Oda az olimpiai álmunknak, az éjjel egy „mocskos” gól összetörte + videó

Nem jutott tovább a magyar férfi jégkorong-válogatott a 2026-os téli olimpia utolsó kvalifikációs körébe, mert a budapesti selejtezőtorna zárómérkőzésén, szombat éjjel 2-1-re kikapott a japán csapattól. Az ázsiai együttes a záró harmadban bő két perc alatt duplázott, ezzel vívta ki a továbbjutást.

2024. 02. 11. 7:12
null
Budapest, 2024. február 10. A magyar csapat a férfi jégkorong olimpiai selejtezõsorozat budapesti tornájának harmadik fordulójában játszott Magyarország - Japán mérkõzés végén a Tüskecsarnokban 2024. február 10-én. Japán-Magyarország 2-1. MTI/Hegedüs Róbert Fotó: Hegedüs Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Don MacAdam szövetségi kapitány együttese előzőleg a spanyolokat 7-3-ra, a litvánokat pedig 7-1-re verte a Tüskecsarnokban, így készülhetett a japánok elleni sorsdöntő csatára. A litvánok ellen remeklő csapaton nem változtatott MacAdam, maradtak a támadósorok, a védőpárok és a kapuban is Bálizs Bence állt. Gyorsan háromszor is emberhátrányba kerültek a hazaiak, de ebből nem született gól, és abból sem, hogy a magyarok 1:44 percig kettős emberelőnyben játszottak. A folytatás hasonlóan alakult, rengeteg volt a kiállítás, végül a 37. percben Sofron István bődületes erejű lövésénél a korong utat talált a kapuba. Ez volt a történelmi, 100. magyar gól Japán ellen. Bálizs Bencének ebben a szakaszban akadt egy hatalmas, akrobatikus védése lepkéskesztyűvel, egyszer pedig a kapuvas mentette ki.

SOFRON István
Itt még Sofron István gólját ünnepli válogatottunk (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

A záró harmad japán büntetőlövéssel indult, Bálizs lábbal védett, ám a 44. percben emberelőnyben Nakadzsima Sogo egyenlített. 2:02 perc múlva a kapu előtti betörésből Halliday Jiei szedte össze a szabad korongot és vágta a hálóba. Erősen nyomtak a hazaiak, de egy újabb létszámfölényes két perc maradt kihasználatlanul. A hajrában a kapust is levitte a házigazda csapat, de nem sikerült betalálni, így elmaradt a továbbjutás, a japánok készülhetnek a nyár végi kvalifikációra.

Az örökmérlegben ez volt a 18. japán győzelem 17 vereség mellett.

Don MacAdam: Nem tudok hibáztatni senkit

Don MacAdam szövetségi kapitány: – Majdhogynem lehetetlen ezen a szinten, de igazából bármelyik szinten egy góllal jégkorong-mérkőzést nyerni. Az előző két mérkőzésen egyaránt 7-7 gól szereztünk, most, a legfontosabb találkozón egyet. Keményen dolgoztunk, megvoltak a helyzeteink, de képtelenek voltunk belőni a korongot a kapuba. Sok kiállításunk volt, ami sosem jó, ezzel együtt ezeket jól hatástalanítottuk, Bálizs Bencének is volt bravúrja a büntető alkalmával. Nem tudok hibáztatni senkit, mert jól dolgoztunk, az edzők jó munkát végeztek, felkészülten érkeztünk, készen álltunk. Remélem, tudunk a maiból tanulni: az egyszerű játék célra vezetőbb, és mindenkinek minden képességét és tudását bele kell tenni a jégen, minden egyes alkalommal. A japán válogatott valóban két hetet együtt készülhetett a tornára, ez nyilván egy előny volt a számukra, a mi játékosaink közül többen vasárnap is játszottak meccset, hétfőn kezdődött az összetartás, ezt a jövőben jobban kell kontrollálni. De ez egyáltalán nem kifogás, ettől még megvoltak a helyzeteink, de nem lőttük be a korongot a kapuba. A japánok jól és keményen dolgoztak, bizonyos helyzetekben szerencsések voltak, így meg tudták nyerni a meccset, merthogy mi nem tudunk gólt lőni. Ennyire egyszerű az egész – fogalmazott a szakvezető a magyar szövetség honlapján.

 

Nagy a csalódottság a magyar válogatottnál

Erdély Csanád csapatkapitány az M4 Sportnak azt nyilatkozta: magukban kell keresni a hibát.

– Nagyon csalódottak vagyunk. Nem használtuk ki a helyzeteinket, és jobban kellett volna összpontosítani, erőszakosabbak is lehettünk volna. Az olyan korongokból, amelyek megszerzéséért 50-50 százalék az esély, többet kell elhozni – fogalmazott.

Szilassy Zoltán, a válogatott másodedzője is kiemelte, hogy a helyzetek értékesítése nem sikerült, egy lőtt góllal ritkán lehet meccset nyerni, de a két kapott góllal még lehetne.

– Kimaradtak a szimpla emberelőnyök és egy dupla is, 37 kapura lövésünk volt, de csak egyszer találtunk be. A japánok a záró harmadban határozottabbak voltak a mi kapunk előtt a második gólnál, és szereztek egy „tunkolós, mocskos” gólt, amivel végül nyertek. Sok kiállításunk is volt, ebből több a saját kapunktól távol. Így nem lehetett nyerni – vélekedett.

Sofron István azt mondta, a japánok gólja úgy született, hogy a kapusunkat akadályozták.

A találkozó góljai ITT tekinthetők meg.

Eredmény, 3. forduló: Japán–Magyarország 2-1 (0-0, 0-1, 2-0), gól: Nakadzsima (44.), Halliday (46.), illetve Sofron (37.)

A végeredmény: 1. (és továbbjutott) Japán 9 pont, 2. Magyarország 6, 3. Litvánia 3, 4. Spanyolország 0.

Borítókép: A magyar csapat a férfi jégkorong olimpiai selejtezősorozat budapesti tornájának harmadik fordulójában játszott Magyarország–Japán mérkőzés végén a Tüskecsarnokban (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.