A Liverpool bejelentette: Sven-Göran Eriksson irányíthatja a csapatot

Január végi hír volt, miszerint a súlyos beteg, hasnyálmirigyrákkal küzdő legendás edző, Sven-Göran Eriksson vélhetően egy mérkőzésen irányíthatja majd a Liverpool csapatát, és ez ma hivatalossá vált. A 76 éves svéd tréner, akinek az orvosok szerint legfeljebb egy éve van hátra, s a Liverpool nagy szurkolója, március 23-án a Liverpool-legendák–Ajax-legendák meccsen tagja lesz a Pool edzői stábjának az Anfielden. Nemes gesztus ez a Vörösöktől és Jürgen Klopp vezetőedzőtől.

2024. 02. 13. 16:53
England manager Sven Goran Eriksson poses for photographers before a news conference at Anfield in L..
England manager Sven Goran Eriksson poses for photographers before a news conference at Anfield in Liverpool March 19, 2001. [England will play Finland at Anfield in a world cup qualifier on Saturday.] Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sven-Göran Eriksson trófeákban gazdag edzői pályafutást tudhat maga mögött. Ő volt az első, aki külföldiként irányította az angol válogatottat (2001 és 2006 között). A Lazióval olasz, a Benficával portugál és a Göteborggal svéd bajnoki címet elhódító trénernek a nagy álma azonban sosem vált valóra: kedvenc csapatánál, a jelenleg Jürgen Klopp vezette Liverpoolnál nem dolgozhatott.

SWEDEN SPORTS GALA 2024
 Sven-Göran Eriksson az idei svéd sportgálán. Fotó: Europress/AFP/Christine Olsson

– Mindig arról álmodoztam, hogy egyszer a Liverpool vezetőedzője leszek. Ez már sosem fog megtörténni, de ettől függetlenül is a csapat szurkolója maradok – nyilatkozta tavaly Sky Sportsnak a tréner.

Eriksson utoljára 2019-ben edzősködött, a Fülöp-szigetek válogatottjának szövetségi kapitánya volt. Utána tanácsadói és sportigazgatói feladatokat látott el a svéd harmadosztályban szereplő IF Karlstad Fotboll együttesénél. Tavaly februárban vonult vissza, a nyilvánosság elől is elzárkózott. Az év elején kiderült, mi áll ennek a hátterében: Erikssonnak hasnyálmirigyrákja van.

– A legjobb esetben egy évem van hátra. Otthon ülhetnék, és sajnálhatnám magam, hogy miért pont én jártam így. De mindig pozitívan kell nézni az életet. Igen, ez nagy szerencsétlenség, viszont nincs értelme még jobban megnehezíteni ezt magamnak – magyarázta.

Jürgen Klopp is azonnal Sven-Göran Eriksson mellé állt 

A szomorú hír hallatán a Liverpool szurkolói összefogtak, hogy valóra váltsák az egykori angol szövetségi kapitány nagy álmát. A Vörösök legendás játékosai március 23-án az Ajax korábbi nagyjaival csapnak össze az Anfielden egy jótékonysági mérkőzés keretén belül, és ma hivatalos lett, hogy Eriksson is ott lesz a Vörösök edzői stábjában Ian Rush, John Barnes és John Aldridge mellett. Amikor Eriksson szerepvállalása felvetődött, a legendás szakvezető jelezte, természetesen elfogadná a felkérést. Jürgen Klopp pedig azonnal azt mondta, hogy erre a napra örömmel átadja az irányítást kollégájának a kispadon.

A Liverpool ma azt is bejelentette, hogy többek között Jerzy Dudek, Martin Skrtel, Fabio Aurelio és Djibril Cisse biztosan ott lesz a pályán, Ryan Babel pedig mindkét csapatban játszik majd, hiszen ő az Ajax és a Liverpool együttesét is erősítette.

Borítókép: Sven-Göran Eriksson az angol válogatott szövetségi kapitányaként az Anfielden (Fotó: Reuters)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.