Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Kiderült, kit javasolnak a Nemzet Sportolója címre

A Nemzet Sportolói társaságuk új tagjának az olimpiai bajnok úszó Wladár Sándort javasolják, aki az elit társaság legfatalabb tagja lesz. Érdekesség, hogy a Nemzeti Sport a döntés előtt szavazást rendezett az olvasói körében, és ezen Wladár csak a negyedik helyen végzett Hegedüs Csaba, Török Ferenc és Regőczy Krisztina mögött.

2024. 06. 13. 12:46
WLADÁR Sándor
Budapest, 2024. január 8. Wladár Sándor olimpiai bajnok úszó, a Magyar Úszó Szövetség elnöke az M4 Sport-Az Év Sportolója Gálán a Magyar Állami Operaházban 2024. január 8-án Fotó: MTI/Hegedüs Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sportlövő olimpiai bajnok Hammerl László május 3-i halálával megüresedett egy hely a Nemzet Sportolói között, és a sporttörvény alapján a címmel rendelkezők, tizenegyen tehetnek javaslatot az új tagra, akit a sportért felelős államtitkár terjeszt fel, majd a jelöltről a kormány dönt. Ám ez gyakorlatilag már formaság. A testület tagja az lehet, aki a 60. életévét betöltötte, sportolóként kimagasló eredményt ért el, és versenyzői pályafutása után is fontos szerepet játszott a hazai sportéletben.

Hammerl Lászlót június 10-én búcsúztatták el (Fotó: NS/Dömötör Csaba)

A Nemzet Sportolója jelenleg Balczó András, Faragó Tamás, Jónyer István, Weltner Györgyné Ivánkay Mária, Kamuti Jenő, Bíróné Keleti Ágnes, Magyar Zoltán, Portisch Lajos, Sági Györgyné Rejtő Ildikó, Schmitt Pál és Vaskuti István.

 

Wladár Sándor a legfiatalabb lesz a Nemzet Sportolói között

 S ők úgy döntöttek, hogy az 1980-as moszkvai olimpián 200 méteres hátúszásban győztes Wladár Sándort, a Magyar Úszószövetség 60 éves elnökét javasolják. Wladár értelemszerűen a legfiatalabb tag lesz.

Wladár Sándor a Magyar Úszószövetség honlapjának a következőket nyilatkozta:

– Mély meghatódottsággal és hatalmas tisztelettel állok a legendák döntése előtt, amelyet Schmidt Ádám államtitkár úr, a Nemzet Sportolói részéről pedig Schmitt Pál közölt nemrég telefonon. Annyira hihetetlen, hogy ez megtörténhetett, hogy ott lehetek mostantól velük, közöttük… Egészen különleges elismerés, hogy rám gondoltak a megannyi kiválóság között, ők, sportágaik legjobbjai, az ország büszkeségei. Lehetetlen küldetés a különböző sportok legjobbjait egymással összevetni, ezért csakis arra gondolhatok, hogy ez az elismerés nem is csak nekem, hanem a magyar úszósportnak, a 127 éves történetünknek, az eredményeinknek, egykori edzőimnek és csapattársaimnak, elhunyt szüleim emlékének és persze jelenlegi kollégáimnak legalább annyira szól. Ők hosszú évek óta támogatnak, vállvetve dolgozunk a sportágunkért, azaz amikor köszönetet mondok a Nemzet Sportolóinak, azt mindannyiuk nevében teszem. Általuk, az úszósport és a magyar sport szolgálata által többé váltam emberként – és csakis azt ígérhetem, a jövőben is hasonló alázattal és elkötelezettséggel teszem majd a dolgom, mert ezt a mostani elismerést egyszer kell kiérdemelni, utána azonban folyamatosan bizonyítani kell, hogy valóban méltó vagyok rá.

Érdekesség, hogy a döntés előtt a Nemzeti Sport szavazást rendezett az olvasói körében, és ezen Wladár csak a negyedik helyen végzett Hegedüs Csaba olimpiai bajnok birkózó, Török Ferenc kétszeres olimpiai bajnok öttusázó és Regőczy Krisztina olimpiai ezüstérmes jégtáncos mögött. Hegedüs 75 éves, Török 88 éves, Regőczy 69 éves, s korábban már mindhárman többször voltak azok között, akiket sajnálatos halálozások után szívesen láttak volna a Nemzet Sportolója címet megkapó kiválóságok között. De most sem kerültek be a kiválasztottak közé. A kérdés bizonyára most sokakban megfogalmazódik: a mai döntésből sértődés lesz?

Nyilván nem volt könnyű dolguk a Nemzet Sportolóinak, amikor döntöttek, és természetesen Wladár Sándor megérdemli, hogy közéjük kerüljön. Amikor Moszkvában olimpiai bajnok lett, a magyar úszósportnak 28 év után szerzett ökarikás aranyat. Sportvezetőként 2017-ben nehéz helyzetben vette át a Magyar Úszószövetség vezetését, regnálása alatt pedig két nagy sikerű világbajnokságnak is otthont adtunk (2017, 2022).

A Nemzeti Sport szavazásának eredménye:

1. Hegedüs Csaba – 30,5 százalék, 742 szavazat
2. Török Ferenc – 11,4, 277
3. Regőczy Krisztina – 11,2, 273
4. Wladár Sándor – 10,1, 246
5. Németh Miklós – 8,6, 210
6. Dunai Antal – 6, 145
7. Más – 5,1, 124
8. Gyenge Valéria – 4.4, 108
9. Pézsa Tibor, Szabó Bence – 3,5, 85
11. Mizsér Attila – 2,3, 56
12. Kocsis Ferenc – 1,8, 45
13. Fábián László – 1,6, 38

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.