A legendák szinte már látják az olimpián a magyar válogatottat

A magyar női kosárlabda-válogatott a csütörtöki vereség után teljesen más arcát mutatta az olimpiai ezüstérmes Japán ellen, és 81-75-re megnyerte a mérkőzést a soproni olimpiai selejtező tornán. Mind a négy csapatnak három pontja van, és a vasárnapi utolsó fordulóban dől el, melyik három vehet részt a nyáron az olimpián, a magyar csapat ellenfele az Eb-második Spanyolország lesz. Három szakembert, köztük két legendát kérdeztünk arról, hogy mi lehetett a fordulat titka, és mi várható a spanyolok ellen.

2024. 02. 10. 16:18
null
Forrás: fiba.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Völgyi Péter, a bajnokságot veretlenül vezető Diósgyőr vezetőedzője, akinek a csapata hamarosan negyeddöntőt játszhat a kontinens elitsorozatában, az Euroligában. Ő is elutazott Miskolcról az ország másik végébe, hogy a helyszínen szurkoljon a magyar válogatottnak, és ott látta mindkét eddigi mérkőzést.

Forrás: dvtk.eu

– A játékosok nagyon összekapták magukat a Kanadától elszenvedett vereség után – mondta Völgyi Péter. – Sokat számított, hogy csütörtökön élőben is láthatta a szakmai stáb Japánt, mert ez egészen más, mint videón megnézni az ellenfelet. Sikerült is Székely Norbertnek kidolgoznia a megfelelő taktikát, amely az első négy percet leszámítva végig működött is. 

A védekezésünkkel sikerült elbizonytalanítani a japánokat, akik így nem tudták két egymást követő napon magas szinten hozni a játékukat. Mi jól játszottuk meg a centereket, és a külső dobások is jó százalékkal hullottak a gyűrűbe. Sokat számított, hogy a cserék mind hozzátettek a csapat teljesítményéhez, mindenki megtette a magáét, aki pályára lépett.

Most azokat a spanyolokat kell legyőznünk, akikkel jól ismerjük egymást. Az első meccsen hozzánk hasonlóan ők is tompák voltak, de ők minden tornán napról napra jobban szoktak játszani, igaz, most talán a sűrűbb programjuk miatt fáradtabbak lehetnek. A legyőzésükhöz vissza kell térnünk a megszokott rendszerbe a rendhagyóan kosárlabdázó japánok után, ami nem könnyű, de a szombati pihenőnap biztosan elég volt rá.

 

Mintha más csapat lett volna

A magyar női kosárlabda egyik legendája, a moszkvai olimpia gólkirálya, a 328-szoros válogatott Kiss Lenke több korábbi csapattársával töltötte együtt a csütörtököt és a pénteket Sopronban, vasárnap is visszautazik kiszurkolni az utódoknak a csodával felérő sikert. Ő így látja a történteket és az esélyeket:

 

– Kanada ellen az első negyedben eldőlt a mérkőzés, sajnos a magyar játékosok roppant megilletődötten kosárlabdáztak. Japán ellen viszont mintha kicserélték volna őket, ugyanazok a játékosokat, de nem ugyanazt a csapatot láthattuk a pályán. Biztos vagyok benne, hogy az első nap kudarca megkeményítette őket, és a másodikon merőben más mentalitással és hozzáállással harcoltak. 

A kispadról beszállók is remekeltek, hasznosak voltak, igazi csapatmunka volt a nagyon erős Japán legyőzése. A spanyolok ellen nagyon nehéz lesz, és őszintén remélem, hogy az első vasárnapi meccsen Kanada legyőzi a japánokat, mert akkor a magyar válogatott biztosan ott lesz az olimpián,

és tét nélkül találkozhat Spanyolországgal. Ha mégsem, akkor a minimum az, hogy a pénteken látott mentalitással és összpontosítással kell játszani. Van esély, és jó lenne végre jelentős tornán, tétmeccsen is legyőzni a spanyolokat.

 

A cserék nyerték meg a meccset

Buttás Pál közel jár a nyolcvanhoz, de ő is elutazott Sopronba az olimpiai selejtezőkre. Az ő szövetségi kapitányi ideje alatt 1995. június 11-én, a brnói Eb-n a magyar válogatott két vereség után a címvédő spanyol csapat ellen lépett pályára, és győzött kétszeri hosszabbítás után 108-105-re. Tétmeccsen azóta sem sikerült nyerni Spanyolország ellen, és most éppen ideje lenne ezt a sorozatot megszakítani.

Buttás Pál Fotó: BEAC

– A japánok legyőzésének a titka az volt, hogy a játékosok más szellemben és felfogásban tették a dolgukat, mint Kanada ellen. Nem adták fel egy pillanatig sem, a gyenge kezdés sem szegte a kedvüket. A kulcs pedig a cserék hihetetlenül jó beszállása volt, ők szerezték a pontjaink felét, ezzel tudott nyerni a magyar válogatott. A legutóbbi vízilabda Európa-bajnokság jutott az eszembe, amelyen a fiataloktól csak az volt az elvárás, hogy mindenki adja ki magából a maximumot, és most ez történt a női kosárlabda-válogatottal is. 

Ami pedig a spanyolokat illeti, ha úgy alakul, hogy számít az eredmény, akkor ugyanilyen mentalitással kell lejátszani a meccset. Lehet, ez sem lesz elég, mert klasszisok ellen lépnek pályára a magyar játékosok, de a feladat nem lehetetlen.

Kellenek az olyan kiváló egyéni teljesítmények, mint amit hozott Japán ellen Határ Bernadett, Dubei Debóra vagy éppen Juhász Dorka, aki ennél is tud jobban játszani. A csapatsportok közül jó ideje csak a kézilabda és vízilabda tud tőlünk kijutni olimpiára, nagyszerű lenne, ha most a kosárlabda is ott lenne. Én amúgy azt mondtam péntek este Székely Norbert szövetségi kapitánynak, hogy már kint is vagyunk…

Borítókép: A magyar válogatott csapatmunkával juthat ki az olimpiára (Fotó: Fiba.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.