Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Portugália egy WC-tisztítószernek köszönheti új hősét, Ronaldo és Pepe megmentőjét?

A portugál labdarúgó-válogatott két legnagyobb ikonja, Cristiano Ronaldo és Pepe is óriásit hibázott a Szlovénia elleni Európa-bajnoki nyolcaddöntőben, ami könnyen a csapatuk kieséséhez vezethetett volna. De a 3-0-ra megnyert tizenegyespárbajban Diogo Costa kapus kihúzta a csávából a két rutinos klasszist, mindhárom szlovén lövést kivédte, amivel Eb-történelmet írt. Ma a Svájcban született kapus Portugália új hőse, aki gyerekkorában lehet, hogy csak egy WC-tisztító miatt költözött haza.

2024. 07. 02. 7:43
COSTA, Diogo
Diogo Costa portugál kapus kivédi a szlovén Benjamin Verbic tizenegyesét a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében játszott Portugália - Szlovénia mérkőzés rendes játékideje utáni hosszabbítást követő büntetőpárbajban a frankfurti Waldstadionban 2024. július 1-jén. A portugál labdarúgó-válogatott tizenegyesekkel 3-0-ra győzött. Fotó: MTI/AP/Antonio Calanni
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 39 éves és a 41 éves Pepe kapitális hibái miatt Portugália kis híján kiesett az Eb-ről Szlovénia ellen. Előbbi a 90. percben ziccert, majd már a hosszabbításban tizenegyest rontott, utóbbi pedig a 114. percben nagyot hibázott, amiből szlovén ziccer kerekedett, de Diogo Costa kivédte Benjamin Sesko kísérletét. Már ott véget érhetett volna az Eb Portugália számára, de következett a tizenegyespárbaj, amelyben a Porto Svájcban született kapusa végérvényesen hős lett.

COSTA, Diogo
Diogo Costa, Portugália új hőse (Fotó: EPA/Robert Ghement)

Diogo Costa mindhárom szlovén tizenegyest kivédte, s mivel az első három körben a portugálok – köztük elsőként az újra a labda mögé álló Ronaldo – nem hibáztak, továbbjutott a negyeddöntőbe az eleve esélyesebb válogatott.

Costa többszörösen történelmet írt: ő az első kapus, aki foci-Eb-n egyetlen tizenegyespárbajban háromszor védett, ráadásul úgy, hogy egyszer sem vették be a kapuját. A hat lövéssel pedig ez volt a legrövidebb párbaj a torna történetében, s ez a rekord nem dönthető meg, legfeljebb beállítani lehet.

– Ez volt talán életem meccse, vagy legalábbis az, amelyiken a leghasznosabb voltam – jelentette ki Diogo Costa, akit a The Sun idézett. – Egyszerűen a megérzéseim után mentem, persze felkészültem az ellenfél lövőiből, de a játékosok megváltoztatják a rúgásaikat. Tudtam, hogy szükségünk van a védésekre, mindent beleadtam, igyekeztem olvasni az ellenfelek testbeszedéséből, és szerencsére segíteni tudtam a csapatot, ez a legfontosabb.

„Mindannyian hibázunk, Ronaldo is”

A Porto kapusa a BBC cikkében külön kitért Cristiano Ronaldo helyzetére, aki zokogott a pályán a hosszabbítás szünetében, amikor úgy tűnt, rajta mehet el a továbbjutás. – Mind tudjuk, hogy ő dolgozik a legkeményebben – fogalmazott Costa. – Megértettem, miért volt annyira frusztrált, hiszen minden idejét és energiáját a futballba öli. Öröm és megtiszteltetés vele egy csapatban lenni. Egy család vagyunk. Mindannyian hibázunk, én is, Cristiano is, de az a fontos, hogy mit teszünk utána.

Ronaldo becsületére váljon, hogy a hibái után első portugál rúgóként odaállt a labda mögé a tizenegyespárbajban is, és akkor már nem hibázott. Costa bravúrjainak köszönhetően pedig meglett a portugál továbbjutás, a negyeddöntőben Franciaország lesz az ellenfél.

Diogo Costa, a tizenegyesölő és a WC-tisztító

A Porto kapusa az AS cikke szerint már a meccs előtt is jó tizenegyes-statisztikával rendelkezett, hiszen a rendes játékidőben 24 büntetőből 10-et megfogott korábban, ami 41,67 százalékos hatékonyság. Tizenegyespárbajban ugyanakkor azelőtt csak egyszer volt része, az idei BL-nyolcaddöntőben, amikor az Arsenal összes rúgója bevette a Porto kapuját, tehát ebben a műfajban most váratlant mutatott.

COSTA, Diogo
Diogo Costa minden szlovén tizenegyest kivédett (Fotó: EPA/Michael Probst)

Érdekesség, hogy Costa nem Portugáliában, hanem Svájcban született 1999-ben. A most 24 éves kapus szülei ugyanakkor portugálok, de akkoriban Svájcban, egész pontosan Zürich vonzáskörzetében éltek. Costa már hétéves volt, amikor a család 2006-ban Portugáliába költözött. Az angol nyelvű Wikipédia oldala szerint azért, mert az apja akkor egy WC-tisztító gyárban kapott állást Santo Tirsóban.

Ha hihetünk ennek, ez is lehet a pillangóhatásszerű oka annak, hogy Diogo Costa ma portugál válogatott, mert ha Svájcban marad a család, lehet, hogy most nem neki kellett volna kihúznia a csávából Ronaldót és Pepét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.