A Fradi piros és fekete pontot is kapott Csányi Sándortól

Péntek délelőtt tartotta meg közgyűlését a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ), amelynek elnöke, Csányi Sándor beszámolójában értékelte a hazai futball helyzetét. A sportvezető nagyon elégedett a magyar válogatott helyzetével, elmondása szerint a nyári Európa-bajnokságon a csoportgyőzelemre törekszünk. Csányi Sándor a Ferencváros nemzetközi eredményeinek is örül, ugyanakkor fájlalja, hogy a Fradi keretében túl sok a légiós, míg a fiatalok nem kapnak elég lehetőséget az NB I-es csapatokban.

2024. 04. 05. 14:05
VARGA Barnabás Labdarúgó NB I - Mezőkövesd Zsóry Ferencváros FTC Fradi
Varga Barnabás berobbanásának örül Csányi Sándor, de az MLSZ-elnök szerint a Ferencváros túl sok légióssal játszik Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csányi Sándor nagy sikerről beszélhetett az MLSZ-közgyűlésen tartott beszámolójában. A magyar labdarúgó-válogatott tizennégy meccs óta veretlen, s csoportelsőként jutott ki a nyári Európa-bajnokságra. A hazai klubfutball helyzetét kritika is érte: Csányi Sándor ismét kifogásolta, hogy a fiatalok kevés, míg a légiósok túl sok lehetőséghez jutnak az NB I-ben. Utóbbiak közül sok található a Fradi keretében is, a zöld-fehérek azonban más fronton dicséretet kaptak a Magyar Labdarúgó-szövetség elnökétől.

Schäfer Andrásnak, Bolla Bendegúznak és Szoboszlai Dominiknek remélhetőleg az Eb-n is lesz oka az ünneplésre MLSZ magyar válogatott
Csányi Sándor a magyar válogatott kapcsán az Eb-csoportgyőzelemről is beszélt (Fotó: Mirkó István)

– Nagy sikernek tartom, hogy az idei Európa-bajnokságra egyenes ágon jutott ki a magyar válogatott, úgy, hogy megelőztük a világranglista hetedik helyén álló Szerbiát – idézi a Csakfoci.hu Csányi Sándor beszámolóját. – Talán ennél is nagyobb szó, hogy tizennégy mérkőzés óta nem kaptunk ki, hat meccsen pedig gólt sem kaptunk. A fiatalok beépítése is folytatódott, Csoboth Kevin, Kata Mihály, Horváth Krisztofer és Szuhodovszki Soma is bekerült, és van egy nagy felfedezett, aki már nem fiatal: Varga Barnabás.

Csoportgyőzelemre törünk

Csányi Sándor szerint hetvenöt százalék az esélye annak, hogy csapata bejut az Eb-n az egyenes kieséses szakaszba, azaz a legjobb tizenhat közé.

– Azt is elfogadnám, ha a legjobb csoportharmadikok között jutnánk tovább az Eb-n, de arra törekszünk, hogy megnyerjük a csoportot, annak ellenére, hogy a csoportellenfelek is nagyon erősek – szögezte le a sportvezető.

A Paks jó példa, a Fradi piros és fekete pontot is kapott

Nem mindennel lehet ugyanakkor elégedett Csányi: a korosztályos válogatottaktól és az NB I nézőszámában előrelépést vár, emellett ismét hangsúlyozta, hogy több lehetőséget kellene adni a magyar fiataloknak az élvonalbeli bajnokságban.

– Régi problémaként szoktuk emlegetni, hogy kevés a magyar játékos a bajnokságban. Nem vagyok a külföldiek ellen, ha nagyon jó színvonalú játékosok jönnek, az jó a bajnokságnak, lehet kitől tanulni, de amikor túl sok van és közöttük sok középszintű, azt pénzkidobásnak érzem. Hiába próbáljuk a fiatalok játékperceit felfelé nyomni, az U21-es futballisták játékpercszáma az NB I mostani szezonjában lecsökkent a 2022/23-as idényhez képest. 

A Paks jó példa, csak magyarok vannak, és ott van a tabellán, ahol, bízom benne, hogy ezt több magyar csapat fogja majd másolni. Amióta a Vidiben több magyar van, sikeresebb a csapat, Garancsi István tulajdonosnak pedig kevesebbe kerül.

Légiósokból a legjobb hazai csapatban, a Ferencvárosban sincs hiány, ugyanakkor Csányi Sándor kiemelte, hogy az FTC a nemzetközi porondon sokat segít a hazai labdarúgásnak.

– Sokszor kritizáljuk, hogy kevés a magyar játékos a Fradiban a pályán. Nálam ez a fekete pont, a piros pont pedig az, hogy nagyon sokat köszönhet a magyar foci a Ferencvárosnak, amely nagyon sok koefficienst gyűjtött össze az elmúlt évek eredményei alapján, így feljött az NB I-es bajnokság a 23. helyre a ranglistán.

Mikor lesz Bajnokok Ligája-döntő a Puskás Arénában?

Bár a Ferencváros egymás után két idényben is megélte az európai kupatavaszt, nemzetközi kupadöntőtől még messze van. A Puskás Aréna viszont tavaly otthont adott az Európa-liga fináléjának, ezt pedig hamarosan követheti egy budapesti Bajnokok Ligája-döntő is.

– Beadtuk a pályázatot, a kormány pedig döntött arról, hogy megad minden garanciát, ami egy ilyen nemzetközi mérkőzéshez szükséges. Ez alapján joggal gondolhatjuk, hogy 2026-ban vagy 2027-ben itt rendezik majd a BL-döntőt, erről májusban születik meg a döntés.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.