Negyven év után is összeszorul a torkuk, ha 1984-ről beszélnek

Negyven év után játszat ismét az olimpiai szereplésért a magyar női kosárlabda-válogatott. A legutóbbi részvétel óta negyvennégy év telt el, akkor, 1980-ban a csapat negyedik lett a moszkvai játékokon, majd négy évvel később a kubai selejtezőtornán kivívta ugyan a részvétel jogát, a politika közbeszólt, és a válogatott nem utazhatott el Los Angelesbe. A csapat akkori két tagjával, Beloberk Évával és Kiss Lenkével elevenítettük fel a történteket.

2024. 02. 08. 5:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar  női csapat nem jutott ki olimpiára 1980-ig. Akkor a hölgyeknél nagyon tehetséges csapat formálódott, és kijutott a moszkvai játékokra, igaz, ezt akkor az Egyesült Államok visszalépésének köszönhette. Ezzel együtt Killik László csapata nagyszerűen szerepelt, három ponttal veszítette el a bronzmeccset a jugoszlávokkal szemben (63-66). Azt mindenki látta, hogy ebben a válogatottban sok van még, és így is volt, 1983-ban az Európa-bajnokságon az előző kontinenstornához képest három helyet előre lépve bronzérmet nyert Jugoszlávia 82-79-es legyőzésével. 

Kiss Lenke 328-szor játszott a válogatottban, a moszkvai olimpiának ő lett a pontkirálynője, és a játékokon való részvétel örök élmény a számára.

– Semmivel nem összehasonlítható ott lenni az olimpián, egy világ- vagy Európa-bajnokság sem versenyezhet vele. A családias hangulat leírhatatlan, az, hogy olyan sztárok az összes sportágból, akiket csak a tévében láttunk, velünk együtt reggeliznek, a szabad óráinkban kimehetünk a helyszínekre szurkolni a magyaroknak, akikkel együtt szomorkodunk a kudarcok és együtt ünnepelhetünk a sikerek után, ez páratlan, semmivel össze nem hasonlítható élmény. A sportban kétségtelenül ez a csúcs, boldog vagyok, hogy részese lehettem.

Minden idők legjobb válogatottja volt

A 375-szörös válogatott Beloberk Éva szinte szó szerint ugyanígy emlékszik vissza Moszkvára, ám ő és Kiss Lenke is egy pillanat alatt lelombozódik, amikor szóba kerül 1984, a következő, Los Angeles-i olimpia. Mindketten határozottan állítják, minden idők legjobb magyar válogatottja alakult ki akkorra, és vett részt Kubában az olimpiai selejtezőn. Rajtuk kívül olyan játékosok alkották, mint Németh Ágnes, Boksay Zsuzsa, Borka Ágnes, Gulyás Ildikó, Körmendi Gyöngyi, Winter Ilona, Szöllősi Judit, Bacsa Magdolna, Petrik Katalin és Medgyesi Judit. A Magyar Nemzet 2019-ben interjút készített Kiss Lenkével, ebben így elevenítette fel a történteket:

Beloberk Éva Fotó: Facebook

– Mindent megtettünk azért, hogy kijussunk a ’84-es olimpiá­ra. Az év elején kiderült, hogy Boksay Zsuzsa megsérült, nem lehet ott az olimpiai selejtezőn Kubában, és Killik László szövetségi kapitány Mátraházán, az edzőtáborban kijelentette, így nagyon nehéz lesz. Én viszont eltökéltem, hogy csapatkapitányként összekapom a gárdát, és Zsuzsa nélkül is sikeresek leszünk. Az első három meccset elveszítettük, pedig nem voltunk rosszak. Aztán tizenötezer néző, köztük Fidel Castro előtt legyőztük Kubát, majd minden további mérkőzést megnyertünk, negyedikek lettünk, ami olimpiai részvételt jelentett. A szálloda liftjében a kanadaiaktól úgy köszöntünk el, hogy „Viszlát, Los Angelesben!”, mire ők megkérdezték: biztos? Csak akkor értettük meg, mire gondoltak, amikor a havannai repülőtéren Horváth Frigyes főtitkár elmondta, amíg mi játszottunk, Budapesten az a döntés született, hogy az ország nem vesz részt az olimpián.

