Bellingham és Mbappé tanulhatna a spanyol hőstől: a sors keze + videó

A spanyol válogatott Mikel Merino 119. fejelt góljával jutott be Németország ellen a labdarúgó Európa-bajnokság elődöntőjébe. A Real Sociedad középpályása mindössze második gólját szerezte a nemzeti csapatban. Mikel Merino a találat után, a gólöröm végén édesapja, Ángel Merino mozdulatát idézte fel.

2024. 07. 06. 10:46
Stuttgart, 2024. július 5.
A spanyol Mikel Merino (k) csapattársaival ünnepel, miután gólt fejelt a németországi labdarúgó Európa-bajnokság negyeddöntõjében játszott Spanyolország-Németország mérkõzést követõ hosszabbításban a stuttgarti MHP Arénában 2024. július 5-én. Spanyolország az 1-1-es döntetlennel végzõdött rendes játékidõ után a hosszabbításban 2-1-re gyõzött. gólöröm Jude Bellingham Kylian Mbappé
Mikel Merino társai után képletesen az apjával is megünnepelte sorsdöntő gólját Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha sorsdöntő spanyol gól szerzőjére kellett volna tippelnünk, Mikel Merino vélhetően nem lett volna az első öt név között. A sorsszerűség viszont tökéletes volt: harminchárom évvel korábban az édesapja, Ángel Merino szintén Stuttgartban szerzett fontos, még ha nem is drámai, 119. perces találatot. Mikel Merino a gólja után először fel sem fogta, hogy mi történt, a gólöröm végén viszont már egyértelműen tudta, mit csinál. Jude Bellingham és Kylian Mbappé is láthatta: az ünneplésnek nem kell visszataszítónak lennie, hogy emlékezetes legyen.

Stuttgart, 2024. július 5.
A spanyol Mikel Merino (k) gólt fejel a németországi labdarúgó Európa-bajnokság negyeddöntõjében játszott Spanyolország-Németország mérkõzést követõ hosszabbításban a stuttgarti MHP Arénában 2024. július 5-én. Spanyolország az 1-1-es döntetlennel végzõdött rendes játékidõ után a hosszabbításban 2-1-re gyõzött.
foci Eb 2024 Jude Bellingham gólöröm Kylian Mbappé
Mikel Merino követi a labda útját, de a spanyol hősnek szüksége volt néhány másodpercre a gólöröm előtt (Fotó: MTI/AP/Matthias Schrader)

Ángel Merino nem volt rossz futballista, közel 300 meccset játszott a spanyol élvonalban, de válogatottságig nem jutott el. Fia, Mikel Merino ebből a szempontból már a foci Eb előtt túltett édesapján a tokiói olimpiai ezüstéremmel, és kétszámjegyű meccsel a nemzeti csapatban.

Miért ünnepelt a szögletzászlónál Mikel Merino?

Igazi spanyol hős viszont az Európa-bajnokság negyeddöntőjében lett Mikel Merino, amikor a 119. percben szerzett fejesgóljával továbbjuttatta a spanyolokat a rendező Németország ellen.

– Amint láttam, hogy Dani Olmónál van a labda, tudtam, hogy nagyon jó játékos, és csodálatos keresztlabdát fog beívelni. Befutottam Rüdiger mögé, és a labda szó szerint tökéletes volt. Csak ugranom és koordinálnom kellett a fejest. A többi már történelem!

Őszinte leszek, az első két másodpercben nem tudtam, mi történt. Nem hallottam semmit, teljes csend volt. Aztán rájöttem, hogy gólt fejeltem, mert láttam, ahogy az összes csapattársam felém fut.

idézi Merinót a Ripost.

Merino ezután a társakkal az alkalomnak megfelelően megünnepelte találatát, azonban megvárta, amíg a többiek már indulnak vissza a saját térfelükre, s tett egy tiszteletkört a szögletzászló körül.

Mikel Merino közvetve az édesapjával is megünnepelte a sorsdöntő találatot, Ángel Merino ugyanis ugyanígy ünnepelte a gólját harminchárom éves, szintén Stuttgartban, még ha nem is Eb-meccsen, hanem Stuttgart–Osasuna UEFA-kupa-mérkőzésen.

 

Központban az gólöröm a foci Eb alatt: Bellingham, Mbappé, Demiral

Nem ez volt az első alkalom, hogy a gólöröm is komoly figyelmet kapott az Európa-bajnokság során, ám eddig inkább negatív értelemben került az ünneplés a hírekben.

Kylian Mbappé sportszerűtlen kárörvendése következmények nélkül maradt, Jude Bellingham obszcén mutogatásáért 30 ezer eurós pénzbüntetést kapott az UEFA-tól, amely a leginkább kirívónak a török Merih Demiral esetét ítélte meg, ő kétmeccses eltiltást kapott.

Mbappé és Bellingham még játszhat a foci Eb-n, s Merino talán nekik is megmutatta, hogy egy gólörömnek nem kell sportszerűtlennek lennie ahhoz, hogy emlékezetes maradjon.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.