Negyvennégy év után ismét az olimpia a tét a magyar válogatottnak

Az olimpiai részvétel küszöbén áll a magyar női kosárlabda-válogatott, amely mától vasárnapig hazai pályán, Sopronban szerepel selejtezőtornán. A három ellenfél, Kanada, Japán és Spanyolország egyaránt a világ szűk élvonalába tartozik. Székely Norbert csapata nagy bravúrt hajtana végre, ha a válogatott 1980 után ismét kijutna az olimpiára. Juhász Dorka, a WNBA-ben is szereplő játékos számít a soproni közönség támogatására.

2024. 02. 08. 5:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kereken negyven éve volt ekkora a tét: az olimpia. Azután, hogy 1980-ban a női válogatott negyedik lett Moszkvában, négy évvel később a kubai selejtezőtornán újra kiharcolta a jogot a részvételre a játékokon, a csapat a politika, a szocialista tábor bojkottja miatt mégsem utazhatott el Los Angelesbe. Azóta sem a női, sem a férfiválogatott a közelébe sem került az olimpiának, egészen mostanáig, amikor a hölgyek júniusban a negyedik helyen végeztek az Európa-bajnokságon, és így harcba szállhatnak a párizsi részvételért.

A magyar válogatott tagjai az utóbbi időkben sokszor ünnepelhettek sikert (Fotó: Fiba.com)

A magyar szövetség szép gesztussal meghívta a soproni selejtezőkre a moszkvai csapat tagjait, akik közül a 375-szörös válogatott Beloberk Éva és a 328-szoros válogatott Kiss Lenke pénteken és vasárnap is a helyszínen szurkol majd Székely Norbert együttesének. Szerintük a 84-es csapat volt minden idők legjobb magyar női válogatottja, de őszintén kívánják, hogy a maiak túlszárnyalják őket, és átélhessék azt Párizsban, amit ők átéltek 1980 nyarán. Beszélgetésünk során elmondták, üzenik a lányoknak, hogy ne foglalkozzanak a téttel, csak a feladatra összpontosítsanak, és akkor meglehet a világra szóló bravúr. Amikor Székely Norbert ezt meghallotta, csak annyit tett hozzá, hogy a megtiszteltetéstől borsódzik a háta…

 

A szurkolásra szükség is lesz, hiszen a magyar válogatott mától vasárnapig a világ elitjébe tartozó három csapattal csap össze. Az első ellenfél a legutóbbi vb negyedik helyezettje, Kanada, a második – holnap – az olimpiai ezüstérmes Japán, a harmadik pedig vasárnap az Eb-második Spanyolország lesz.

A magyar válogatott kerete: Aho Nina, Kányási Veronika, Lelik Réka (mindhárom DVTK), Dombai Réka, Dubei Debóra, Goree Cyesha (mindhárom Győr), Határ Bernadett (Salamanca, spanyol), Horváth Bernadett (Szekszárd), Juhász Dorka (Schio, olasz), Kiss Virág (CBK Mersin, török), Studer Ágnes (Flammes Carolo, francia), Varga Alíz (Sopron).

– Egyelőre Kanada van a középpontban, de Japánra is figyelünk kicsit – mondta a szövetségi kapitány. – Erről a két csapatról kevesebb az információnk, a spanyolokról sokkal több, ezért velük gyorsabban tudunk haladni. A kanadaiaknál több az ismerős arc, az ő esetükben a játékstílust kellett részletesen elemeznünk. Arra jutottunk, hogy Kanada az európaihoz közeli kosárlabdát játszik, nagyon-nagyon jó játékosokkal, a külső pozíciókban klasszisokkal, míg Japán teljesen atipikus, ázsiai jellegű kosárlabdát mutat be, amelyben a sebesség dominál, továbbá rendkívül jól dobják a hárompontosokat. A szerbek ellen az Európa-bajnokságon rendkívül rohanós, gyors mérkőzést játszottunk, tehát alapvetően fel vagyunk készülve rá, viszont a japánok még annál is gyorsabb kosárlabdára képesek.

Székely Norbertnek szinte egyszerre kell felkészítenie a csapatát három ellenfélre  (Fotó: Fiba.com)

Az első ellenfél tehát Kanada. A legutóbbi három világbajnokságon a csapat a legjobb nyolc között végzett, sőt a legutóbb az elődöntőig jutott el, a legutóbbi három olimpiából pedig kétszer negyeddöntőzött. Az egyetlen botlás a 2021-es tokiói olimpiához köthető, ahol 9. helyen zártak, de ez a covidos időszak sok nemzetet megtréfált. Kanada sikereinek a titka is egyértelműen abban rejlik, hogy jól ötvözi az európai szemléletet és az amerikai hatásokat, az Egyesült Államokban edződő játékosok által hozott erényeket tudja kamatoztatni. Klasszis játékosokat vonultat fel, akik közül Bridget Carleton ismerős a magyar szurkolók számára, hiszen jelenleg is a Győr kosárlabdázója.

Fotó: Fiba.com

 

Az észak-amerikai profi ligában, a WNBA-ben is pallérozódó, év közben az olasz Schiót erősítő Juhász Dorkának ez lesz az első tornája a magyar válogatottal. Van kanadai csapattársa a Minnesota Lynxben, éppen Bridget Carleton, többeket pedig ellenfélként ismer.

– Fizikálisan roppant erős játékosok, akik szeretik a gyors indításokat, és remekül dobják a triplákat – mondta. – Mindhárom meccsünk roppant nehéz lesz, számítunk a szurkolók segítségére, hogy a hazai pálya valóban mellettünk szóljon. A múlt év végén öt hetet hagytam ki térdsérülés miatt, de már rendben vagyok, a klubcsapatomban többször is pályára léphettem. Nagyon különleges számomra ez a torna, hiszen csak utánpótlás koromban játszottam ilyen eseményen, és mindig szerettem volna felnőttként is elérni idáig. Roppant izgatott vagyok, a lányok az Európa-bajnokságon kiharcolták a selejtező jogát, és remélem, tudok majd sokat segíteni, hogy az álmunk meg is valósuljon. 

A jelek szerint a telt ház és vele a kellő támogatás meglesz. A csoportból három csapat jut ki az olimpiára, azaz akár egy győzelem is elég lehet az üdvösséghez, ám körbeverés esetén az is kevés lehet. Egy biztos: hatalmas bravúr lenne, ha 44 év után újra szurkolhatnánk a magyar válogatottnak olimpián.

A program
Február 8., csütörtök: Spanyolország–Japán 16.30, Magyarország–Kanada 19.00 (tv: M4 Sport); február 9., péntek: Kanada–Spanyolország 15.30 (M4 Sport), Magyarország–Japán 18.00 (M4 Sport); február 11., vasárnap: Kanada–Japán 15.00 (M4 Sport+), Magyarország–Spanyolország 17.30 (M4 Sport).

Borítókép: Juhász Dorka kulcsember lehet a soproni olimpiai selejtezőn (Fotó: Fiba.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.