A magyar NBA-legenda szerint a férfiválogatott nem játszott okosan

A magyar férfikosárlabda-válogatott meglepetésre rosszul kezdte el a jövő évi Európa-bajnokság selejtezőit, mert 70-65-re kikapott Izlandon. Az NBA történetének eddigi egyetlen magyar játékosa, Dávid Kornél a helyszínen azt mondta, a csapat azt kapta az ellenféltől, amire számíthatott, ám nem játszott okosan, és ezért veszített. Az új szövetségi kapitány, Gasper Okorn beismerte, győzni hozta el a válogatott Izlandra, de a végén a csapata rosszul reagált a házigazdák játékára.

2024. 02. 23. 11:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erre azért senki sem számított, holott azt kaptuk, amire számítottunk. Elsőre talán zavaros ez a mondat, pedig pontosan lefedi azt, ami a magyar férfikosárlabda-válogatottal történt csütörtökön este Izlandon. A csapat megkezdte a selejtezőket a jövő évi Európa-bajnokságra, ráadásul új korszakot is nyitott azzal, hogy augusztusban lemondott a posztjáról Ivkovics Sztojan, aki tíz év és remek eredmények után távozott, új szakvezető érkezett, a Szombathelyről ismert, ott bajnoki címeket is nyert Gasper Okorn tehát most, Reykjavikban debütált.

Gasper Okorn talán nem hitt a szemének az eredményt látva. Forrás: Fiba.com

Arra ő is számított, mindenkivel egyetemben, hogy Izlandon nehéz dolga lesz a válogatottnak, annak ellenére, hogy az ellenfél mögöttünk áll a világranglistán. A sportág azonban Európa északi részén rengeteget fejlődött, és mindenki tudta, hogy az izlandiak hihetetlenül gyors, agresszív, kellemetlen stílusban kosárlabdáznak, és nehéz ellenük kibontakozni. És valóban, ezt is kaptuk, csütörtök este minden labdáért, a pálya területének minden négyzetcentiméteréért és minden pontért keményen meg kellett dolgozni.

Ez tehát nem volt meglepetés, az viszont igen, hogy a magyar válogatott a legfontosabb percekben erre nem tudott jól reagálni, és 70-65-ös vereséget szenvedett úgy, hogy a harmadik negyed derekán még 47-38-ra vezetett. Magánemberként elutazott Reykjavikba megnézni a meccset Dávid Kornél, az NBA történetének eddigi egyetlen magyar játékosa is, aki a találkozó előtt elmondta, milyen játékra számít Izlandtól – és az be is jött.

 

Hiányzott egy vezér

– Ma már tényleg senki ellen sem lehet biztosra menni, és tényleg azt kaptam, amit vártam – erősítette meg. – Az izlandiak az agresszív védekezéssel kitoltak minket gyakran a felezővonalig, folyamatosan súrolták a faulthatárt, mi pedig nem játszottunk elég okosan. Állt a labda, holott ennek a stílusnak éppen az az ellenszere, hogy járatni kell, sokat és gyorsan passzolni. Arra azért nem számítottam, hogy kikapunk, és ezek után el tudom képzelni azt is, hogy Izland a két másik csoportellenfelet, az olaszokat és a törököket is megszorongatja.

Tegyük hozzá: ezúttal nagyon hiányzott egy olyan vezéregyéniség is, aki a mérkőzés egészében össze tudta fogni a csapatot, aki Dávid Kornél szavaival élve okosan kézbe vette volna az irányítást. Voltak villanásai Hanga Ádámnak és Vojvoda Dávidnak, Perl Zoltán dicsérhető a leginkább, ám sokat mondó, hogy egyedül ő jutott el tíz pont fölé a magyar válogatottból.

Keller Ákos beszélget a játékvezetővel. Forrás: Fiba.com

A meccset követő sajtótájékoztatón a szemlátomást nagyon letört Keller Ákos szerint is a csapat tudta, hogy nehéz dolga lesz, de felkészültek, és a meccs nagy részében mindent jól csináltak.

– Az utolsó negyedben sajnos átvettük az izlandiak ritmusát, a kelleténél gyorsabban akartunk játszani, és elvesztettük a saját ritmusunkat. Nincs más hátra, készülünk a vasárnapi meccsre – tette hozzá a Falco centere.

 

Plusz kilencből mínusz kilenc

Gasper Okorn is azt mondta a találkozó után, hogy Izland pontosan azt nyújtotta, amire számított, ám a vereséggel a lelke mélyén ő sem számolt. Az biztos, hogy nem ilyen bemutatkozást várt a válogatott kispadján, ám azt feltétlenül meg kell említeni, hogy mindössze négy napja volt a csapattal dolgozni, és még csak egy felkészülési meccs sem adatott meg neki az általa elképzelt játék kialakítására, azaz rögtön a mély vízben kellett elkezdnie úszni.

– Többé-kevésbé megcsináltuk, amit akartunk, a negyedik negyed elejéig kontrolláltuk a meccset, vezettünk kilenc ponttal, aztán sok mindent elrontottunk. 

Nem voltunk eléggé türelmesek, túl gyorsan hoztunk döntéseket, míg Izland elkezdett nagyon agresszívan játszani, amire nem találtuk a választ.

A fontos pillanatokban elkövetett hibáink miatt visszajött a mérkőzésbe a rivális, plusz kilencről mínusz kilenc lett, ez a rossz periódus eldöntötte a kimenetelt. Amikor felzárkóztunk három pontra, három dobást is elrontottunk. Tragédia nem történt, de nem ezért érkeztünk ide.

Tragédia tényleg nem történt, de a helyzet már az első forduló után nehézzé vált. Arra számítani lehet, hogy a csoport első és második helyét az olaszok és a törökök foglalják el, így nekünk egy év múlva, az Izland elleni visszavágón hat ponttal nyernünk kell az Eb-t jelentő harmadik pozícióért, de ez csak akkor elég, ha a vetélytárs nem nyer több meccset. Ha igen, akkor nekünk is kell a bravúr. Erre máris itt a lehetőség: vasárnap 18 órakor (tv: M4 Sport+) Szombathelyen a magyar válogatott Olaszországot fogadja.

 

Borítókép: Vojvoda Dávid tör kosárra az izlandi válogatott ellen (Forrás: Fiba.com)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.