Decsi Tamás megsérült, kikerülhet a kardcsapatból

A bázeli vívó Európa-bajnokság második napján sem jutott elődöntőbe egyetlen magyar vívó sem. Kondricz Kata a női tőrözők mezőnyében nyolcadik lett, a férfi kardozók közül senki sem jutott be a negyeddöntőbe, Rabb Krisztián volt a legjobb magyar a 11. helyével. Ráadásul Decsi Tamás, egyelőre kérdéses, hogy a csapatversenyben pástra léphet-e az Eb-n.

2024. 06. 19. 18:15
A világbajnok magyar férfikardcsapat Milánóban 2023-ban: Gémesi Csanád, Szilágyi Áron, Decsi Tamás, Szatmári András
Szatmári András (jobbra) kihagyja az Eb-t, szerdán Decsi Tamás (mellette) s megsérült)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A párizsi olimpia előtt vívócsapataink közül a férfi kardozók összetétele a leginkább kérdéses. Korábbi egyéni világbajnokunk, Szatmári András sérülése miatt kihagyja az Európa-bajnokságot, s Bázelben csatlakozott a maródiak listájához Decsi Tamás is. A rutinos vívó szerdán a csoportkör alatt lépett vissza az Eb egyéni versenyétől, a vizsgálatok alapján ma dől el, hogy a vasárnapi csapatversenyen pástra léphet-e. Ha nem, Iliász Nikolász ugrik be a helyére.

240526_1063_DCS
Szilágyi Áron sem parádézott az Eb-n, a kardcsapattal még javíthat (Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba)

Többi kardozónk sem szerdai szereplésével biztosította be olimpiai szereplését. A háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnak persze erre már nincs is szüksége, mindenesetre az Eb-n ő már a legjobb tizenhat közé sem jutott be. Az idei magyar bajnokság két döntősének, Gémesi Csanádnak és Rabb Krisztiánnak ez még összejött, de a negyeddöntő már egyiküknek sem. A fiatal Rabb Krisztián tizenegyedik pozíciója jelentette a legjobb magyar helyezést, ennél bizony jobb eredményben bíztunk.

A csapatversenyre a franciák és az olaszok sokkal több önbizalmat gyűjtettek, mint a mieink, előbbiek négy, utóbbiak három vívóval képviseltették magukat a legjobb nyolc között.

Lengyel veszedelem az Eb-n

Az előzetes várakozásokkal ellentétben tegnap nem is férfi kardban, hanem női tőrben született a legjobb magyar eredmény: Kondricz Kata jutott be a negyeddöntőbe. Ott a lengyel Julia Walczyk-Klimaszyk győzte le, aki korábban, még a legjobb tizenhat közé jutásért olimpiai kvótásunk, Pásztor Flóra ellen is nyert. Pásztorral azonos fordulóban búcsúzott Mohamed Aida, míg Lupkovics Dóra a legjobb hatvannégy között esett ki. Pásztor Flóra a kiesése után könnyeivel küszködve nyilatkozott az M4 Sport helyszíni stábjának.

– Mint minden vereség, ez is nagyon megvisel. Próbálom túltenni magam rajta, mert kicsit unom, hogy mindig csak egy kevés kellene ahhoz, hogy elkapjak egy jó vívót. A szezonomat ez jellemezte, hogy jó vívókkal nagyon jó asszókat vívok, nagyon pici hiányzik, de nem tud átfordulni. Nagyon remélem, hogy egyszer azért át fog.

Azt már csak mi tesszük hozzá: Párizsnál jobb helyszín nem is kell a fordulathoz.

Csütörtökön a férfi párbajtőrözők és a női kardozók egyéni versenyével folytatódik az Európa-bajnokság, péntektől vasárnapig pedig a csapatversenyeket rendezik Bázelben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.