Hakan Sükür neve már szitokszó, a török futball kitörne a káoszból

A magyar labdarúgó-válogatott péntek este Törökország ellen vívja idei első mérkőzését. Mindkét csapat selejtezőcsoportjának megnyerésével jutott ki az idei németországi Európa-bajnokságra, s mindkét kispadon olasz mester ül Marco Rossi és Vincenzo Montella személyében. A legendák megbecsülésében viszont nagyobb nem is lehetne az eltérés. A meccs helyszíne a magyar válogatott gólrekordere, Puskás Ferenc nevét viseli, a török csúcstartó, Hakan Sükür nevét viszont ki sem szabad ejteni Törökországban.

2024. 03. 20. 5:27
Germany - Turkey 18 November 2023, Berlin: Soccer: International match, Germany - Turkey, Olympic Stadium. The Turkish team cheers for coach Vincenzo Montella (M). IMPORTANT NOTE: In accordance with the regulations of the DFL German Football League and the DFB German Football Association, it is prohibited to use or have used photographs taken in the stadium and/or of the match in the form of sequential images and/or video-like photo series. Photo: Federico Gambarini/dpa (Photo by FEDERICO GAMBARINI / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Montella a kupac közepén, a török válogatott a novemberi, Németországi elleni felkészülési meccsen győzelmet ünnepelhetett Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Federico Gambarini
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A török futball aranykora a 2000-es évtized volt: 2002-ben a világbajnokságon, 2008-ban az Európa-bajnokságon lett bronzérmes Törökország válogatottja. Előbbi csapatnak még tagja volt Hakan Sükür, aki ötvenegy góljával a mai napig fölényesen vezeti a török válogatott örök-góllövőlistáját. A dél-koreai világbajnoki bronzdöntőben Hakan Sükür a vb-k történetének leggyorsabb gólját lőtte, ennek megemlítése azonban a legutóbbi világbajnokság alatt egy török kommentátor állásába került.

Hakan Sükür labdarúgás Törökország Dél-Korea vb-rekord gyors gól török labdarúgó-válogatott
Hakan Sükür a 2002-es világbajnokság Dél-Korea elleni bronzmeccsén már a tizenegyedik másodpercben gólt lőtt (Fotó: AFP/Jimin Lai)

Hakan Sükür, az eltörölt legenda

Hakan Sükür ünnepelt futballhős volt Törökországban. 1994-ben az esküvőjét élőben közvetítette a török állami televízió. A ceremóniát Isztambul akkori polgármestere, Recep Tayyip Erdogan vezette, Hakan Sükür tanúja Fetullah Gülen volt.

Futballpályafutása lezárása után Hakan Sükür politikai pályára lépett, és 2011-ben bekerült a török parlamentbe, az Erdogan vezette Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) képviseletében.

2013 végén azonban kilépett a pártból, aminek következtében néhány hónappal később a 2010-ben átadott Sancaktepe Hakan Sükür Stadion neve Sancaktepe Városi Stadionra változott.

A korábbi futballista függetlenként kitöltötte 2015-ig szóló mandátumát, utána viszont elhagyta az országot, az Egyesült Államokba távozott, ahová hamarosan követte második felesége és három gyerekük. Törökországba nem térhet vissza, a terroristaként számontartott Gülenhez kötik, és elfogatóparancs van érvényben ellene.

Hiába lenne sportteljesítménye alapján a török futball legnagyobb legendája, Törökországban Hakan Sükür nevének kiejtése is főbenjáró bűn. Miután 2022-ben, a Marokkó–Kanada vb-meccsen Hakim Zijes korai, negyedik percben szerzett vezető gólja után Alper Bakircigil kommentátor megemlítette, hogy a leggyorsabb vb-gól rekordját továbbra is a török Hakan Sükür tartja, a második félidőt már nem ő közvetítette.

honfitársa vezeti ellenünk a törököket

Hakan Sükürről tehát hallani sem akarnak a törökök, a jelenlegi válogatott viszont tavaly véghez vitte azt, amire az elődök közül senki sem volt képes: megnyerte egy nagy világverseny előtt a selejtezőcsoportját.

A kulcsmeccs az októberi, eszéki 1-0-s győzelem volt Horvátország ellen, az olasz Vincenzo Montella ekkor debütált a török válogatott kispadján, amelyen azóta sem szenvedett vereséget: három győzelem és egy döntetlen a mérlege.

A nyári Európa-bajnokságon Törökország az F csoportban szerepel Portugália, Csehország és egy pótselejtezős válogatott (Grúzia, Görögország, Kazahsztán vagy Luxemburg) társaságában.

Jellemző a török viszonyokra, hogy a válogatott történetének legjobb selejtezősorozatát sem hozta le edzőváltás nélkül: bár a csapat Stefan Kuntz vezetésével is jól állt, az Örményország elleni 1-1-es döntetlen és a Japán ellen felkészülési mérkőzésen elszenvedett 4-2-es vereség után a német szakembernek mennie kellett, valószínűleg inkább játékosai éles és nyilvános kritizálása, semmint az eredmények miatt.

A török futballidénynek távolról sem ez volt a legnagyobb botránya: decemberben átmenetileg felfüggesztették a bajnokságot, miután Faruk Koca, az Ankaragücü akkori elnöke a lefújás után a pályán behúzott egyet a játékvezetőnek, majd éppen a válogatott szünet előtti utolsó fordulóban, múlt vasárnap a Trabzonspor szurkolói rohantak be a pályára, hogy megverjék a vendég Fenerbahce futballistáit. Utóbbi klub az eset után a hírek szerint a bajnokságból való visszalépését fontolgatja.

Kik alkotják a török válogatottat?

Montellának nem lesz egyszerű dolga a múlt heti botrány után, a keretében három Fenerbahce-futballista mellett a Trabzonspor kapusa, Ugurcan Cakir is szerepel.

A legnagyobb sztárok azonban légiósok. A Transfermarkt által legtöbbre taksált török futballista, a válogatott csapatkapitánya, Hakan Calhanoglu jó úton halad afelé, hogy az Internazionale alapembereként olasz bajnoki címet szerezzen. Salih Özcan a Dortmund, Orkun Kökcü a Benfica játékosa, míg Enes Ünal csapattársa a Bournemouthban.

Ha a káosz nem teszi tönkre, a török futballjövő is fényes lehet: a tizennyolc éves Kenan Yildiz a Juventus, a tizenkilenc éves Arda Güler a Real Madrid játékosa, igaz, egyelőre még egyikük sem tölt be kulcsszerepet klubjában.

Mikor lesz a Magyarország–Törökország meccs?

A Magyarország–Törökország mérkőzés pénteken 20.45-kor kezdődik a Puskás Arénában, a jegyek már elkeltek a találkozóra.

Borítókép: Montella a kupac közepén, a török válogatott a novemberi, Németországi elleni felkészülési meccsen győzelmet ünnepelhetett (Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP/Federico Gambarini)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.