játékvezetői bizottság vezetőjét, Gianluca Rocchit, igazi rémálom lehet neki az egész idény. Nyilvánvaló a játékvezetők gyenge teljesítménye. Reklámozhattuk volna az olasz futballt Szaúd-Arábiának, ehelyett egy piros lap tönkretette a meccset. Ráadásul Simeone a piros lapja miatt a bajnokságban tölti le az eltiltást, egy lényegtelen szuperkupameccs árt a Serie A-szereplésnek – mondta a sportvezető, felvetve a kérdést: ha tényleg olyan lényegtelen volt a rijádi döntő, akkor miért akadtak ki ennyire rajta a nápolyiak.

Az Inter is begyűjtött két eltiltást a következő bajnokijára, Nicolo Barella és Hakan Calhanoglu sárga lapjai is összegyűltek. Utóbbi esetebén a Napoli úgy érezte, már az első félidőben a pirosra is rászolgált volna.

Szaúd-Arábia alkalmatlan helyszín

A szaúdi futball előretörése kissé megbicsaklott, s a spanyolok helyi szuperkupája után az Olasz Szuperkupa-döntőn is jelentkezett egy kulturális különbség.

A döntő kezdése előtt percekkel érkezett a hír, hogy elhunyt az olasz futball egyik legendás alakja, Luigi Riva, aki az 1968-as Európa-bajnok és az 1970-es vb-ezüstérmes válogatottnak is fontos tagja volt. A szervezők végül a második félidő elején tartották a gyászszünetet, a játékosok közül is többen csak az óriáskivetítőről értesültek a halálhírről.

A szaúdiaknak persze nem sokat jelent Riva, a gyászszünet pedig ismeretlen a kultúrájukban, így ismét kifütyülték azt, ahogy tették nemrég, amikor Franz Beckenbauernek állítottak tiszteletet a Spanyol Szuperkupa szervezői.

Az európai futballhoz viszont hozzátartozik a legendák tisztelete, ha ezt nem tudják elfogadni Szaúd-Arábiában, akkor az ország alkalmatlan arra, hogy vendégül lássa az európai sztárcsapatokat.

Borítókép: Lautaro Martínez ünnepli a győztes gólját (Fotó: AFP/Fayez Nureldine)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.