Meggondolta magát válogatott klasszisunk, ő is beáll a sorba

Sebők Balázs szerint az álom kategóriája, hogy a magyar jégkorong-válogatott ott legyen a 2026-os olimpián, Sofron István pedig úgy fogalmazott, nagyobb bravúr kijutni az olimpiára, mint felkerülni az A csoportba. Az viszont elvárás, hogy a csütörtöktől szombatig tartó hazai rendezésű előselejtező tornát Magyarország megnyerje Spanyolország, Litvánia és Japán előtt. Ha ez sikerül, augusztusig ráérünk eldönteni, hogy álom vagy ritka bravúr kell a mieinktől a milánói részvételhez.

2024. 02. 08. 4:45
Sofron István
Sofron István (20) szerint ki lehet kapni, de mindig szívvel-lélekkel kell küzdeni. Fotó: Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olimpiai selejtezőként hirdetik a csütörtöktől szombatig a Tüskecsarnokban Magyarország mellett Spanyolország, Litvánia és Japán részvételével zajló tornát. Ám valójában ez csupán előselejtező, még pontosabban, a selejtezők harmadik fordulója. Egyetlen helyezésen múlik, hogy a magyar válogatott ez alól sem mentesül, de – megkockáztatjuk – ez nem is olyan nagy baj. A divízió I/A világbajnokság előtt így van egy extra válogatott összetartás, benne három tétmérkőzéssel.

SEBŐK Balázs; Sofron istván, jégkorong-válogatott, olimpiai selejtező, A csoport, feljutás, álom,
Sebők Balázs a legpiacképesebb magyar jégkorongozó. Fotó: MTI/Illyés Tibor

A papírforma alapján az egyaránt a divízió I/B-be tartozó Spanyolország és Litvánia ellen kötelező a győzelem, a továbbjutás a magyar válogatotthoz hasonlón divízió I/A-s Japán dől majd el.

Dániában tényleg bravúr kellene

Ha a magyar csapat megnyeri a tornát, akkor augusztusban Aalborgban a házigazda Dánia, Norvégia, valamint Szlovénia ellen küzdhet a milánói olimpiai részvételért. Igaza van Sebők Balázsnak és Sofron Istvánnak, ez az álom kategóriája, illetve a kijutás nagyobb bravúr lenne, mint fel-, avagy visszakerülni az A csoportba, ami idén kimondott célja a mieinknek.

A magyar esélyekről azért is fogalmazhatunk bátran, mert erős kerettel vágunk neki a tornának, légiósaink többsége – így mindenekelőtt Sebők Balázs, Galló Vilmos, Erdély Csanád, Hadobás Zétény – csatlakozott a kerethez, továbbá Hári János és Sofron István is vállalja a válogatottságot.

 

Sofronra a hazai közönség és a csapatszellem hatott

A finnországi vb előtt és után különösen utóbbi volt bizonytalan a folytatást illetően. Sofron szeretett volna visszaigazolni Fehérvárra, de nem tartottak rá igényt, majd már idény közben csatlakozott a Csíkszeredához.

– Sokat gondolkoztam rajta, mi legyen. A novemberi tornát meccshiány miatt nem vállaltam, decemberben klubkötelezettség miatt nem jöhettem, most viszont érzek még erőt magamban, hogy tudok segíteni. Az is hatással volt rám, hogy hazai közönség előtt szereplünk és ott vannak a csapatban azok, akikkel tíz–húsz éve együtt játszom – mondta az érdeklődésünkre a 35 éves csatár.

Sofi is tudja, a papírforma magyar sikert ígér, de óva int attól, hogy Japánt lebecsüljük. Sebők Balázs ugyanerről azt mondta, ugyan mi vagyunk az esélyesek, de egy-egy mérkőzésen bármi megtörténhet.

Sebők: Reális az első hely, de…

– Önbizalommal telve érkeztem a válogatotthoz, most jól megyünk, nekem is jól megy, gólokat lövök, inkább a szezon első fele volt kemény. Más érzés lehet, hogy amíg a német ligában mi vagyunk a kis csapat, addig most, a Tüskecsarnokban mi vagyunk az esélyek. Ezzel együtt ugyanúgy fogok készülni, mint minden más mérkőzésre, engem ez nyugtat meg – tette hozzá a német Iserlohn csatára.

A magyar keret

Kapusok:
Bálizs Bence (Sparta Sarpsborg, norvég), Hetényi Zoltán (DEAC), Vay Ádám (HK Poprad, szlovák)

Hátvédek:
Falus Ádám (FEHA19), Fejes Nándor (Gyergyói HK), Hadobás Zétény (Visby/Roma, svéd), Horváth Milán (Briancon, francia), Kiss Roland (Hydro Fehérvár AV19), Ortenszky Tamás (Martigny, svájci), Pozsgai Tamás (BJAHC), Stipsicz Bence (Hydro Fehérvár AV19)

Csatárok:
Erdély Csanád (Esbjerg, dán), Galló Vilmos (Linköping, svéd), Hári János (Hydro Fehérvár AV19), Horváth Bálint (Briancon, francia), Mihály Ákos (Hydro Fehérvár AV19), (FTC-Telekom), Nagy Krisztián (BJAHC), Nemes Márton (Mora, svéd), Németh Kristóf (Hydro Fehérvár AV19), Sárpátki Tamás (Gyergyói HK), Sebők Balázs (Iserlohn, német), Sofron István (SC Csíkszereda), Terbócs István (Hydro Fehérvár AV19)

A torna programja

csütörtök:
Litvánia–Japán 15.00
Magyarország–Spanyolország 18.30

péntek:
Spanyolország–Japán 16.30
Magyarország–Litvánia 20.00

szombat:
Litvánia–Spanyolország 16.30
Japán–Magyarország 20.00

Borítókép: Sofron István jól játszott a tamperei világbajnokságon (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.