Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Az olimpia miatt szakítanak a párizsi hagyománnyal, ez izgalmas lehet

Szombaton kezdődik a Tour de France, méghozzá a francia kerékpáros-körverseny történetében először Olaszországban. Tadej Pogacar a Giro d’Italia megnyerése után duplázásra, Mark Cavendish másodszor is a rekorddöntésre készül, a címvédő Jonas Vinge­gaard áprilisi súlyos bukása után végül vállalta az indulást. A Tour befutója az olimpia miatt idén a szokásoktól eltérően nem Párizsban lesz, július 21-én Monaco és Nizza közötti időfutammal zárul a verseny.

2024. 06. 29. 6:15
Firenze, 2024. június 28.
Tadej Pogacar, az UAE Team Emirates szlovén versenyzõje a 111. Tour de France francia országúti kerékpáros körverseny edzésén Firenzében 2024. június 28-án, egy nappal a verseny rajtja elõtt.
Tadej Pogacar a fölényes Giro d’Italia-siker után a Tour de France győztese is lenne Fotó: MTI/AP/Daniel Cole
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olimpia miatt két fontos változtatást is meg kellett lépnie a Tour de France szervezőinek. A francia kerékpáros-körverseny jellemzően júliusban zajlik, idén viszont már június utolsó hétvégéjén elkezdődik, hogy ne lógjon bele a párizsi ötkarikás játékokba. A Tour hagyományosan a francia fővárosban zárul, a sprinterek számára egész évben ez szokott lenni a legnagyobb presztízsű befutó, az összetett eredménye pedig már nem szokott változni. Idén más lesz a helyzet: Párizsban az olimpia közelsége ­miatt a rendőrség már nem tudta vállalni a július 21-i befutó biztosítását, s ha már változtatni kellett, a szervezők a szakasz jellegén is módosítottak: Monaco és Nizza között 33,7 kilométeres, kategorizált emelkedőt is tartalmazó időfutammal ér véget az idei Tour de France, azaz akár az utolsó versenynapon is gazdát cserélhet a sárga trikó.

Firenze, 2024. június 27.
Jonas Vingegaard, a Visma - Lease a Bike címvédő dán versenyzője (b) és szlovén csapattársa, Jan Tratnik a 111. Tour de France francia országúti kerékpáros körverseny edzésén Firenzében 2024. június 27-én, két nappal a verseny rajtja előtt.
újra kerékpáron, de a formája kérdéses a Tour de France előtt (Fotó: MTI/AP/Jerome Delay)

A legnagyobb esélyes a szlovén Tadej Pogacar (UAE Team Emirates), aki Marco Pantani 1998-as duplázása után az első kerékpáros lenne, aki egy évben megnyeri a Giro d’Italiát és a Tour de France-t is.

Ki lehet a Tour de France győztese?

Pogacar az olasz körverseny mezőnyéből kiemelkedett, több mint tíz perccel nyerte meg az összetettet, erre a szintén Olaszországból induló francia körversenyen nem kell számítani.

Ott lesz a mezőnyben a másik szlovén klasszis, Primoz Roglic (Red Bull–Bora–hansgrohe), a belga Remco Evenepoel (Soudal–Quick-Step) és a legutóbbi két Tour de France győztese, a dán Jonas Vingegaard (Visma–­Lease a Bike) is.

Milyen állapotban van Jonas Vingegaard?

Utóbbi formája ugyanakkor kérdéses, áprilisi súlyos bukása óta először versenyez, akkor a tüdőzúzódást és kulcscsonttörést szenvedett, valamint hét bordája is eltört.

– Az elmúlt három hónap pályafutásom legnehezebb időszaka volt, nekem már az győzelem, hogy itt lehetek a Touron – hangsúlyozta Vingegaard, aki még a rajt előtt, a héten elveszítette betegség miatt legfontosabb segítőjét, a tavalyi Vuelta-győztes Sepp Kusst.

A Visma magyar kerekesét, Valter Attilát nem nevezte a versenyre. Valter korábbi nyilatkozata alapján Vingegaard a kálváriája ellenére az esélyesek közé sorolandó.

– Szerintem, ha 99 százalékos a formája, akkor ad magának esélyt, de az alatt már nem. Megnyerte az elmúlt két Tourt, nem fog csak azért elmenni, hogy ott legyen a mezőnyben – mondta a hónap elején az Eurosportnak Valter dán csapattársáról.

Cavendish másodszor is nekifut a csúcsdöntésnek?

Ott lesz a mezőnyben a harminckilenc éves brit sprinter, Mark Cavendish (Astana), aki a tavalyi kudarc után még egyszer nekifut, hogy megszerezze harmincötödik Tour-szakaszgyőzelmét, és ezzel egyedüli csúcstartó legyen a belga Eddy Merckx előtt.

Cavendish bánhatja a párizsi befutó elmaradását, s az első szakaszt sem a sprintereknek tervezték, de az első két hétben lesz több lehetősége, hogy szakaszt nyerjen.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.