Vogel ismét igazolta, ő a büntetőpárbaj királya

Ahogy arra számítani lehetett, végig kiélezett mérkőzést játszott Magyarország és Olaszország a Dohában zajló vízilabda-világbajnokságon, a D csoport 2. fordulójában. Az olaszok talán kicsit frissebbek és élesebbek voltak, nekik fontosabb is volt a siker, közelebb álltak a győzelemhez, de a hajrában a mieink egyenlítettek, majd a büntetőpárbajban Vogel Soma ismét legyőzhetetlen volt, 9-9 után az ötmétereseket 6-5-re megnyertük és vele a meccset is. Ezzel lényegében eldőlt, hogy a magyar válogatott egyenesen bejut a legjobb nyolc közé.

2024. 02. 07. 19:46
Vogel Soma
Fotó: MVLSZ/Kovács
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak hanem Kásás Tamás is megérkezett Katarba, s korábbi játékostársa, az immár az elnöki tisztséget betöltő Madaras Norbert társaságában nézte a mérkőzést. Három olimpiai bajnok, összesen hat ökarikás arany birtokosa, ám az olaszok ellen egyikük sem játszott. Kásás és Madaras játékosként már a múlt, Varga Dénes viszont most is tagja a keretnek, de miként szövetségi kapitány még hétfőn elmondta, a betegsége után időre van szüksége, hogy felvegye a ritmust. A rutinos Dumi mellett az egyik újonc, Tátrai Dávid maradt ki az Olaszország ellen benevezett keretből.

magyarország, olaszország, vízilabda-vb, magyar vízilabda-válogatott, Doha, Vogel Soma, Del Lungo, Varga Dénes
Megérkezett Varga Dénes és Kásás Tamás is, egyre népesebb a magyar szurkolótábor. Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó

– Del Lungo ismer mindenkit, viszont szeret kottából védeni, ugrik oda, ahová várja a lövést. Picit váratlanabb lövésekkel kellene operálni, de azt sem ész nélkül, nem belelőve a mozgásba, mert abból le fognak fordulni, ha nem lesz gól – előzetesen az olasz kapus szerepét emelte ki mint döntő tényezőt.

 

Remeklő kapusok, félidőben döntetlen

Ugyanezt az olaszok is elmondhatták volna Vogel Somáról. Mindkét kapus igazolta félelmetes hírét, nem hogy a gólokért, a lövésekért is keményen meg kellett dolgozni. Az első negyed 2-2-re végződött, a másodikban a mieink elhúztak 4-2-re, de az utolsó másfél perc rosszul alakult, s egyenlítettek az olaszok 4-4-re.

A harmadik nyolc perc rosszul kezdődött, Di Fulvio góljával már az olaszok vezettek, majd jött egy duplán számító támadás. ziccerben Del Lungo fejét találta el, a kipattanó labda Di Fulvio elé vágódott, aki egyedül vezette rá a labdát Vogelre és nem is hibázott, 4-6. Kicsit aggódtunk, különösen, mert az olaszok elleni Eb-csoportmeccs egyik hősének, Nagy Ádámnak nem ment a játék, de szerencsére akadt helyettes, Manhercz szemtelen gólt dobott, majd Vigvárinak két rossz lövés sem szegte az önbizalmát, és a második góljával feljöttünk egy gólra, majd 12 másodperccel a dudaszó előtt Vámos egyenlített (7-7).

Döntetlenről indult tehát az utolsó nyolc perc. Elléptek az olaszok két góllal (9-7), elúszni látszott a meccs, de másfél perccel a vége előtt Jansik Szilárd egy gólra faragta a hátrányt, majd Zalánki úszott meg és egyenlített (9-9)!

Zalánki Gergő, büntetőpárbaj, Vogel Soma, nyolc között, vízilabda vb, Magyarország, Olaszország
Zalánki Gergő dobta be a mindent eldöntő ötméterest. Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó

Büntetőpárbajban dőlt el

Sőt, Vogel védése után a mieink támadhattak a győzelemért. Sajnos gyors labdavesztés után halvány olasz esély következett. Az olasz szakvezető, Alessandro Campagna időt kért. Az utolsó olasz kísérletet Vogel védte, így maradt a 9-9, de döntetlen már nincs, következett a büntetőpárbaj. Bizakodtunk, hiszen ennek a műfajnak a specialistája, a fukuokai vb-döntőnek is ő volt a hőse.

 

Di Somma kezdésként mellélőtte, bevágta (1-0).
Vogel a második olasz lövést (Renzuto) kivédte, Manhercz sem hibázott (2-0).
Echenique belőtte, ahogy Zalánki is (3-1).
Presciutti bevágta, Jansik már a győzelemért dobott, de Del Lungo védett (3-2).
Cannella is eredményes volt, Angyal is hibázott (3-3).

Folytatódott…

Di Somma ezúttal nem hibázott, ahogy Vámos sem (4-4).
Renzuto és Manhercz keze sem remegett meg. (5-5).
Echenique lövését védte Vogel, Zalánki másodszor is bevágta (6-5).

Mindez megnézhető az M4 Sport videóján.

Megvan, legyőztük Olaszországot és ott vagyunk a legjobb nyolc között. Pénteken a Kazahsztán elleni csoportmeccs ugyanis csak formaság, garantáltan nagy különbségű sikerrel.

 

Varga Zsolt: Nem játszottunk igazán jól

– Ezt a mérkőzést úgy nyertük meg, hogy nem játszottunk jól – ismerte el sportszerűen Varga Zsolt a mérkőzés után, majd hozzátette: – Az ilyen meccseken keresztül leszünk újra egységes csapat. A játékunk ritmusa még alacsonyabb állapotban van, közel sem százszázalékos. Egy ilyen stresszes meccs nagyon sokat kivesz a játékosokból, viszont az, hogy ilyen körülmények között nyertünk, hogy visszajöttünk másfél perccel a vége, az nagyon sok erőt adhat.

Ki állítja meg a mienket, ha majd jól is játszanak? – tehetjük fel a költői kérdést.

Vízilabda-vb, D csoport, 2. forduló:
Magyarország–Olaszország 15-14 (2-2, 2-2 3-3, 2-2, 6-5) – ötméteresekkel.
Gólszerzők: Manhercz, Vigvári Vi., Zalánki 2-2, Fekete, Vámos, Jansik Sz. 1-1, illetve Di Fulvio 3, Echenique 2, Di Somma, Velotto, Marziali, Fondelli 1-1.

A másik mérkőzésen: Románia–Kazahsztán 25-3.

A csoport állása: 1. Magyarország 5 pont, 2. Olaszország 4, 3. Románia 3, 4. Kazahsztán 0.

Borítókép: Vogel Soma extázisban az Olaszország elleni mérkőzésen (Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.