– Letaglózta a hír?

– Elsőre nem, mert még bizakodtunk, nem akartuk elhinni, hogy ez megtörténhet. A zürichi átszálláson már olvastunk újságokat, és akkor döbbentünk rá, hogy ez a valóság. Egy ideig abba is akartam hagyni a kosárlabdát, annyira csalódott voltam. Nem értettük, mi közünk van a politikához. Amikor nyáron Tatán készültünk a Jóakarat Játékokra, minden este sírtunk. Néztük az olimpia meccseit, az a Dél-Korea lett az ezüstérmes, amelyet mi Kubában simán legyőztünk, és ma is azt mondom, egész biztosan dobogón végeztünk volna. Minden tiszteletem azé, aki ilyen helyzetben is képes felállni, én nem tudtam, és a többiek sem, akkora letargia uralkodott el rajtunk. Kilenc meccsből kilencet veszítettünk a játékokon. Ugyanakkor hozzá kell tenni, négy évvel korábban a moszkvai olimpiára viszont éppen a politika vitt ki minket, ugyanis a selejtezőn elbuktunk, az Egyesült Államok visszalépése miatt utazhattunk mégis.

Neki és Beloberk Évának is érezhetően összeszorul a torka, amikor erről beszél. Negyven év nagyon sok, de úgy látszik, van, amit ennyi idő után sem lehet megemészteni. Beloberk Évának sem sikerül:

– Nekem az előző évben született meg a fiam, de hamar edzésbe álltam, hogy ott lehessek az olimpiai selejtezőkön, majd persze Los Angelesben – meséli. – Lemaradtam arról, amikor felállt, amikor megtette az első lépéseit, kimondta az első szavát, mert edzőtáborban voltam. Most is összeszorul a torkom, amikor erről beszélek, mert előjön az érzés, amely akkor öntött el, amikor megtudtam, hogy mindez hiábavaló volt.

Időszerű lenne újra olimpián játszani

Beloberk Éva és Kiss Lenke is ott lesz Sopronban. A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége meghívta a moszkvai válogatott tagjait, és ők élnek is a lehetőséggel, pénteken és vasárnap a helyszínen szurkolnak Székely Norbert együttesének. Ahogy említették, szerintük a 84-es csapat volt minden idők legjobb magyar női válogatottja, de őszintén kívánják, hogy a maiak túlszárnyalják őket, és átélhessék azt Párizsban, amit ők átéltek 1980 nyarán. Ezzel együtt azt üzenik a játékosoknak, hogy ne az olimpiára, Párizsra gondoljanak, hanem csak a feladatra összpontosítsanak, és akkor sikerülhet a csoda, megvalósulhat az álmuk.

Minden idők eddigi legjobb magyar válogatottja

– Ez a csapat évek óta folyamatosan lép előre, végre olyan játékosok alkotják, akik a klubjaikban nem epizódszereplők, hanem kulcsemberek – mondja Kiss Lenke. – Erre lehet építeni, és minden adott ahhoz, hogy a csoda megtörténjen. Három kontinens stílusa csap össze, kíváncsi vagyok a mérkőzésekre, és egész biztosan nagyon szükség lesz majd a szurkolók támogatására. 

 

Beloberk Éva szerint roppant nehéz csoportban kell játszania a bravúrért a magyar válogatottnak. Kanadát látja a legerősebbnek, Japán kiszámíthatatlan, a stílusa enyhén szólva is szokatlan, és a spanyol válogatott is kicsivel erősebbnek tűnik a magyarnál. 

– Nagy előnyt jelenthet a hazai pálya, az pedig örömteli tény, hogy karnyújtásnyira van tőlünk az olimpia. Negyvennégy év után időszerű lenne újra ott szerepelni. Hosszú és rögös út vezetett el a kapuig, most be kellene lépni rajta, az egész magyar kosárlabdának nagyon sokat jelentene a siker.

Borítókép: Kiss Lenke hosszú ideje az utánpótlással foglalkozik (Fotó: Mirkó István)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.